Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkent’te Elektrikli Araçlar İçin İmza…

- Ankara Büyükşehir Belediyesi Yine Bir İlke Öncülük Ederek Çevreye Dost Elektrikli Araçlar İçin Düğmeye Bastı - Reault Mais Aş İle “Sıfır Salımlı İşbirliği Hazırlık Programı”na İmza Atan Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de Plakalanacak İlk Elektrik Motorlu Otomobillerden 100 Adet Satın Alarak Belediye Hizmetlerinde Kullanacak - Anlaşma İle 2011 Yılından İtibaren Üretimi Gerçekleşecek Olan Elektrik Motorlu Araçlar İçin Ankara İl Sınırları İçerisinde Gerekli Şarj Altyapısı Oluşturulacak - Başkan GÖKÇEK: - “Bu Bir Öncülüktür. İstiyoruz ki Ankara’mız Her Zaman En Güzel Şeylere Öncülük Yapsın” - “Ankara’mız 15 Senenin Öncesinin Ankara’sı Değil, Çok Değişti” - “Ankara’nın Yaptığı Bu Öncülük Karşılığında Türkiye’de Üretilecek İkinci Elektrikli Araç Modeline ‘Ankara’ Adının Verilmesini İstiyoruz”

15 Ekim 2010 Cuma 02:56
Başkent’te Elektrikli Araçlar İçin İmza…

1.JPG

Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza atarak, çevre dostu elektrikli araçların ilk üretimlerini Ankara’da kullanarak, Türkiye’ye örnek olacak.
Elektrik motorlu araçların geliştirilmesinde dünya çapında önder bir kuruluş olan Renault Mais AŞ ile “Sıfır Salımlı İşbirliği Hazırlık Programı”na imza atan Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de satışa sunulacak ilk elektrik motorlu otomobillerden 100 adet satın alacak, il sınırları içerisinde araçlar için gerekli şarj altyapısını oluşturacak.
Renault yetkilileri ile yapılan imza töreni öncesinde bir konuşma yapan Başkan Gökçek, “Küresel ısınmanın artışıyla birlikte çevre açısından enerji tüketim şekilleri de değişiyor. Bunlardan bir tanesi de elektrikli üretim. Her konuda yaptığımız öncülüğü bu konuda da yapmaya karar verdik. Arkadaşlarla istişare edip, Meclis’te oybirliği ile karar aldık” dedi.

