Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BAŞKAN GÖKÇEK, ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, farklı etkinliklerde, farklı sektörlere, farklı kesimlere projelerini anlatmaya, soruları yanıtlamaya devam ediyor.

31 Mayıs 2013 Cuma 00:00
BAŞKAN GÖKÇEK, ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK, ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TAŞINMAZ GELİŞTİRME ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNE 2012 YILI FAALİYETLERİNİ VE 2013 PROJELERİNİ ANLATTI

BAŞKAN GÖKÇEK:

“ANKARA’YA DEĞİL, BÜYÜYEN ANKARA’YA HİZMET VERMEK ZORUNDAYIZ”

“GEÇEN HAFTA İÇİNDE DE DÜNYANIN EN ÇEVRECİ FİLO ÖDÜLÜNÜ KAZANDIK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, farklı etkinliklerde, farklı sektörlere, farklı kesimlere projelerini anlatmaya, soruları yanıtlamaya devam ediyor.

“Gayrimenkul Sektör Seminerleri” kapsamında Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans öğrencileri ve akademisyenler ile Üniversite’nin Gölbaşı Kampusu’nda bir araya gelen Başkan Gökçek, 2012 faaliyetleri ile 2013 projelerini anlattı.

Kentsel dönüşümlerden ulaşım planlarına, sosyal ve kültürel etkinliklerden ses getirecek projelere kadar pek çok konuda 2 saatlik bir sunum yapan Başkan Gökçek, yüksek lisans öğrencileri ve akademisyenlerin sorularını da yanıtladı.

“BAŞKANIMIZDA MÜTHİŞ BİR DENEYİM VE BİRİKİM VAR”

Başkan Gökçek’in sunumundan önce kürsüye gelen Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Ankara’ya belediye baskan_ank_uni_330_31052013.jpgbaşkanı olmak kolay bir şey değil. Hem bürokrasinin hem hükümetin merkezi, meclisin olduğu yer. Büyük bir kent, hem de başkent. Sorumlulukları yüksek. Bu kenti idare etmek kolay değil. Başkanımızda müthiş bir deneyim ve birikim var” diye konuştu.

Prof. Dr. İbiş, öğrencilerin Başkan Gökçek’in sunumu ile Ankara’nın vizyonunu öğreneceklerini belirterek,  katılımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Fotoğraflar ve videolar ile desteklenen sinevizyon gösterisi eşliğinde sunumunu gerçekleştiren Başkan Gökçek ise önce 2012 yılının çarpıcı hizmet rakamlarını sıralayarak, belediyecilik faaliyetlerini aktardı.

Ankara’nın süratle büyüdüğünü, Türkiye’nin ikinci kenti haline geldiğini ifade eden Başkan Gökçek, belediye başkanlığını devraldığı günlerde 675 bin olan su abone sayısının, 1 milyon 730 bine yükseldiğini belirtti. Bu rakamların Ankara’daki müthiş büyümeyi ortaya koyduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, araç sayısının ise 350 binden 1 milyon 470 bine yükseldiği bilgisini verdi.

“Ankara’ya değil, büyüyen Ankara’ya hizmet vermek” zorunda olduklarına dikkat çeken Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin iddialı vizyon ve misyonunu aktararak, hedeflere yönelik açıklamalar yaptı.  

Türkiye’de Ankara’nın bir numara olduğu “Kentsel Dönüşüm Projeleri” kapsamında 2012 yılında Kuzey Ankara, Ulus Tarihi Kent Merkezi, Dikmen Vadisi, Yeni Mamak, Güneykent ve 50. Yıl’da  yaşanan gelişmeleri anlatan Başkan Gökçek, “Kentsel Ulaşım Ve Alt Yapı” hizmetlerine örnekler vererek konuşmasını sürdürdü.

