Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BAŞKAN GÖKÇEK'İN REKTÖRLERLE BULUŞMASI DEVAM EDİYOR…

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Ankara’daki 14 Üniversitenin Rektör veya Rektör Yardımcıları ile Bu Kez Dethk Üniversitesi’nde Bir Araya Gelerek, Yapılacak İşbirliği Hakkında Görüş Alışverişinde Bulundu

13 Aralık 2012 Perşembe 00:00
BAŞKAN GÖKÇEK'İN REKTÖRLERLE BULUŞMASI DEVAM EDİYOR…

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Ankara’daki 14 Üniversitenin Rektör veya Rektör Yardımcıları ile Bu Kez Dethk Üniversitesi’nde Bir Araya Gelerek, Yapılacak İşbirliği Hakkında Görüş Alışverişinde Bulundu

Başkan Gökçek:

“Üniversitelerin Ne Talebi Varsa Gücümüz Yettiği Kadarıyla Yerine Getirmekten Onur Duyarız, Gurur Duyarız”

Güçlerin Birleşmesi Halinde Daha Net ve Güçlü Hareket Etme İmkanı Doğacaktır”

“Üniversiteler ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Birlikte Hareket Etmesinin İlk Somut Örneğini İstanbul’ da Cebit Fuarın da Gösterdik, Mükemmel Sonuçlar Elde Ettik”  

“Yurt Dışında Düzenlenen Tanıtıcı Ve Eğitici Fuarlara  Üniversitelerle Birlikte Katılacağız. Yine Büyükşehir Belediyesi Olarak Üniversiteler Arası İnternet Üzerinden Sosyal Kültürel ve Teknik Konularda Ödüllü Yarışmalar Yapacağız”

-THK Rektörü Prof Dr. Ban: “ Türkiye Açısından Bakıldığında Bu Toplantı İlkleri İçinde Barındırıyor. Öncelikle Büyükşehir Belediyesi’nin Eğitime Ne Kadar Önem Verdiğini Görüyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’da eğitim veren üniversitelerin yöneticileri ile toplantılarını sürdürüyor.

Üniversiteler ile yerel yönetimler arasındaki işbirliğini daha da güçlendirme amacıyla bilgi paylaşımı ve görüş alışverişinde baskan_rektorler_330_13122012.jpgbulunmak üzere her ay farklı bir üniversitede düzenlenen toplantıların üçüncüsü, Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde yapıldı.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörlük Binası’ndaki toplantıya, ev sahibi Rektör Ünsal Ban ile Başkan Melih Gökçek’in yanı sıra, ODTÜ Üniversitesi dışında 14 üniversitenin rektör ve temsilcileri katıldı.

Kalabalık bir gazeteci topluluğunun izlediği toplantıda Başkan Gökçek ile üniversite yöneticileri birer konuşma yaparak görüşlerini dile getirdiler.  

Toplantıda ilk olarak söz alan Başkan Gökçek, bu yıl üniversitelerle ayda bir kez toplanarak çok güzel bir adet başlattıklarını, bu kapsamda rektörlerle üçüncü kez bir araya geldiklerini belirterek,  “Her ay bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz toplantının üçüncü buluşmasına ev sahipliği yapan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’a teşekkür ederim” dedi.

         Başkan Gökçek, Üniversite rektörleri ile gerçekleştirdikleri her toplantının farklı konu başlıkları olduğunu ifade ederek,  üniversitelerin kendilerinden bazı isteklerde bulunduklarını, bunları değerlendirdiklerin kaydetti.

-“İŞBİRLİĞİNİN EN SOMUT ÖRNEĞİNİ CEBİT FUARINDA VERDİK”

         Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, üniversitelerin ne talebi varsa güçleri yettiği kadarıyla yerine getirmekten onur ve gurur duyacaklarını kaydeden Başkan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

          “Üniversiteler ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte hareket etmesinin ilk somut örneğini İstanbul’da Cebit Fuarı’nda gösterdik. Burada mükemmel sonuçlar elde ettik, 5 üniversitemizin teknokentleri bu CeBit Fuarına katıldı. Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ olmak üzere 5 üniversite katıldı. Orada da elbirliği ile büyük bir çıkarma yaptık. Tartışmasız fuarın en iddialı ve hareketli standı Ankara’ya aitti. Ankara orada bir bütün olarak gözüktü. Bundan da büyük bir mutluluk duyduk.”  

“YURT DIŞINDA EĞİTİCİ FUARLARA KATILACAĞIZ”

         Üniversitelerle üçüncü kez gerçekleştirilen buluşmada planlanan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Gökçek, şunları kaydetti:

baskan_rektorler_770_2_13122012.jpg


“Yurt dışında düzenlenen tanıtıcı ve eğitici fuarlar var. Üniversiteler ile bu tanıtıcı eğitici fuarlarını nerelerde ne tarz yapalım, bunun hakkında görüş alışverişinde bulunacağız. Üniversiteler arası spor müsabakaları düşünmüştük, onu da somut hale getireceğiz.”

