Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkan Gökçek’ten Ankara Gündemi…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Ramazan Ayı’nın son sahurunda Ankara ile ilgili gündemdeki konulara değinerek, yapılan, devam eden projelerle ilgili bazı bilgiler verdi.

19 Ağustos 2012 Pazar 06:12
Başkan Gökçek’ten Ankara Gündemi…

baskan_ank_gundem_770.jpg 

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK RAMAZAN BAYRAMI ÖNCESİNDE BAŞKENT’İN GÜNDEMİNE AİT KONULARDA AÇIKLAMALAR YAPTI
-HIDIRLIKTEPE’DE KURULACAK İNAÇ VE TARİH MÜZESİNİ ANLATAN BAŞKAN GÖKÇEK: “BU İNANÇ MERKEZİNE BEN İNANIYORUM Kİ GÜNDE EN AZ 10 BİN KİŞİ GELECEK, ANKARA TURİZMİNDE DE BU MANADA CİDDİ BİR PATLAMA OLACAK”
-“HIDIRLIKTEPE İNANÇ VE TARİH MÜZESİYLE İLİM VE TEKNOLOJİİNİN TEMELİNDE İSLAM ALİMLERİ OLDUĞUNU İSPATLAYACAĞIZ” -“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ARAKAN MÜSLÜMANLARINA YAPTIĞI YARDIMIN SAHİBİ ANKARALILAR ” -“HACI BAYRAM VELİ HAZRETLERİ ANKARA’NIN MANEVİ MİMARIDIR”


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Ramazan Ayı’nın son sahurunda Ankara ile ilgili gündemdeki konulara değinerek, yapılan, devam eden projelerle ilgili bazı bilgiler verdi.
Başkan Gökçek Beyaz TV’nin Hacı Bayram Veli Cami önünde kurduğu canlı yayın platformdaki sahur programında Ankara ile ilgili gündemdeki projeleri anlattı ve izleyicilerin sorularını yanıtladı.
Ramazan’ın son sahurunda ilk gündem maddesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Myanmar'ın Arakan bölgesindeki Müslüman halkın yaşadığı dramın mağdurlarına yardım ve destek amacıyla düzenlenen kampanyaya 2 milyon Dolar yardımda bulunması oldu.
Başkan Gökçek, bu yardımın Ankaralılar adına, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin oybirliği ile aldığı karar 

baskan_ank_gundem_400.jpg

doğrultusunda gerçekleştirildiğini söyledi.
Türkiye’nin son yıllarda Müslümanların ve mazlumların güvendiği bir ülke haline geldiğine dikkat çeken Başkan Gökçek, hükümetin politikalarının bu saygınlığı kazandırdığını vurguladı.
Daha sonra günün anlamına uygun olarak konu söyleşinin yapıldığı Hacı Bayram Veli Cami ve çevresi ile ilgili projeye geldi.
“Hacı Bayram Veli Hazretleri Ankara’nın manevi mimarıdır” sözleriyle bulundukları mekanla ilgili duygularını dile getiren Başkan Gökçek, Hacı Bayram Veli Cami’nin uzun yıllar ihmal edildiğini ve hatta bilinçli olarak salaş bir durumda bırakıldığını, çevresinde ahlaka aykırı mekanlara göz yumularak, aşağılanma yoluna gidildiğini anlattı.
Hacı Bayram Veli Cami’nin onarımdan önceki durumu ve yeni durumu arasındaki farkı fotoğraflarla gösteren Başkan Gökçek, ortaya çıkan güzel görüntü dışında Camideki tuvalet ve lavaboların da “Müslümanlar en iyisine layıktır” düşüncesiyle yapıldığını ve örnek teşkil ettiğini belirtti. Başkan Gökçek, Hacı Bayram Veli Cami’nin Kadir Gecesi’nde 35 bin kişi geldiğini ve burada duyulan manevi tatminin, Türkiye’de yalnızca İstanbul’daki Eyüp Sultan Cami ile eşdeğer olduğu görüşünde beyan ederek çevredeki projesini şu sözlerle aktardı;
“Artık buraya cemaat sığmıyor. Sığmadığı için ön tarafta biliyorsunuz, mihrabı koydular ve namaz uzaktan kılındı. Şimdi ön tarafın yeni planına göre orası daha genişliyor. Genişledikten sonra nasip olursa yeni bir caddeyi de sıra sıra düzenleyeceğiz, inanıyorum ki o caddeyi de ayni şekilde dolduracak kalabalık buraya sığmayacak. Ayrıca bu caminin yaşaması lazım. Halkın verdiği getirdiği yardımlar yetmiyor. Arkadaşlar bunun için burada birtakım vakıflar kurdular. Bir takım dernekler kurdular. Bu dernekler ve vakıflar sayesinde, bundan sonra kıyamete kadar, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi, tamiratı kendiliğinden dönecek ve Hacı bayram Veli Cami’nin ekonomik olarak kimseye ihtiyacı olmayacak.”