- BU YIL 33 ALT ÜST GEÇİT YAPILACAK

12 tanesi geçen yıl hizmete açılan 117 alt-üst geçit ve köprülü kavşağa bu yıl 33 daha ekleneceğini belirten Başkan Gökçek, başta yeni açılan AOÇ bulvarı olmak üzere kente kazandırılan 115 kilometrelik yeni yolları, kaldırım ve bordür çalışmaları ile diğer fen işleri çalışmalarını da fotoğraf ve video görüntüleri ile katılımcılara gösterdi.

Ankara’nın en çok iftihar ettiği çalışmaların başında “Çevre Koruma” faaliyetlerinin geldiğini belirten Başkan Gökçek, şu ana kadar 137 bin boylu ağaç dikildiği bilgisini vererek, şöyle konuştu:

 “İthal ağaç aldığımız için tenkitler alıyoruz. Oysaki bu kadar boylu ağacı yurt içinden bulmak imkansız. Yurt dışından 30-40 yıla hatta 50 yıla kadar çıkıyor ağaç yaşları. Boylu ağacı alınca zamanı para ile satın almış oluyorsunuz. İthal ağaç almaya 7 sene ara verdik. Ama yeni projelere fidan dikince  çubuk gibi duruyor. Görünüm açısından güzelliği yakalayamadığınız için yurt dışından boylu ağaç alımına devam ediyoruz.”

- DÜNYANIN EN ÇEVRECİ FİLOSU ÖDÜLÜNÜ KAZANDIK

Sunumunu yeni açılan 15 park, mevcut 8 rekreasyon alanında yaşanan muhteşem değişim, ASKİ faaliyetleri, yeni içme suyu ve arıtma tesisleri, Elmadağ Barajı, dere yatağı temizlikleri, Mamak Çöplüğü’ndeki ıslah çalışmaları ve dönüşüm ile ilgili bilgiler vererek sürdüren Başkan Gökçek, toplu taşım hizmetlerine ilişkin de şunları söyledi:

“Bizim için otobüs hizmetleri çok önemliydi. Bir önceki yılda alınanlarla birlikte 1340 doğalgazlı otobüse sahip olduk. Geçen hafta içinde de dünyanın en çevreci filo ödülünü kazandık. Dünyanın en çevreci filosuna sahibiz. 250 tanesi körüklü, halk arasında metrobüs olarak tarif edilen doğalgazlı araç aldık. 250 tane de yeni mazotlu körüklü otobüs ile filomuzu yenilemiş olduk.”

Çayyolu ve Sincan metrosunun bu yıl, Keçiören metrosunun ise gelecek yıl hizmete açılacağını anımsatan Başkan Gökçek, sunumunda sosyal belediyecilik projelerine de geniş yer ayırdı.

Sosyal belediyeciliğe en az alt ve üst yapı kadar önem verdiklerini kaydeden Başkan Gökçek, bu nedenle Ankara’nın suç oranları konusunda büyükşehirler içinde en son sırada yer aldığını vurguladı.

Başkan Gökçek, 2012 faaliyetleri sunumunu sosyal ve kültürel çalışmalar kapsamında verilen konserler, sahnelenen tiyatro gösterileri, düzenlenen panayır, sirkler ile hanım lokalleri, gençlik merkezleri, çocuk kulüpleri, aile yaşam merkezleri, sokakta çalışan çocuklar merkezi faaliyetleri ve engeliler ile yaşlılara yönelik hizmetleri sıralayarak bitirdi.

- HAYVANAT BAHÇESİ VE TEMAPARK

2013 yılı projelerini anlatmaya oldukça önem verdiği Temapark ve Hayvanat Bahçesi’nden başlayan Başkan Gökçek, gelişmelere ilişkin şu detayları aktardı:

“Bütün dünyada yapılan bu tür temaparklar özel sektör tarafından yapılır ve kar amaçlı olur. Ama biz bunu yol, su, alt yapı hizmetleri gibi düşünüyoruz. Bu nedenle de oyuncak sayısı diğerlerinden kat ve kat fazla olacak. Henüz, parkın ismi üzerinde görüşmeler sürüyor. Aslında, internetten yarışma açmak istiyorum. 2 milyon 100 bin metrekarelik alana sahip. 14 tane rolly coster geliyor. Bunlardan biri dünyanın en büyüklerinden olacak.