Büyükşehir Belediyesi olarak üniversiteler arası internet üzerinden değişik konularda yarışmalar yaparak, ödüller verilmesi konusunda somut bir tekliflerinin olduğunu dile getiren Başkan Gökçek, “Teknik ve sosyal konular hakkında ödüllü yarışmalar düzenlenecek. Ayrıca bunların içinde proje yarışmaları da olacak. Sosyal, kültürel, teknik dallar olması düşünülen bu yarışmalara öğrencileri, öğretim görevlilerini nasıl katarız, bunu konuşacağız. Bunların ödüllerini ise yine Ankara Büyükşehir Belediye olarak biz dağıtacağız” dedi.

Üniversitelerle yan yana gelmenin sıcak neticeleri olduğunu, bundan büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getiren Başkan Gökçek, geçen toplantıdan bu yana, Türk Hava Kurumu, Yıldırım Beyazıt, Hacettepe, Ankara, Turgut Özal ve Atılım Üniversitesi’ne istekleri doğrultusunda yol düzenlemeleri yaparak, asfalt döktüklerini söyledi.  

“REKTÖRLERDEN BAŞKAN GÖKÇEK’E TEŞEKKÜR”

            Başkan Gökçek’in konuşmasının ardından söz alarak duygu ve düşüncelerini dile getiren ev sahibi Üniversitenin Rektörü Prof Dr.Ünsal Ban, rektörler toplantısının üçüncüsüne ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türkiye açısından bakıldığında bu toplantı ilkleri içinde barındırıyor. Öncelikle Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime ne kadar önem verdiğini görüyoruz. Bu toplantıların ardından birçok konuda birçok ivmeler alındı ve alınmaya da devam ediyor. Bu bağlamda Sayın Belediye Başkanımız Melih Gökçek’in yapmış olduğu hizmetlerden dolayı tüm rektörler adına çok teşekkür ederim” dedi.

            Toplantıda bazı rektörler de Büyükşehir Belediyesi ve rektörlerin buluşması hakkındaki düşüncelerini dile getirdiler. Atılım Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdurrahim Özgen, yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

           “Bu toplantının iki önemli amacı var. Birincisi öncelikle Ankara’yı tanıtmaktır. Bence üniversitelerin işbirliği yapacağı çok değişik alanlar vardır. Birbirine vereceği destekler vardır. Daha önce İzmir’de üniversiteler platformu adı altında bir araya gelip işbirliği yapmışlardı.  Burada oldukça önemli birliktelikler yaptılar. Benzeri bir platforma Başkan Gökçek tarafından destek verildi ve gerçekleştirildi. Bunun için kendilerine teşekkür ederim.”

            Ankara’nın bazı konularda İstanbul’un arkasında kaldığını kaydeden Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Ankara’nın üniversiteler ve bilim konusunda Türkiye’nin bir numarası olduğunu söyledi.

            Türkiye’nin Bilimin Merkezinin Ankara olduğunun yurt dışı ve yurt içinde yapılan istatistiklerle bunun belirlendiğini anlatan Rektör Atalar,  üniversiteleri bir araya getirdiği içinde Başkan Gökçek’e teşekkürlerini ilettiğini kaydetti.  

GÖKÇEK: “SHOPPİNG FEST’TE İSTANBUL’A FARK ATTIK”  

         Rektörlerin birçok farklı konuda Ankara’nın elbette birinci olduğunu, ama kendileri için eğitim konusunun birinci sırada yer aldığını belirtmeleri üzerine Başkan Gökçek, İstanbul ile belli konularda rekabet halinde olup da karşı karşıya gelindiğinde rahatlıkla galip geldiklerine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

        “Bu yıl Ankara Shopping Fest’i düzenledik. Bu Alışveriş Festivali’nde, İstanbul önceden tarih ilan ederek, festivali öne almak istedi. Ben de arkadaşlara, ‘aynı tarihte yapalım’ dedim. Hatta, buna ATO’dan da itirazlar geldi; ‘Aynı tarihte olmaz’ diye. Ben de ‘Rekabet burada olur. Kimin güçlü olduğu da burada ortaya çıkar. İddia ediyorum en az beşe katlarız, farkı görün’ dedim.  Benim ısrarım üzerine aynı tarihte Festivali yaptık. Bizim alışveriş festivalinde yüzde 30 civarında ciro artışı oldu. Bir önceki yıl biz festival yapmamıştık ve İstanbul bizden, yüzde 30 müşteri çalmıştı. Bizimkiler hem müşterilerini muhafaza etti hem de üzerine müşteri aldı.   Yaptığımız faaliyetlerle ise 5 değil 10 katı rahatlıkla fark attık. Bu yıl yine yapacağız.  Bu sene Shopping Fest’te 1000 tane otomobil dağıtılacak.  24 gün sürecek festivalde her gün 40-50 tane araç dağıtılması anlamına geliyor.  Bu sadece Türkiye’den değil Avrupa dan da konuk gelmesi anlamına geliyor.”   

