Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BAŞKAN GÖKÇEK’TEN DEĞERLENDİRMELER…

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Tv 8’de Başkent Ankara’da Çeşitli Konularda Yaptıkları Çalışmaları ve Merak Edilenleri Anlattı, İddiaları Cevaplandırdı

04 Aralık 2012 Salı 00:00
BAŞKAN GÖKÇEK’TEN DEĞERLENDİRMELER…

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Tv 8’de Başkent Ankara’da Çeşitli Konularda Yaptıkları Çalışmaları ve Merak Edilenleri Anlattı, İddiaları Cevaplandırdı

“2013’te Ankara Neler Olacak Neler”

“Ankaralı Olarak Zaten Ankaralıya Hizmet Etmeye Kendimi Mecbur Hissediyorum”

“Çankaya Belediyesi İşçilerin İkramiyelerini Ödemedi”

“Seçim Döneminde Akla Hayale Gelmeyecek İftiralar Atıldı”

“Ödüllerimize Kimse Haset Etmesin, Çalışsınlar Onların da Olsun”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent’te çeşitli konulardaki çalışmaları anlattı, Ankaralıların merak ettiklerini açıkladı, ortaya atılan iddiaları cevapladı ve önümüzdeki yıla ilişkin projelerinden bahsetti.

TV 8 televizyonunda Erkan Tan’ın sunumuyla gerçekleşen “Erkan Tan’la Başkent’ten” programının canlı yayın konuğu olan Başkan Gökçek, birçok konuda değerlendirmelerde bulundu ve merak edilenleri cevaplandırdı.

       Sosyal medya üzerinden vatandaşlardan gelen soruların da cevaplandırıldığı programda sözlerine “sosyal medyayı en iyi kullanan belediye başkanı” unvanı ile ilgili açıklamalarda bulunarak başlayan Başkan Melih Gökçek, “Bu konuda sosyal medyada 391 bin tirajla Türkiye’nin en çok okunan 4. gazetesiyim. Yani beni 391 bin kişi günlük olarak takip ediyor” dedi.  

Yenimahalle Belediyesi’nin sınırlarının değişmesine ilişkin  soruya Başkan Gökçek, harita üzerinden eski sınırları ve yeni halini göstererek, “Eskiden Etimesgut ve Çankaya belediyeleri Yenimahalle’yi ikiye bölüyordu. Rahmetli Altınsoy zamanında Ankara’nın ilçe sınırları tespit edilirken, Yenimahalle Kaymakamı, Çayyolu’nda oturduğu için buranın da Yenimahalle’ye dahil olmasını istemiş ve arkadaşları da onu kırmamış. Şaka gibi bir olay. Türkiye’nin hiçbir yerinde iki parça olan ilçe yok. Bu düzeltildi. Ayrıca sınırları da MHP’li olan Etimesgut ile CHP’li olan Çankaya Belediyelerine bağlandı. Yani AK Partili bir belediyeye de bağlanmadı” diye cevap verdi.

-YENİ BÜYÜKŞEHİR YASASI

Cumhurbaşkanı’nın onayı için bekleyen yeni Büyükşehir Belediyeleri Kanunu ile ilgili olarak gelen sorulara da açıklık getiren Başkan Melih Gökçek, “Biz zaten Beypazarı bize bağlı olmamasına rağmen; yolunu, suyunu, kanalını, parklarını bahçelerini sosyal faaliyetlerini yaptık. Çamlıdere’nin parklarını, yollarını biz yaptık. Kızılcahamam’ın asfaltını biz döktük. Soğuk su piknik alanını Ankara Büyükşehir Belediyesi işletiyor. Güçleri yetmiyor çünkü. Güdül’ün her şeyini biz yaptık. Haymana, Polatlı, 147 kilometre mesafedeki Şereflikoçhisar’ın asfaltlarını biz döktük. Ankaralı olarak zaten Ankaralıya hizmet etmeye kendimi mecbur hissediyorum. Bunu ilçe ilçe ayıramam. Yeni yasayla ilçeler ortadan kalkmıyor aynen duruyor” dedi. 