-KEÇİÖREN-ETLİK MİNİBÜS DURAKLARININ OLDUĞU ALAN-
Daha sonra konu Cami’nin aşağı kısmında yer alan minibüslerin durak yeri olarak kullanılan alanın ıslah edilerek Selçuklu Mimarisi örneği muhteşem bir esere daha imza atmayı planladıklarına anlatan Başkan Gökçek, maket görüntüleri üzerinden yapılacak çalışmaları şöyle anlattı:
“Projede 5 katlı. 2 katı dolmuşlara ayrılacak, artık meydandan sağdan soldan dolmuş kalkmayacak. Dolmuşlar kendileri için tahsis edilen 3. ve 4. Katlardaki kapalı mekanı kullanacaklar.
Onun üstünde tam ortada görünen üzerinde kümbet gibi görünen yer ise içerisinde beş tane salonu sahip bir kongre salonu.
Onun üstünde de kitapçıların bulunacağı üzeri kubbe gibi görünen bir bedesten var. En altta da 5. Kat otopark olarak kullanılacak. Prole tamamlandığında aşağı yukarı toplamı 110 bin metrekarelik devasa bir Selçuklu şaheseri ortaya çıkacak.”

-KALE ÇIKIŞINDA YAPILANLAR-
Programda Ankara Kalesi’ne çıkan yolda yapılan çalışmaları da bir bir anlatan Başkan Gökçek daha sonra konuşmalarını şöyle sürdürdü:
“Kaleye çıkan yolumuzun sağ tarafında ki bütün cephelerin hepsini eski Ankara Evleri’ni andıracak tarzda yeniden dizayn ettiriyoruz. Şu anda restorasyon başladı. Kalenin önündeki cami ve kümbet hariç tamamı temizleniyor ve açılıyor. Orada eski bir Roma tiyatrosu var, onun restorasyonu yapılıyor ve meydanı yeniden ele alıyoruz.
Eskiden buradan dere geçermiş ve üzerinde bent varmış. Bent deresi lafı oradan geliyor. Onların benzerlerinin hepsi buraya yapılacak ve müthiş bir manzara ortaya çıkacak, bunları bir sene içinde bitirmek istiyoruz.
Vatandaş benim bu işleri ağırdan aldığımı sanmasın, bu projelerin hızını kesen mahkeme kararları ve vatandaşlarla anlaşmak için geçen zaman. Bu da isteseniz de istemeseniz de çok uzun bir süreç alıyor.”