Özel işletmeler hayvanları sınırlı sayıda alıyorlar. Yiyecek ve bakımı çok para tutuyor. Biz kar düşünmediğimiz için çok çeşitli yapacağız.  Teleferik şirketiyle anlaştık. Teleferik, safari olarak üstten gidecek. Yandan golf arabası ile ya da yürüyerek de gezilebilecek. Son derece ilginç olacak. Kafes hayvanları için ayrı, evcil hayvanlar için ayrı yerler yapılacak. Bazı yerlerde hayvanlar gösteri yapacak. 10 bin metrekare kapalı alanda, 200 dinozorun olduğu bir park olacak. Buradaki biri 40 metre, diğeri 70 metre yükseklikte 2 dinozor literatüre girecek. Dünyanın en büyüğü 65, bizdeki 70 metre uzunluğunda olacak. Ayrıca yine muhteşem bir su ve ışık gösterisi hazırlıyoruz. Gençlik Parkı’ndaki gösteri 90 metredir. Bu 208 metrelik. Sadece orta fıskiye 120 metreye fışkırtacak. Bu park Ankara turizmine ciddi katkı sunacak ve bu yıl bitecek inşallah. İmalatı başlıyor. Önümüzdeki aydan itibaren yaklaşık 3 bin kişi çalışacak. Özel aydınlatma direkleri ile süslenecek.”

Yurtdışı örneklerine bakıldığında böyle bir parkın Amerika’da 150 dolar, Avrupa’da 150 Euro’ya gezilebildiğini vurgulayan Başkan Gökçek, Ankara’daki Temaparkın 35 liraya gezilebileceğini ifade etti.

- DİĞER PROJELERİ…

Ankara’nın en büyük eksikliklerinden bir olan fuar alanı için alt yapı çalışmalarının başladığını müjdeleyen Başkan Gökçek, İnanç ve Tarih Müzesi’nin Ankamall yanındaki İtfaiye Daire Başkanlığı’nın alanına yapılacağını, Kızılay Yenileme Projesi’nin ise 7 binada başladığını belirtti.

Başkan Gökçek, 2013 projelerinin aktarmaya şöyle devam etti:

“Siteler’e de cephe değişikliği yapıyoruz. Gölbaşı Oto Galerisi’nin ihalesi yapılıyor. Bu sene büyük kısmının biteceğini düşünüyoruz. Teleferik projesi var. Kısa mesafeler için ideal. Şehir içinde yol yapılamayınca tek çözüm bu yeni teknoloji. Şu anda az yolcu taşıyanlardan bir tanesini Şentepe’ye yapıyoruz. Metroya yolcu taşıyacak. Ücretsiz olacak. Siteler için de aynı şeyi düşünüyoruz. 5 giriş kapısı, 40 civarında saat kulesi ve havuzlar ile şehrimize estetik değerler katacağız. Kentsel dönüşümler, köprülü kavşak ve yol çalışmaları hızla sürüyor.  Göbek aydınlatmaları yapacağız. Belediye Binası’nın  aydınlatması bitti, festivalde resmi açılışını gerçekleştireceğiz. Ankara’nın en büyük televizyon ekranı gibi düşünebilirsiniz. Sadece burası değil Ankara’nın dört bir tarafında değişik aydınlatmalar yapılacak.

İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin üçüncü bölümünü ihale ettik. İki aya bitiyor. Yeni arıtma tesislerini yapacağız. Elmadağ Barajı su tuttu, isale hattını bitiriyoruz. 6 tane yeni aile yaşam merkezi ve Gazi Üniversitesi ile anne üniversitesi, kariyer geliştirme merkezi, hasta ve yaşlı bakımı gibi projeler başladı. Shopping Fest’i ATO ile yapıyoruz. Her gün 2 araba, pek çok beyaz eşya, televizyon dağıtacağız. Her akşam konserler yapılacak.  Ankara’nın değişik yerlerine bol miktarda 40-50 yaşında ithal ağaçlar getiriyoruz. Çehreyi bir anda değiştiriyor. Yine dört bir tarafta pek çok parkın da hazırlıklarını sürdürüyoruz.”