Kanunun nüfusu 750 binin üzerinde olan büyükşehirler için hazırlandığını da ifade eden Başkan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne daha önce bağlanan Çubuk, Akyurt, Kazan gibi ilçelerin bundan 6 yıl önceki halleriyle bugünkü durumlarının mukayese edilemeyeceğini de belirterek, Akyurt ve Kazan’da şu anda işsiz genç de kalmadığını, Büyükşehir Belediyesi’nin sanayi bölgelerine verdiği destekle işsizliğin önüne geçildiğini ifade etti. Başkan Gökçek, ayrıca buralardaki arsaların Büyükşehir’e bağlanmasıyla değerinin 4 kat kadar arttığını ifade ederek, “CHP bunu da eleştiriyormuş. Kötü mü olur köylü için. CHP köylünün düşmanı, para kazanmasını istemiyor. Oralar da bizim arsamız yok, köylünün arsası var ve kar edecekler” diye konuştu.

Beldelerin kalmasını kendisinin de istemediğini anlatan Başkan Gökçek, “10 binin üzerinde nüfusların belde olarak kalmasını isterdim. Kanunda zaten önümüzdeki yıllarda tanzimler yapılacak, Büyükşehir Belediyeleri, buralarda şubelerini de kurabilecek” dedi.

-“ÇANKAYA BELEDİYESİ İŞÇİLERİN İKRAMİYELERİNİ ÖDEMEDİ”

Erkan Tan’ın, birçok konuda sosyal medya üzerinden gelen veya kendi merak ettiği soruları yönelttiği Başkan Melih Gökçek, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Çankaya Belediyesi’nin bütçe görüşmeleri sırasında maddeye ek bir önergenin dahil edilmesine ilişkin olarak da “Bunun nedeni Çankaya Belediye Başkanı işçilerin iki ikramiyesini ödemedi. Yasal olarak önce onların ödenmesi lazım. Bizim oraya koyduğumuz madde de önce bu kanuni borçların ödenmesine ilişkindi. Hani işçi partisiydin, işçiyi koruyordun. Sonra gelip ‘elimizi kolumuzu bağlıyor’  diyorlar. CHP demek, kuru iftira demek, başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Başkent’e ilişkin soruların dışında Türkiye gündemine ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Melih Gökçek, “Yeni Büyükşehir Belediye Kanunu ile eyalet sistemine geçiliyor” iddialarına ilişkin olarak da “Bu konuda anlayan da anlamayan da konuşuyor. Belediye kalkıp, sınırlarına dahil her ilçeye hizmet verdiğinde eyalet mi oluyor? Bazı illerin BDP’nin eline geçer korkusuna ilişkin olarak da bunu engellemenin bir yolu var. Bunu da hükümet yapar. Bazı yerlerde BDP’nin çok oy almasının nedeni ne? Halkın üzerine baskı kurup, ‘bana oy ver yoksa perişan ederim’ demesi.  Resmen tehdit ve şantaj. Bir köyde oy vermeyenlerin hepsi açık açık ortaya çıktığı için de İnşallah hükümetimiz bunun önlemini alıyor. Tüm vatandaşlara merkezde oy kullandıracak. Kimin nereye oy verdiği belli olmayacak. İkincisi de hayatını orada idame ettiren askerlerimiz var. Onlar da artık oy kullanacak. Yani BDP’nin terörüne karşı hukuki yolları kullanacaksın. Çalışacaksın başka bir deyişle. Sayın Başbakanımızın da takdir ettiğim bir sözüdür bu. Çalışacaksın” dedi

-“SEÇİM DÖNEMİNDE AKLA HAYALE GELMEYECEK İFTİRALAR ATILDI”

MHP Milletvekili Oktay Vural’ın kendisine yönelttiği suçlamaların da sorulması üzerine Başkan Melih Gökçek, “Kendisi iftiracının teki, şimdi mahkemeye verdim. Televizyonda yakaladım ve iddialarda bulundum bir yığın, şerefli, haysiyetli insan iddialarını ispat edendir.  İspat et dedim kaçıyor. Zaten partisinde de sevilmeyen bir kişi” cevabını verdi.