-“HIDIRLIKTEPE’YE İNANÇ MÜZESİ”-
Başkan Gökçek, “Hıdırlıktepe’yi de İnanç ve Tarih Müzesi haline getiriyoruz. Burada ilim ve teknolojinin temelinde İslam alimlerinin olduğu ispatlanacak” sözleriyle burada yapılacak çalışmaları da şu şekilde aktardı:
“İnanç ve tarih Müzesi 60 bin metrekarelik dev bir müze. Müze diyorum ama bu bir inanç merkezi ve tarih ve kültür merkezi.
Burada birinci bölümde Osmanlı’nın 2 bine yakın fermanı bulunacak. İkinci bölüm bir tarih müzesi olacak Osmanlı büyükleri, İslam büyüklerinin kılık kıyafet, kap kacak, silah bütün bunların gösterildiği bir medeniyet müzesi. Üçüncüsü de bilimin temeli İslam alimlerinden gelir, İslamın ilk çıkış tarihinden itibaren tek tek bine yakın ayrı icatla bunu ispat edeceğiz. Bugün teknolojinin temelinde tamamen İslam alimleri vardır.
Dünyanın yuvarlak olduğunun asırlar sonra ispat edilmesine rağmen, Müslümanların dünyanın yuvarlak olduğunun bilinmesi bir tarafa, 9. Yüzyılda bugünküne benzer şekilde bir dünyanın haritasını yaptıklarını göstererek anlattı ve biz böyle medeniyetin mirasçılarıyız. Bilim bizde, ilim bizde, tarih bizde, güç bizde, kuvvet bizde, imparatorluk ve her şey bizde, özellikle geçtiğimiz 50, 60 sene önce biz kendi kendimize komplekse girmeye başladık. Şimdi yeni yeni kendimize geliyoruz. Türkiye diye büyük bir devlet olduğunu yeni görüyoruz.
Bunları ispat etmek ortaya koymak bize gurur verecek.
Dördüncüsü müzenin ön kısmına bir cami yapılacak. Beşincisi 3 boyutlu özel bir sinema yapılacak. Bu sinemanın içerisinde de özellikle hacca gidecek Müslümanlar gelerek orada, nasıl Hac yapacaklar? Nasıl Umre Yapacaklar? Bu konularda eğitim görecekler.
Son olarak ta en önemli olan Kuran mucizeleri kısmı. Kuran mucizeleri kısmı da universal stüdyolarında yapılacak, bazı filmlerle, özellikle 20. Yüzyılın ve 21. Yüzyılın teknolojileriyle aynı, ancak şimdi idrak edilebilen Kuran Ayetlerinin takdimi olacak.
Bu inanç merkezine ben inanıyorum ki günde en az 10 bin kişi gelecek, Ankara turizminde de bu manada ciddi bir patlama olacak.”

-ANKARA MERKEZİNE İKİ YENİ BÜYÜK CAMİ MÜJDESİ-
Ankara planlanırken cami yerleri pek düşünülmemiş olduğuna dikkat çeken Başkan Gökçek, Başkent’in cami sıkıntısını gidermek için çok çalıştıklarını ve nihayet bu müjdeyi vermekten dolayı mutlu olduğunu şu sözlerle ifade etti;
“Özellikle Esenboğa’dan çıkıp, Çankaya’ya gelinceye kadar olan güzergahta yakın zamana kadar cami bulmanız mümkün değildi. Aynı şekilde Konya – Samsun yolu üzerinde de aynı durum söz konusuydu, yani Doğu – Batı ve Kuzey – Güney istikametlerinde birbirini kesen ana güzergahlarda cami bulmak mümkün değildi. Sonradan yapılmış bazı küçük camiler var. Biz Allah nasip etti ilk olarak1998 yılında Kızılay’da Metro Çarşısını altına Şeyh Şamil Cami’sini minaresi olmamasına rağmen büyük bir ihtiyacı karşıladı, büyük bir mescit oldu.
Onun arkasından Köşk’ün karşısında bir Köşk Cami vardı ama çok ufak eski ve yıpranmış durumdaydı. Orayı yıktık, oraya bir hayırsever arkadaşımız tarafından çok güzel bir Köşk Cami yapıldı.
Geçenlerde Sayın Başbakanımızdan rica ettim, devlete ait olan iki arazi var, bunlardan biri İller Bankası’nın bitişiği yani Gençlik Parkı’nın hemen karşısında 9 bin metrekarelik otopark olan bir arazi. O arazinin arkasında ve önünde meydan olacak bizim otobüslerin kalktığı bir alan var. Oraya bir Merkez Cami yapalım istedik.Sayın Başbakanım ikiletmedi o yer Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildi.
İkincisi hemen Konya Yolu üzerinde, Sabancı Kız Yurdu’na gelmeden önce Devlet Hava Limanlarına ait bir arazi 13 bin metrekarelik bir arazi. O araziyi de Başbakanımızdan istedik, Başbakanımızın talimatı ile orası da Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildi. Şimdi de oraya cami ve yanına bir yurt yapılacak. Bunların yapılmasıyla Ankara’nın merkezinde önemli bir sıkıntı ortadan kalkacak. Bunları Müjde olarak veriyorum ve bunların 2 ile 3 sene arasında biteceğini umut ediyorum. Başbakanın talimatı doğrultusunda camilerin bir tanesi Selçuklu Mimarisi, diğeri ise Osmanlı Mimarisi tarzında yapılacak.”