-REKTÖR İBİŞ: “PROJELER GERÇEKTEN BAŞIMIZI DÖNDÜRDÜ”

Başkan Gökçek’e sunumu için teşekkür eden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Projeler gerçekten başımızı döndürdü. Detaylı  bir bilgilendirme yaptınız. Özellikle Sokakta çalışan Çocuklar Merkezi ile Engelliler için yapılan çalışmalardan çok etkilendik. Pozitif ayrımcılık çok güzel. Çevre çok önemli. Binalardaki dış cephe giydirme çalışmaları müthiş bir şey. ‘Bir batı kentine gittiğimiz gibi olacak’ derken örneklerle gördük. Aydınlanma çok önemli, etkileyici büyük kentlerde. Viyana’da, Berlin’de Moskova’daki gibi” dedi. 

Sıhhiye’deki Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin de aydınlatma projesine dahil edilmesini isteyen Rektör İbiş’e, Başkan Gökçek “İsteyin hemen dahil edelim, yapalım” diyerek karşılık verdi.

-BAŞKENT’E İKİ YENİ MEYDAN

Eğitimle ilgili Ankara Üniversitesi olarak her türlü destek ve işbirliğine hazır olduklarını bildiren Rektör İbiş, Ankara’nın ihtiyacı olan  ‘meydan’ konusunda yapılacak çalışmaları sorunca Başkan Gökçek, şöyle cevap verdi:

“İki tane meydan düşüncemiz var. Biri Ulus Atatürk Heykeli’nde.  50. Yıl Çarşısı yıkılacak. Önümüzdeki dönem bize geçiyor. Ulus İşhanı yıkılacak. Geçlik ve Spor Bakanlığı binası, Anafartalar, Gümrük ve Tekel,  hepsi yıkılacak. Sonra meydan düzenlemesi yapacağız. Kenar kısımlarına eski Ankara Evleri koyacağız. Yolu da yerin altına alacağız. İkinci olarak da, Belediye Binası karşısında Hipodrom’a Kültür ve Turizm Bakanlığı bir büyük Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Kongre Salonu yapacak. Geriye kalan kısmı da meydan olarak tanzim edeceğiz. Büyük konserleri, etkinliklerin yapıldığı bir alan olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz.” 

-ÇUBUK BARAJI’NA REKREASYON ALANI

Öğrencilerin her konudaki sorularına cevap veren Başkan Gökçek, neler yapılacağı merak edilen Çubuk Barajı için de şöyle konuştu:

“Çubuk 1 Barajı’nın altında, aşağı yukarı 1 ile 1.5 metre özel bir çamur vardı, suyu boşalttık, temizledik. O birikinti nedeniyle dolmuş ve kokudan geçilmiyordu.  Yukarıya da Karaköy Arıtma Tesisi yapıldı. O suyu oraya vereceğiz. Orada yeniden baraj oluşacak. İçme amaçlı değil, rekreasyon alanı olarak kullanılacak. 9. rekreasyon alanını, Kuzey Ankara Proje Alanı’na yapıyoruz. İnşallah 10. Rekreasyon alanı olarak da orasını düşünüyoruz.”

Başkan Gökçek, AOÇ alanı hakkındaki bir soru üzerine ise

“Bizim aldığımız yerde, toplasanız 500 ağaç çıkmaz… Çoğu da kavak ağacı. Sadece oraya 100 bin ağaç dikiyoruz. Arka tarafta yeni yaptığımız yola 50 bin ağaç dikiyoruz. İddiaların tam tersine AOÇ benlik kazanıyor ve halka hizmet eder hale geliyor” diye konuştu.