BAŞKENT ANKARA’DA KAPSAMLI IZGARA VE SEL KAPANI TEMİZLİĞİ
• Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, tıkanmalardan kaynaklı olası bir sel ve su taşkını yaşanmaması için Başkent genelindeki yağmur suyu ızgaralarını, sel kapanlarını ve alt geçitleri düzenli periyotlarla, gece gündüz temizliyor. • ASKİ ekipleri, son 1 yılda 440 bin 597 ızgara ve 7 bin 445 sel kapanını kontrol etti. Yapılan kontrollerde tıkalı olduğu tespit edilen 230 bin 618 ızgara ve 3 bin 326 sel kapanı temizlendi.
01 Nisan 2025 Salı 11:36ASKİ Genel Müdürlüğü, 25 ilçede rutin temizlik, bakım ve onarım çalışmaları yaparak insankaynağı ve teknik araç gücüyle Başkenti sağanak yağışlara her zaman hazır hale getirmek için çalışıyor.
Geçmişte ihmal edilen altyapı nedeniyle can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan sel manzaralarının günümüzde de yaşanmaması için oldukça kapsamlı bir temizlik operasyonudevreye sokuldu. ASKİ ekipleri, Ankara’nın tüm yağmur suyu ızgaralarını, sel kapanlarını ve alt geçitlerini sistematik şekilde tıkanmalara karşı tarıyor.
Temizlik operasyonunu bir program dâhilinde 7 gün 24 saat kesintisiz sürdüren ekipler, yapılan kontrollerde çeşitli malzemelerle dolu olduğu belirlenen yağmur suyu ızgaralarını hızla temizleyerek su akışını yeniden sağlıyor. Bunun yanı sıra, Coğrafi Bilgi Sistemi’nde (CBS) kayıtlı görünmeyen ızgaralar da tek tek sisteme kaydediliyor.
3 BİN 397 YENİ IZGARA YERLEŞTİRİLDİ
ASKİ ekipleri, son 1 yılda 440 bin 597 ızgara ve 7 bin 445 sel kapanını kontrol etti. İçine dolan malzemeler nedeniyle gider sorunu olduğu tespit edilen 230 bin 618 ızgara ve 3 bin 326 sel kapanı temizlendi. Ayrıca Ankara’da çeşitli bölgelerinde 3 bin 397 yeni ızgara ve 251 sel kapanı imalatı yapıldı.
GENEL MÜDÜR AKÇAY’DAN “ÇÖPLERİ IZGARALARA ATMAYIN” ÇAĞRISI
Yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, atık su (kanalizasyon) hatları ve yağmur suyu ızgaralarının zamanla kum, çakıl ve ağaçlardan dökülen yapraklarla tıkandığını belirterek düzenli temizliğin önemini vurguladı. Yağ gibi çökelmiş malzeme birikimiyle dolan ızgaraların da çalışamaz hale geldiğine dikkat çeken Akçay, yağ, ıslak mendil, bebek bezi gibi malzemelerin, tekstil ürünlerinin ve plastik çöplerin ızgaralara atılmaması için tüm Ankaralılara uyarıda bulundu.
ASFALTLAMA SIRASINDA IZGARALARA DİKKAT!
İlçe belediyelerine de asfaltlama yaparken ızgaraların üzerini kapatmamaları konusunda uyarıda bulunan Akçay, “Cadde üzerinde kot farkı yaratmamak da altyapının verimli çalışmasında önemli unsurlardan birisi olarak öne çıkıyor” dedi.
“YAĞMUR SUYU GİDER ALTYAPISI YILDA EN AZ 3 TUR GÖZDEN GEÇİRİLİYOR”
Akçay, doğal yollarla ya da hatalardan kaynaklı tıkanan ızgaralar nedeniyle yaşanabilecek sel veya su taşkınlarının önüne geçmek için yürütülen temizlik çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
Geçmiş yönetimlerin hatalarını tekrarlayıp can ve mal kaybıyla sonuçlanan üzücü olayları yeniden yaşamamak için, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş döneminde, ASKİ olarak Türkiye’mizin göz bebeği Ankara’mızda oldukça kapsamlı bir yağmur suyu gider altyapısı temizlik programı yürütüyoruz. Izgaraların yanı sıra kentimizdeki sel kapanlarını da tıkanıklık ve temizlik açısından sürekli kontrol ediyoruz. Ankara’da sel yaşanabilecek her bir noktayı kontrol altında tutmak için takip ettiğimiz bir programımız var. Bu sayede sistemimizde kayıtlı tüm ızgaraları yılda en az 3 kez, ki bu 4 de olabilir, gözden geçiriyoruz. Böylece altyapıda idari kaynaklı ortaya çıkabilecek sorunların önlemini alıyoruz. Amacımız, sel felaketi yaşanmadan önlem almak ve selin olumsuz etkilerini en aza indirmek. Hedefimiz,Ankara’da temizlenmemiş olmaktan kaynaklanan rögar taşkınlarını ve su baskınlarını tamamen önlemek.