Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkan Gökçek’ten, Fransa’ya Tepki Değerlendirmesi…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK, FRANSA MECLİSİNDE KABUL EDİLEN “İNKAR YASA TASARISI”NA TEPKİ OLARAK, ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDE ALINAN KARARLARA İLİŞKİN GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLANDIRDI -BAŞKAN GÖKÇEK: “BELEDİYE MECLİSİMİZDE SUNULAN PARİS, DÖGOL VE STRAZBURG CADDELERİNİN İSİMLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ VE CEZAYİR ANITININ DİKİLMESİ KONULARI FRANSIZ SENATOSUNUN VERECEĞİ KARARA BAĞLI” -“CEZAYİR ANITININ DİKİM TÖRENİNE CEZAYİRLİ MUHALEFET LİDERLERİNİ DE DAVET EDECEĞİZ” -“DAHA ÖNCE SARKOZY’NİN TUHAF HAREKETLERİNE SAKIZ ÇİĞNEYEREK TEPKİ VERMİŞTİK VE BU AVRUPA’DA ÇOK SES GETİRMİŞTİ”

11 Ocak 2012 Çarşamba 16:39
Başkan Gökçek’ten, Fransa’ya Tepki Değerlendirmesi…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Fransız meclisinde kabul edilen “inkar yasa tasarısına” tepki olarak Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararlara ilişkin açıklamada bulundu.
Belediye Meclisi’nde alınan kararların sonuçlarının Fransız senatosunun kararına bağlı olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Paris, Dögol ve Strazburg Caddelerinin isimlerinin değiştirilmesi ve Cezayir Anıtının dikimi, senatonun vereceği karara bağlı” dedi.
Kocatepe Kültür Merkezi’nde, Kızılay’da yapılacak cephe düzenlemeleri ve ışıklandırma projelerine ilişkin bölge esnafıyla yapılacak toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Fransa Meclisi’nde kabul edilen ve Senato’nun kararı beklenen “inkar yasa tasarısı”na tepki olarak görüşülen kararlara ilişkin olarak, “Daha önce de Belediye Meclisimizde, hem bazı caddelerin isimlerinin değiştirilmesi hem de Cezayir Anıtının dikilmesi noktasında görüşmeler yapacağımızı açıklamıştık. Ben dün Meclis’te yoktum. Ama arkadaşlarımız Paris ve Dögol caddelerinin isimlerinin değiştirilmesi konusunda önergelerini vermişler. Kendi aralarında Strazburg Caddesi’ni de ilave etme hususunda konuşuyorlardı zaten. Sanırım burası da ilave edilecek” dedi.
-“FRANSIZ SENATOSUNUN KARARINI BEKLİYORUZ”-
 Söz konusu caddelerin, isimlerinin değiştirilmesinin dışında Cezayir Anıtının dikilmesinin de gündemde olduğunu hatırlatan Başkan Melih Gökçek, “Bütün bunların hepsi, Fransız senatosundan çıkacak olan karara bağlı. Eğer bu karar çıkacak olursa, hemen akabinde biz de bu eylemlerimizi teker teker gerçekleştirmiş olacağız. Onu bekliyoruz. Bizim Fransa’ya karşı herhangi bir tutumumuz söz konusu değil, ama yapmış oldukları bu eylem, karşı eylemi de otomatikman getirecektir. Onun için bekleme devresindeyiz. Bu beklemeyi aşar aşmaz söylediklerimizi teker teker yerine getireceğiz” diye konuştu.
Strazburg Caddesi’nin değişmesinden sonra isminin ne olacağı sorusuna ise Başkan Gökçek, “O konuda arkadaşlar çalışıyorlar. Ama muhtemelen isimler gene Fransızların geçmiş dönemdeki, tarihteki zulümlerini anımsatan isimler olur. Mutlaka öyle olur. O isimler konusunda arkadaşlar herhangi bir karar vermediler daha. Konu İsimlendirme Komisyonunda. Orada mutlaka değerlendirecekler” cevabını verdi.
Anıtın yapımına da, Fransız senatosunda söz konusu kararın kabul edilmesi halinde, kararın çıktığı gün başlanacağını ifade eden Başkan Melih Gökçek, Paris’teki Ankara Caddesi’nin de bu kararlara tepki olarak değiştirilip değiştiremeyeceğine ilişkin olarak da, “İsterlerse değiştirebilirler. O da onların takdiri, bir şey diyemeyiz. Biz tepkimizi ortaya koyuyoruz. Mesela Cezayir’de de bu konu, iki şekilde algılandı. Özellikle Cezayir’deki iktidar partisinin başbakanı konuyla ilgili olarak ters bir beyanat verdi ve bu hiç hoşumuza gitmedi. Ama muhalefet olaya çok güzel sahip çıktı. O yüzden muhalefet liderlerine de teşekkür ediyoruz. Cezayir Anıtını dikerken, muhalefet liderlerini de Türkiye’ye davet edeceğiz” dedi.
-GÖKÇEK:”ANITI MUHTEMELEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ YAPACAK”-
Anıtın yapımı konusundaki diğer bir soruya da Gazi Üniversitesi’nin Belediye Meclisi’ne yazı yazdığını ve anıtın yapımına talip olduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, “Muhtemelen Gazi Üniversitesi yapacak” diye cevap verdi.
Anıta konacak olan Cezayir Mili Marşı’nın çalmasını sağlayan butona ilişkin de soruyu cevaplandıran Başkan Gökçek, “Onu da değerlendireceğiz. Orada devamlı olarak Cezayir Milli Marşı’nı, dileyen istediği zaman tam Paris elçiliğinin karşısında dinleyebilecek” diye konuştu.
-DAHA ÖNCE SAKIZ OLAYI SES GETİRMİŞTİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yasa tasarısına ilişkin olarak ortaya koyduğu tepkilere Fransa’dan da somut bir tepki gelip gelmediği sorusuna ise Başkan Gökçek, şu cevabı verdi:
“Şu ana kadar bana somut bir şey gelmedi. Ama her yapmış olduğumuz eylemin sesini, Fransa’dan alıyoruz. Örneğin biliyorsunuz bir sakız çiğneme olayı olmuştu. Sarkozy’nin, Sayın Cumhurbaşkanıma, Başbakanıma ve Türk Milletine yapmış olduğu sakız çiğnemeli tuhaf davranışı karşısında tepki olarak biz de sakız çiğneyerek cevap vermiştik. O Fransa’da çok ses getirdi. Avrupa’nın değişik gazetelerinde çıktı, haber oldu ve yerini buldu. Zannediyorum bu tepkiler de yerini bulur.”
Soruların ardından Başkan Gökçek, Kızılay esnafıyla, bölgede Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı planlanan cephe düzenlemeleri ve ışıklandırma çalışmalarına ilişkin toplantıya geçti.