Vural’ın kendisine yerel seçim zamanı da “2-3 milyar dolar parası” var diye iftirada bulunduğunu hatırlatan Başkan Melih Gökçek, şunları söyledi:

“Ben de ‘haysiyetli, şerefli insan ispat eder’ dedim. Hala bekliyor. Geçen seçimde hayatımın en iftiralı dönemini yaşadım. Demediklerini bırakmadılar. Devletin resmi kurumlarından 150 kişi, ayrıca bir de belediye başkanı vardı onun adamları dolmuş, minibüs ve taksilere biniyor, her geçtikleri yerde ‘Buralar Melih Gökçek’in’ diye konuşuyorlardı. Her yer benimdi, oğullarımın TIR’ları vardı, yurt dışında otellerim, Şanghay’da limanım vardı. Her türlü iftira atıldı. Şerefsizce alçakça her türlü iddiayı attılar. Oktay Vural ile  Kılıçdaroğlu da bunlara katıldı. Dedim ki, ‘haysiyetli ve onurlu insanlar savcılığa dilekçe verir ve delillerini ortaya koyarlar’. 4 yıl geçti ortada yoklar. Oktay Vural’ı televizyonda yakalayınca, ‘neden yaptınız’ diye sordum. Pişkinlik yaptı ve ‘Melih Gökçek beni dava etti, beraat ettim’ dedi. Melih Gökçek-Oktay Vural tartışması diye internete yazın ve 10 dakikalık bölümü seyredin. Kekelediği, rezil olduğu çok net ortaya çıkar. Dava ettiğim halde, tartışalım dediğim halde, hiçbirine gelmiyor ve  ‘Muhatabım değilsin’ diyor. Benim dokunulmazlığım da yok, dava etselerdi ya, etmiyorlar. İftira attılar ve gittiler.

 www.melihgokcek.com adresine girebilirseniz göreceksiniz, Kılıçdaroğlu tam 38 defa benimle karşılaşmaya geleceğini söylemiş ama gelmedi. Bana Uğur Dündar ile hazırladığı televizyon programı tezgahında tam 6 tane iftirada bulunmuştu. İkisini de yakalayamıyorum, yakalasam soracağım hesabını ama çıkmıyorlar. Dilin kemiği yok ki, iftirayı atıyorlar, mahkemeye vermiyorlar. Çünkü ellerinde delil yok.”

-“ÇALIŞSINLAR ONLARIN DA OLSUN”

Bir izleyicinin “AK Parti’ye genel başkan bile olur” sözlerini sosyal medyada paylaşması üzerine Başkan Gökçek, “Temennileri için teşekkür ediyorum ama belediye başkanlığından başka bir şey düşünmüyorum” cevabını verirken, “Bir metre bile metro döşemedi, Ulaştırma Bakanlığı’na devretti” iddialarına ilişkin olarak da “Gelin göstereyim dedim. Ne geliyorlar, ne görüyorlar. Ayrıca Ulaştırma Bakanı CHP’li mi? Melih Gökçek ve  hükümetim yapıyor. Yani biz yapıyoruz. Başkentli hemşehrilerim 2013 yılında iki tanesine, 2014 ortalarında da birine binebilecekler inşallah. Ayrıca Sayın Başbakanımızın da talimatını verdiği Esenboğa’ya yapılacak metro da 2016-2017 yıllarında tamamlanacak inşallah” açıklamalarında bulundu.

Büyükşehir Yasası ile ilgili olarak da Cumhurbaşkanı’nın onaylayacağını düşündüğünü ve bu sürecin doğal olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, Başkent Ankara’nın hatta Türkiye’nin gururu ödüllere ilişkin olarak da son olarak LivCom’dan alınan 4 ödülün çok büyük ses getirdiğini kaydetti. “Muhalefettekiler haset etmesinler, çalışsınlar onların da olur” açıklamasında bulunan Başkan Gökçek, “Türkiye’de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden başka Avrupa Parlamentosu’ndan 4 büyük ödülü alan başka bir kent yok… Bu da gurur verdi. Herkes hazmetmeli biraz” ifadelerine yer verdi.

-“2013’TE ANKARA’DA NELER OLACAK NELER?”

Başkent Ankara’nın dört bir tarafında süren çalışmalara ve önümüzdeki yıl yapılacaklara ilişkin Erkan Tan’ın sorusuna da “2013’te yollarla ilgili neler göreceksiniz, neler? Neler yapacağımı söylemeyeceğim, çünkü hemen mahkemelere koşuyorlar, nasıl karalarız ona bakıyorlar. Yapılınca önlerine çıkıyor. Mesela, AOÇ  içerisinde Sabancı Bulvarı ile İstanbul Yolu’na paralel yeni bir  bulvar açtık. Üzerinde de 6 alt üst geçit var. Farkında değiller, gözden ırak bir yerde. Birkaç arkadaş ‘ne yapmışsınız, kimse bilmiyor’ diyor. Nasıl olsa görecekler. Önümüzdeki sene çok büyük projeler var, arka arkaya hizmete girecek ve hayretler içinde bırakacak” cevabını veren Başkan Melih Gökçek, Başkent ulaşımına ilişkin de şunları söyledi:

“Ankara’da, ulaşımda sorun yaşanmaya başlandı. Bunun nedeni de ben ilk belediye başkanı olduğumda olan 350 bin araç sayısının 1 milyon 422 bine çıkması. Yani araç sayısı 4 kat arttı. Bu da dört şeritli 125 kilometre yol yapmanız anlamına geliyor her sene. Yaklaşık olarak bu rakamı yakaladık ama Ankara’nın gelişen bölgelerinde yaptık bunu. Kızılay ve Ulus bir tane olduğu için merkezde isteseniz de istemeseniz de trafik sıkışıklığı yaşanıyor. Bunu çözmek için de değişik gayretlerimiz var. Başkent’te tünel yollara ihtiyaç var. O konuda çok büyük bir çabamız var. İnşallah  Keçiören’den Ahlatlıbel’e giden 18,5 kilometrelik bir tünel yol  üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca teleferiğe de başladık. Zannediyorum 10 gün içerisinde ilk telefereğimizin ihalesini bitirmiş olacağız. O da Şentepe’yi direkt metroya bağlayacak olan teleferik. Onu hemen Karapürçek teleferiği takip edecek. Bunlar da ek olarak trafiğe nefes aldıracak.”

Ayrıca, doğu-batı ve kuzey-güney istikametinde yeni bulvarlar açıldığını ifade eden Başkan Gökçek, “İstanbul ve Eskişehir Yolları ile Sabancı Bulvarı’nın doğu-batı istikametindeki 3 hat var. Buna AOÇ ekleniyor. Gelecek sene başında Mart’ta veya Nisan’da Batıkent’te de paralel bir yol açıp, Anadolu Bulvarı’na bağlayacağız. Bir de ODTÜ müsaade ederse, içerisinden, yukarıdan Çayyolu’nu bağlayacağız. Bir de Çayyolu’nun üst tarafında İncek’e giden yol var. Doğu-batı istikametinde 7 alternatif olacak ve bayağı nefes aldıracak” dedi.

Başkan Gökçek, Başkent’te 500 adet körüklü otobüs alındığını, metroların devreye gireceğini, Sincan-Kayaş arasındaki eski banliyönün, yeryüzünden giden hafif raylı sistem olarak 2014’te  devreye gireceğini ve hepsinin trafiği rahatlatacağını da sözlerine ekledi.

-“HER İŞİMİZE TAKOZ, ENGEL, FREN OLDULAR”

“CHP’li belediyelerin ve bazı ideolojik odaların açtığı davalar olmasa bugün Ankara 2-3 kat ileride olurdu” diyen Başkan Gökçek, “Her işimize engel oldular, fren oldular. Ben yanlış yapıyorsam, vatandaş beni 4 sefer niye seçsin. Demek ki çalışıyorum” dedi. “Yargıyı ele geçirdiler” iddialarına ilişkin olarak da Başkan Melih Gökçek, “Yargı dün kendi ellerindeymiş de biz mi ele geçirmişiz. Böyle bir saçmalık olur mu? Yargıya güveneceksin, dün 100 davanın 98’ini kaybeden bir belediye başkanıydım ve hepsini uyguluyorduk. Bugün de aynı şeyleri yapıyoruz” cevabını verdi.

Başkent Ankara’nın sosyal ve kültürel çalışmaları sayesinde TBMM’de yapılan bir araştırmayla Türkiye’nin büyükşehirler  arasında en az suç oranına sahip ili seçildiğini de kaydeden Başkan Gökçek, “Kişi başına düşen suç oranı açısından Türkiye sıralamasında en altta Ankara var. Ankara Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar minimum 500 bin kişinin iş sahibi olmasına vesile oldu. Ankara’da iddia ediyorum işsiz yok. İş beğenmeyen çok. Üstüne basa basa söylüyorum. Asgari ücretle veya 1500 liraya çalışmam diyorlar. O zaman işsiz sayılmaz. Dokümanlarıyla geleyim ve Ankara Büyükşehir Belediyesi işsizliği nasıl çözdü  göstereyim. Ayrı bir programda anlatayım” diye konuştu.