 “GÜÇLERİN BİRLEŞMESİ HALİNDE DAHA NET HAREKET ETME İMKANI DOĞAR”

         Sivil toplum örgütleri, üniversiteler, odalar, Belediye ve Valiliğin elbirliği ile hareket etmesi halinde her şeyin değişebileceğine dikkat çeken Başkan Gökçek, “güçlerin birleşmesi halinde daha net ve güçlü hareket etme imkanı doğar” dedi.

         Büyükşehir Belediyesinin rekabete hazır olduğunu dile getiren Başkan Gökçek, “Üniversiteler ile zaten fark atıyoruz, diğer konularla da bu farkı daha yükseklere taşıyacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

           

PROF DR. İBİŞ: “SİZİN BU YAKLAŞIMINIZ ÜNİVERSİTELERE BİR İVME KAZANDIRDI”

        Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Erkan İbiş, Başkan Gökçek’e üniversiteleri bir araya getirdiği için teşekkür ederek, başladığı konuşmasında, “Sizin bu yaklaşımınız üniversitelere bir ivme kazandırdı” dedi.

 “Ankara Üniversitesi olarak bu projelerin içinde ne kadar yer alabiliriz” diye düşünmeye başladıklarının altını çizen Rektör İbiş, yerel kalkınmalar ve sosyal sorumluluk projelerine konularında katkı sağlayabileceklerini söyledi.

Bu toplantıların gerek üniversitelere gerekse halka katkı sağlamasını temenni ettiğini ifade eden İbiş, “Bunu bir açılım 

baskan_rektorler_770_13122012.jpgolarak görüyorum. Umarım bu birliktelik ve açılım diğer yerel yönetimlere de örnek olur. Bizler de herkese katkı sunarız” 

diye konuştu.

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ziya Güvenç, bir önceki toplantıya şehir dışında olduğu için katılamadığını belirterek
başladığı konuşmasında, eğitim sektörünün kümeleşmesinden dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti. Üniversiteler arasında dayanışmanın ders verme ve farklı şekillerde her zaman olduğunun altını çizen Güvenç, Başkan Gökçek’in verdiği bu destek ile de farklı bir boyuta taşındığını belirterek, bunun için de teşekkürlerini ilettiğini söyledi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi RektörüProf. Dr. Metin Doğan, herkesi düzenli olarak bir araya getirdiği için Başkan Gökçek’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi:  

Üniversitelerin bir eğitim ve araştırma gibi çok önemli fonksiyonları vardır. Ama Ankara’daki üniversitelerin başka türlü görevleri de vardır. Ankara’nın ekonomik ve sosyal marka değerinin yükseltilmesinde de ortak çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Ankara yönetimin merkezi olduğu kadar da sanayinin de merkezidir. Eğer biz bilimsel çalışmalarımız sanayinin istediği doğrultuda yönlendirebilirsek, katma değer oluşturacak sonuçlara daha kısa sürede ulaşırız. Ben sayın başkanın bu konuda da yardımcı olacağına inanıyorum.”

          Son olarak söz alan Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral iseüniversitelerle gerçekleştirilen bu üçüncü toplantı ile Ankara’da üniversiteler arası bir bilgi platformunun oluştuğunu belirterek, bu durumun ise kurumsal bir yapıya 

baskan_rektorler_770_3_13122012.jpg

kavuşacağına dikkat çekti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Turgut Özal Üniversitesine verdiği katkıdan dolayı Başkan Gökçek’e teşekkürlerini ileterek
sürdürdüğü konuşmasında, “Bu toplantılar Ankara için büyük bir fırsattır. Üniversitelerin kapısının, penceresinin açık olması toplumla bağ kurulması açısından oldukça önemlidir” diye konuştu.    

 - BAŞKAN GÖKÇEK TEMAPARK’A DESTEK İSTEDİ

         Toplantıda Başkan Gökçek, AOÇ içinde kurulacak tema parkı da anlattı. 2 milyon 100 bin metrekarelik alana kurulacak temapark yapımına üniversitelerin de katkıda bulunmasını isteyen Başkan Gökçek, “canlı kuş bölümü, kaya parkı” gibi alanların üniversitelerin katkısıyla yapılmasını isteyerek, “Her üniversitemiz orada bir katkı sağlasın. Biz de onların isimlerini oraya yansıtalım” dedi. Diğer yandan 7-30 Haziran tarihleri arasında yapılacak Ankara Shopping Fest kapsamında Hipodrum’da gerçekleşecek Büyük Ankara Festivali’nde üniversitelere istedikleri kadar yer vereceklerini de açıklayan Başkan Gökçek, burada üniversitelerin her türlü etkinliği gerçekleştirebileceğini bildirdi. Başkan Gökçek, internette çeşitli yarışmalar düzenlemek istediklerini de söyledi.

         Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Toplantının sonunda Başkan Gökçek’e, Rektör Bal tarafından Türk Hava Kurumunu simgeleyen mont hediye edildi. 

         Büyükşehir Belediyesi ile Üniversiteler arasındaki buluşmanın bir sonraki adresi Büyükşehir Belediyesi’nde olması kararlaştırıldı.