-ANKARA MUHTEŞEM BİR HAYVANAT BAHÇESİ KAZANACAK-
Ankara turizmine büyük önem verdiklerini ifade den Başkan Gökçek;
“TEMA Park, Disneyland ve Hayvanat Bahçesi turizmi patlatacak projelerimiz. Hayvanat Bahçesi 2 milyon metrekarelik bir alanı kapsayacak, bunun 1 milyon metrekarelik kısmını seçimlere kadar bitirerek bir rekor daha kırmak istiyoruz. Şimdiki hayvanat bahçesinin olduğu yer çok genişletilecek ve yapılacak restorasyonla mükemmel bir yer olacak” dedi.

-DOĞU - BATI AKSINDA ULAŞIMA NEFES-
Ulaşım konusunda yaptıkları bulvar, alt-üst geçit ve yollar hakkında bilgi veren Başkan Gökçek, özellikle Doğu – Batı aksındaki gelişmeleri şu sözlerle anlattı;
“Bir Anadolu Bulvarımız var, Birde Celal Bayar Bulvarımız var. Bu Celal Bayar Bulvarı belediyenin arkasından geçen bulvar, gelir demiryollarına yaslanır. Konya - Samsun Yoluna Emniyet Sarayı’nın geçtiği caddeye (Mevlana Bulvarı)’na yaslanır. Şimdi yerin altından orayı geçtik. Yer altındaki köprümüz bitti, o yolu açtık. Karşı tarafa demiryolunun karşısına geçtikten sonra, dümdüz yolumuz Atatürk orman Çiftliği’nin içinden, demiryoluna paralel olarak inşası süratle devam ediyor, Etimesgut Zırhlı Birliklere doğru gidecek. Biliyorsunuz bir Yenimahalle’den, Gazi Mahallesi’ne geçerken trenler nedeniyle günde 195 kere duran hemzemin geçitimiz vardı. Onun üzerine yaptığımız üst geçit bitti. Ayrıca orada Başbakanlık’ça Türkeş Meydanı’na kadar yapılan yola 4 gidiş, 4 gelişli geniş bulvarımızı da ona ekleyeceğiz orası nefes alacak. Diğer taraftan da şimdi ihalesini yapmak üzereyiz, Konya yolu üzerindeki Atatürk Orman Çiftliği Kavşağı’na da bağlıyoruz. Bu yeni bir güzergah olarak Kuzey istikametine çıkacak. Onuda geçtikten sonra Marşandiz Köprüsü var. Marşandiz Köprüsüne gelmeden önünde TİGEM var. TİGEM’in önünden tekrar köprüyle, demiryolunu karşıya geçiyoruz. Anadolu Bulvarı’nda 53 günde bitirdiğimiz Marşandiz Köprüsü’nü altından geçtikten sonra oda bitti. Yoldan devam ediyoruz ve Zırhlı Tümen’in önüne geliyoruz. Oraya da dev bir kavşak yaptık o da bitti. Birde Şaşmaz’a dev bir köprü yaptık, onu da oraya bağladık o da bitti. Bir tarafta İstanbul yolu, diğer tarafta Sabancı Bulvarı, Eskişehir Yolu’na gelmeden Sabancı Bulvarı arasında yeni bir güzergah daha 3 geliş, 3 gidiş üst geçitleri bitti bu yıl sonuna kadar yolu da bitecek muazzam bir güzergah daha ortaya baskan_ank_gundem_400_3.jpgçıkacak. Özellikle Batı – Doğu arasında Ankara’yı bağlayan Eskişehir Yolu, Sabancı Bulvarı ve Atatürk Orman Çiftliği Bulvarı, İstanbul Yolu. Buna ilaveten gelecek yıl için müjdesini vereyim. Sincan’dan gelip bizi Anadolu Bulvarı’na bağlayacak Batıkent’in, hemen İstanbul Yolu’na paralel 6 altgeçitli bir bulvarı daha olacak. Bir de sağduyulu davranırlarsa, ODTÜ’den Konya Yolu’na bağladığımız zaman Ankara 6 noktadan Batı’ya ve Doğu’ya bağlanınca Ankara’nın trafiği inanılmaz derecede nefes alacak.

