Başkent’e Alternatif İçme Suyu Hattı…
-Aski Genel Müdürlüğü Tarafından Yapımı Gerçekleştirilen Alternatif İçme Suyu Hatlarıyla Ankara’da Su Kesintisi Yaşanmayacak -Başkent’in İçme Suyu İhtiyacını Karşılayan Boruların Yıllar Geçtikçe Yıpranması Ve Yetersiz Kalması Sonucu Mamak, Yenimahalle, Keçiören Ve Çankaya Bölgelerinde Yapımı Gerçekleştirilen Yedek Hatların İnşaat Çalışmaları Yüzde 95 Oranında Tamamlandı -Mevcut Hatlarda Meydana Gelebilecek Bir Arıza Durumunda Yeni Hatların Hemen Devreye Alınacağını Kaydeden Başkan Gökçek: “Yapılan Çalışmayla Üst Katlarda Yaşayan Ve Basınç Yetersizliği Nedeniyle Sorun Yaşayan Vatandaşların, Bu Şikayetleri De Ortadan Kalkacak”
20 Nisan 2010 Salı 02:18Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan ana arterlerdeki boruların yıllar geçtikçe yıpranması ve yetersiz kalması sonucu, alternatif yeni bir hattın döşenmesi amacıyla harekete geçen ASKİ Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları hızla devam ediyor. Mamak, Yenimahalle, Keçiören ve Çankaya bölgelerinde yapımı gerçekleştirilen yedek içme suyu hatlarının inşaat çalışmalarında yüzde 95 oranında ilerleme kaydedildi.
Başkent’i besleyen mevcut ana iletim içme suyu hatlarında herhangi bir arıza olması halinde devreye alınacak alternatif boru hatlarında çalışmalar aralıksız sürüyor.
Çalışmaları devam eden alternatif hatlarla, Ankara’yı besleyen tüm ana içme suyu borularının yedeklendiğini belirten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yapılan çalışmalar neticesinde alt yapının daha güçlü hale geleceğini söyledi.
Başkan Gökçek, çalışmaların İvedik Arıtma Tesisleri’nden başlayan ve kente su dağıtımını gerçekleştirilen pompa istasyonları arasındaki ana iletim hatlarının güçlendirilmesini kapsadığını belirterek, “Yıllar önce kentin ihtiyacına göre ve o günün teknolojik imkanları dahilinde beton borulardan oluşan hatları Ankaralılara rahatsızlık vermeden yedeklemeye çalışıyoruz. İçme suyu iletim alt yapısını çapı 500 mm ile 2 bin 200 mm arasında değişen çelik ve düktil borularla destekliyoruz. Bu döşediğimiz boruların en önemli özelliklerinden biri ise en az 100 yıl kullanılabilecek kapasiteye sahip olmasıdır” dedi.
-ARIZA DURUMUNDA İKİNCİ HAT DEVREYE ALINACAK
Büyük kısmı tamamlanan hat döşeme çalışmalarının sadece bazı bölgelerde devam ettiğini kaydeden Başkan Gökçek, “Aşama aşama sürdürdüğümüz çalışmalarımızın büyük bir bölümünü tamamladık” dedi.
Ankara’yı besleyen ana borulara alternatif olarak döşenen yeni hatlar sayesinde su kesintilerinin olmayacağını, hatlarda yaşanabilecek boru patlaması veya başka bir arıza halinde yedek olarak bekletilen ikinci hattın anında devreye alınacağını kaydeden Başkan Gökçek, “Alternatif hattın anında devreye girmesi sayesinde arızalanan bölge rahatlıkla onarılacaktır. Su kesintisi yapılmayacağı için Ankaralılar da susuz kalmamış olacaklar” diye konuştu.
-ÜST KATLARDA SORUN YAŞANMAYACAK
Hat çalışmalarında bir diğer önemli noktanın da üst katlarda
Oturan ve basınç yetersizliği yüzünden su sorunu yaşayan vatandaşların, bu sorunlarının ortadan kalkması olacağını vurgulayan Başkan Melih Gökçek şunları söyledi:
“Gecekondudan çok katlı yapılara geçilen bölgelerde mevcut boruların çapları yetersiz kalıyordu. Vatandaşlar zaman zaman suyun tazyiksiz olması yüzünden sıkıntılar yaşıyorlar. Yapılan bu alternatif hat ile boru çapları da büyüdüğü için sorun da ortadan kalkmış olacak.”
-ALTINDAĞ VE MAMAK BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMALAR
Başkan Gökçek, yapılan hat döşeme çalışmaları kapsamında ilk etapta Mamak bölgesini besleyen Altınpark’taki P9–P10 pompa istasyonları arasında 1800 mm’lik çelik boru döşendiğini ifade ederek, Altınpark caddesi ve Derme Sokak boyunca döşenen 1280 metrelik hatla, Mamak bölgesine giden ana su borusunun alternatifli olarak çalışacağını kaydetti.
Altındağ ve Mamak ilçelerini besleyen ana iletim hattına, İvedik Arıtma Tesisi ile P9 Pompa İstasyonu arasında toplam uzunluğu 4 bin 500 metre olan alternatif bir hat döşeneceğini belirten Başkan Melih Gökçek, bu bölgede yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Anadolu Bulvarı ile İstanbul Yolu’nun kesişim noktasında TMO’nun önünden, Ankara Çayı’na paralel devam eden hattın, Çiftlik Kavşağı’na kadar olan kısmının 1800 metresi tamamlandı. Kalan kısım ise Hipodrom Caddesi’nde Toptancı Hali’nin yakınında son bulacak. Çalışmalar sırasında trafiğin engellenmemesi için 2.2 metre çapındaki çelik borular yolun altından sürülerek döşeniyor.”
-ÇANKAYA BÖLGESİ’NE HAT
Başkan Gökçek, Çankaya’yı besleyen ana iletim hattına alternatif olarak döşenen hatların Macunköy’den başlayarak, TCDD Marşandiz İstasyonu’na kadar uzanan 4 bin 500 metre uzunluğundaki bölümünün yapımının tamamlandığını kaydederek şunları söyledi:
“Anadolu Bulvarı ile Güvercinlik Caddesi’nin kesişim yerinde TCDD Marşandiz İstasyonundan başlayıp Beştepe mahallesindeki P3 pompa istasyonunda sona erecek toplam uzunluğu 4 bin 5 metre olan boru hattının yüzde 95’inin yapımı tamamlandı. Bağlantılarıyla beraber toplam uzunluğu 8 bin 505 metre olan Çankaya ilçesine giden bu hattın da yeni çelik hatlarla alternatifleri yapılmış olacak.”
-KEÇİÖREN VE YENİMAHALLE’DE ÇALIŞMALAR YÜZDE 95 İLERLEDİ
Keçiören ve Yenimahalle’de yapılan alternatif hat çalışması kapsamında döşenecek 25 bin 800 metre hattın tamamına yakın kısmının bitirildiğini kaydeden Başkan Gökçek, “Yenimahalle’de Avcılar Mahallesi’nden başlayarak sırasıyla Kaletepe, Kayalar, Güventepe, Pamuklar mahalleleri ile Keçiören ilçesine bağlı Ayvalı, Etlik, Sancaktepe, Yayla, Esertepe, Kuşcağız, Pınarbaşı, Uyanış, Bademlik, Atapark, Ufuktepe, Osmangazi, Kanuni mahallelerinde 24 km uzunluğunda hat döşemesi gerçekleştirildi. Geriye kalan 1800 metrelik kısım ise en kısa zamanda tamamlanacak” dedi.