Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkent’in Ağaçlarına Mevsimsel Bakım…

Büyükşehir Belediyesi, Ağaçlara Sonbahar Budaması Yapıyor Ankara Büyükşehir Belediyesi, sürdürdüğü ağaç budama ve çevre düzenleme çalışmalarını bitirme aşamasına geldi. Sistematik bir program izleyerek ana cadde ve bulvarlardaki ağaçlarda sonbahar budaması yapan Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, macunlama ve ilaçlama da yapıyor.

08 Aralık 2009 Salı 00:26
Başkent’in Ağaçlarına Mevsimsel Bakım…

1.gif

Budama çalışmaları konusunda bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Hatice Akgül, önceden eğitim alan Büyükşehir Belediyesi ekipleriyle ilk olarak cadde ve bulvarlardaki yol ağaçlarının budandığını ve bakımlarının yapıldığını söyledi.

-9 BİN AĞACA BUDAMA
Hatice Akgül, ana caddeler, rekreasyon alanları, prestij parklar, semtlerdeki irili ufaklı parklar ve mezarlıklarda sürdürülen çalışmalarda sezon itibariyle yaklaşık 9 bin ağacın budandığını ifade etti.
Ağaçların üst tepe kısımlarına sepetli iş makineleriyle ulaşılarak budama yapıldığını ve budama yerlerinin macunlandığını belirten Akgül, “Böylece su kaybı engellenerek dalın kuruması önleniyor ve sonra da ağaca gerekli ilaçlama yapılıyor” dedi.

-HASTALIKLI VE KURUYAN DALLAR TEMİZLENİYOR

2.gif
Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 2 aydır sürdürdüğü ağaç budama çalışmalarının hemen hemen tamamlandığını ifade eden Akgül, ağaçların hastalıklı ve kuruyan dallardan temizlendiğini belirtti.
Akgül, daha çok parklarda bulunan söğüt ağaçlarında ise özellikle derin budama yapmak suretiyle ana gövde bırakılarak bir böcek zararlısı olan akar hastalıklarına kesin önlem aldıklarını kaydetti.
Dönemsel olarak kesilen dalların macunlanarak soğuklardan etkilenmemesini sağladıklarını söyleyen Akgül, ALO 153 Mavi Masa’ya çevre konusunda gelen tüm şikayetlerin de değerlendirildiğini açıkladı.

-MEZARLIKLARA FORM BUDAMASI
Akgül ayrıca, Başkent’teki Karşıyaka ve Cebeci Asri Mezarlığı’nda yoğun bir budama çalışması sürdürdüklerini bildirdi.
Yakınlarının mezarlarını ziyaret eden vatandaşların özellikle ağaç yaprakları ve kuruyan ağaç dallarından şikayet ettiklerini belirten Akgül, Cebeci Asri Mezarlığı’nın eski bir mezarlık olduğundan dolayı çoğu zaman vatandaşların kendilerinin ağaç diktiklerini ve bu ağaçların hem çok çeşitli, hem de daha çok yapraklı ağaçlar olduğuna dikkat çekti.
Bu nedenle hemen hemen tüm ağaçların ilaçlanıp, budandığını, dip sürgünlerinin ve düşen yaprakların temizlendiğini açıklayan Akgül, form budaması yani ana gövde bırakılarak taç ortaya çıkartılarak yapılan budamanın Karşıyaka Mezarlığı’nda da devam ettiğini anlattı.
Akgül, Karşıyaka Mezarlığı’nın, daha yeni ve planlı olması nedeniyle genelde ibreli yani çam türü ağaçlarla yeşillendirildiğini kaydetti.

-BUDANAN ARTIK DALLAR “KOMPOST” YAPILIYOR
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, budanan dal ve artıkların toplanarak “kompost” yani organik materyal olarak değerlendirildiğini bildirdiler.
Budama artıklarının büyük dallarından Büyükşehir Belediyesi’nin atölyelerinde kereste olarak yararlanıldığını kaydeden yetkililer, diğer dal ve artıkların tümünün alandan toplanarak Çevre Koruma Daire Başkanlığı’nca önceden belirlenen yerlere götürüldüğünü, burada toprağa gömülen artıklardan organik materyal elde edildiğini açıkladılar.
Yetkililer, bu şekilde zenginleştirilen toprağın fidan yetiştiriciliği ve seracılıkta kullanıldığını belirttiler.