-RAMAZAN ANKARADA BİR BAŞKA GÜZEL GEÇTİ-
Ramazan Ayı’nın Ankara’da Büyükşehir Belediyesi’nce 3 ayrı faaliyet ile anlam bir başka yaşandığını söyleyen Başkan Gökçek, “Ankara’nın 8 ayrı yerinde dev çadırlar kurduk ve bunlarda bugüne kadar zannediyorum 300 bin iftarlık dağıttık. Ayrıca bu sene yeni bir adet başlattık toplam 17 ayrı ilçede 2 bin kişi ile 15 bin kişi arasında değişen mahalle iftarları verdik. Bütün ilçelerimizde bu iftarları verdik. Gençlik Parkı’da her akşam Ramazan etkinliklerinin gerçekleştiği yer oldu. Gençlik Parkı’nda her akşam dini musiki yapan sanatçılarımızdan birisi konser verdi. Orada kitap ve bazı alışveriş standları açıldı. Biliyorsunuz her akşam orada bizi ışık, lazer, su ve müzik gösterimiz var. Ramazan dolu dolu geçti diyebilirim” dedi.

-ŞEFKAT EVLERİ -
Başkan Gökçek, Ankaralıların kent dışından gelen kardeşleri için bir armağan olarak tanımladığı Şefkat Evleri için de TV Programında şunları söyledi;
“Ankara’da 4 adet Şefkat Evi’miz var. Bu Şefkat Evleri, özellikle Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu’dan başta olmak üzere Ankara’daki hastanelere hastalarını yatırmak için gelen fakir, fukara yakınlarını hastane bahçelerinde sürünmekten kurtarıyor. Biz bunun ızdırabını çektik ve 4 tane Şefkat evi açtık. Hastanenin başhekimine diyoruz ki, bize hastanede yatan hasta yakınlarına kağıt vererek gönderin, bizde gelen hasta yakınlarını himaye edelim. Sistemi öyle kurduk geliyor bizde ücretsiz yatıyor, yemeğini veriyoruz, ayrıca araçlarımız var onlarla hastaneye gidip geliyor
Çok daha önemlisi yeni açtığımız Demetevler’deki Şefkat Evi, orada pek çok kemoterapi gören ve gidecek yeri olmayan pek çok hasta için ayrılan otel gibi bir yer. Sadece kemoterapi alan hastalar için kadınlar ve erkekler ayrı ayrı ve aile olanların birlikte kalabildikleri bir yer olarak hizmet veriyor. Bu da Ankaralıların Büyükşehir Belediyesi eliyle Ankara dışından gelen kardeşlerine güzel bir hizmeti oluyor.”

- DÜNYA’NIN GÖZÜNDE ANKARA-
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri ile Türkiye sınırlarını aşan bir takdir gördüğü bir gerçek, bu konuda da çok sayıda ödüle sahip, Başkan Gökçek’te programda saymakla bitmeyecek bu ödüllerden çok azını şöyle sıraladı;
“Avrupa Diploması, Avrupa Şeref Plaketi, Avrupa Şeref Bayrağı, Büyük Avrupa Ödülü’nü aldık. Daha sonra da 2010 yılında ben Avrupa Ödülü Alan Kentler Birliği başkanı oldum, hala başkanlığım devam ediyor.
Şu anda güzel bir olay daha gerçekleşti, Dünya Belediye Başkanlığı’na aday gösterildik, bunun benim şahsımla ilgisi yok Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarısıyla ilgisi var. 920 civarında belediye başkanının arasından bir komite bunu önce 90’a, sonra da 25’e indirdi, Ankara bu 25’in içindeki tek belediye başkanı olarak ben varım. Word Mayor diye internetten girilirse oradaki yarışma var inşallah orada da bir derece alırız.”