2.jpg
Sosyal, kültürel, rekreatif ve şehir planlama alanında birçok projeyle Türkiye’ye örnek olan, başarıları ulaslararası ödüllerle taçlandırılan Ankara Büyükşehir Belediyesi yine bir ilke öncülük ediyor. Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu elektrikli araçların, dünyanın diğer öncü şehirlerinde olduğu gibi Ankara’da da kullanımı ve yaygınlaştırılması konusunda Renault Mais AŞ ile işbirliği yaptı.
Ankara’ya ilk elektrik motorlu araçları getirmeye ve gerekli şarj alt yapısını oluşturmaya yönelik “Sıfır Salımlı İşbirliği Hazırlık Programı” anlaşması, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,  Renault Euromed Bölgesi Başkanı Jacques Chauvet ve Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar tarafından imzalandı.
- “ANKARAMIZ 15 SENE ÖNCESİNİN ANKARASI DEĞİL”
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, imza töreninde yaptığı konuşmasına Ankara’nın son yıllarda yaşadığı değişime dikkat çekerek başladı. Hava kirliliğinin gözle görülür şekilde azaldığını vurgulayan Başkan Gökçek, “Ankaramız 15 senenin öncesinin Ankara’sı değil, çok değişti. Rahatlıkla söyleyebilirim ki hava kirliliğinden geçilmeyen kentimizi en temiz havalı kent yaptık” dedi.
Büyükşehir Belediyesi olarak çevre sorunlarına gösterilen hassasiyeti EGO’nun çevreci filosunu örnek vererek dile getiren Başkan Gökçek, “Bakınız şu anda belki de Dünyadaki, Türkiye’yi kesinlikle diyebilirim, en geniş çevre ordusu 1090 otobüsle Ankara’da. 1090 doğalgazlı otobüsümüz var. Türkiye’de dengi yok. Dünyada da dengi olduğunu sanmıyorum. Gezdiğim dünya kentlerinde araçlar kısmen doğalgazlı olsa da çoğunluğu mazotlu çalışmaya devam ediyor” diye konuştu.
- “BU BİR ÖNCÜLÜKTÜR”
Küresel ısınmanın artışıyla birlikte çevre açısından enerji tüketim şekillerinin de değiştiğini belirten Başkan Gökçek, bunlardan bir tanesinin de “elektrikli üretim” olduğunu söyledi. Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her konuda yaptığımız öncülüğü bu konuda da yapmaya karar verdik. Arkadaşlarla istişare ettik. ‘Türkiye’de elektrikli otolar konusunda öncülüğü Ankara yapmalı’ dedik. Bunun için Renault yetkilileri ile temasa geçtik. ‘Bu konuda ilk 100 aracı almak istiyoruz’ dedik. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne konuyu getirdik. Siyasi parti ayrımı olmaksızın bu konuda tam bir karar birliğine vardık. Bu bir öncülüktür. İstiyoruz ki Ankaramız her zaman en güzel şeylere öncülük yapsın.”
- “İKİNCİ MODELİN ADI ANKARA OLMALI”
Bu işbirliği ile Renault Euromed Başkanı Jacques Chauvet ve Büyükelçi Bernard Emie’den özel bir ricası olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, Ankara’nın yaptığı bu öncülük karşılığında Türkiye’de üretilecek ikinci elektrikli araç modeline “Ankara” adının verilmesini istedi. Chauvet’den Ankara adı için gayret sarf etmesi noktasında söz isteyen Başkan Gökçek, böyle bir gelişmenin oluşturacağı olumlu etkileri şu şekilde dile getirdi:
 “Bu önceliğin bir tescili ve Renault ile Ankara arasında özel bir ilişki olur. Bu olursa bütün taksiler elektrik enerjisi ile çalışan bir şekle dönerler. Taksicilerin büyük bir avantajı var. 100 kilometre benzinli bir araç 25 liralık tüketim yapıyor. 100 kilometrelik mazotlu araç 18 liralık tüketim yapıyor. 100 kilometreli elektrikli araç ise 2.5 liralık bir tüketim yapıyor. Taksicilerin tercih etmemesi için bir neden yok, hele hele ismi Ankara olursa…”
- “AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ İÇİN DESTEK İSTİYORUZ”
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecine ilişkin kararlığına da vurgu yapan Başkan Gökçek, bu konuda Büyükelçi Emie’den destek isteyerek, “Türkiye olarak Avrupa Birliği’ne girmek istiyoruz. Bu konuda üzülerek ifade ediyorum ki Fransa’nın bir direnişi var. Bu direniş artık sona ermeli. Sayın Sarkozy’e Türkiye’ye geldiğinde inanıyorum ki Sayın Büyükelçi tarafından telkinler yapılır. Ankara olarak biz de bu konuda bir katkıda bulunursak gerçekten kendimizi mutlu hissederiz” diye konuştu.
Başkan Gökçek, imza töreninin ticaret ve siyasetin bir arada yaşandığı bir gün olduğuna işaret ederek, anlaşmanın Ankara, Türkiye ve dünya için son derece yararlı olduğuna inandığını kaydetti. Böyle yararlı anlaşmalarda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük yapmaya devam edeceğini söyleyen Başkan Gökçek, “Elektrikli araçların ihtiyacı olan şarj noktaları için sarj istasyonlarının açılması konusunda da gerekli çalışmaları yapacağız. Öncelikle kendi bünyemizde bu istasyonları kuracağız. Araç alanların şarj konusunda bir ihtiyacı kalmayacak. Hepimize hayırlı olsun” dedi.
-DİĞER ŞEHİRLER DE ANKARA’YI TAKİP EDECEK
Otomativ sektörü adına tarihi bir ana tanıklık edildiğini söyleyen Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar ise sektörde büyük bir değişim yaşandığına vurgu yaparak konuşmasına başladı. Renault’nun bu değişime öncülük ettiğini söyleyen Aybar, sıfır karbondioksit yayan araçların seri üretiminin gelecek yıl trafiğe çıkacağını açıkladı. İmza törenin son derece tarihi ve anlamlı olduğunu belirten Aybar, şöyle konuştu:
 “Bizim yapmamız gereken bu teknolojiyi Türkiye’de kullanılabilir yapmak. Onun için öncelikle alt yapı işlemlerinin tamamlanması, yani şehirlerde şarj istasyonlarını teşkil edilmesi yaygınlaştırılması ve işletmeye alınması gerekiyordu . İşte Ankara Büyükşehir Belediyesi bu önemli başlangıcı yapıyor. İnanıyorum ki bu hızlı davranışıyla şarj istasyonlarında en ufak bir sıkıntı kalmayacak şekilde Ankara’da gerekli ağ oluşmuş olacak. Diğer şehirler de Ankara’yı takip edecek. İstanbul başladı, ama Ankaramızın özellikle öncü olması kritik. Çünkü Ankara Türkiye’nin başkenti ve kamunun kalbi, hükümetimizin merkezi. Ankara’da bu çalışmanın yapılması bizi ümitlendiriyor, inanıyoruz ki tüm vatandaşlara önemli bir rehber görevi yerine getirecek. Marka adıma Büyükşehir Belediye Başkanı’na bu öncülüklerinden dolayı engin şükranlarımı sunuyorum.”
-“ANKARA DA BÜYÜK BAŞKENTLER ARASINDA YERİNİ ALACAK”
Renault Euromed Başkanı Jacques Chauvet, işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, petrol yönetiminin yüzde 25’inin araçlar tarafından kullanıldığını ve bunun da dünya kirliliğinin yüzde 12’sini oluşturduğunu vurguladı. Bu bağlamda elektrik motorlu otomobillerin teknolojisini geliştirme kararı aldıklarını ve kirliliğe karşı en güzel cevabı verdiklerini ifade eden Chauvet, şöyle konuştu:
“Bu işbirliği sıfır salımlı araçlar için önemli bir ilk adımı oluşturacak. Böylece Ankara da Renault ile ortaklık anlaşmasını imzalayan büyük başkentler arasında yerini alacak. Bu protokolün bize gelecek vaat eden yeni ufuklar açacak bir protokol olmasını diliyorum. Elektrikli aracın Ankara’daki başarısının keyfini birlikte yaşayacağımızı umut ediyorum”
Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi Bernard Emie de “Fransa-Türkiye ekonomik ilişkilerinin odak noktasında elektrikli taşıt araçları konusu kadar yer alan bir başka konu yoktur. Fransız yetkililer, elektrikli araçların geliştirilmesine stratejik bir önem vermektedirler. Özellikle çevreye zararsız bu ulaşım şeklinin geliştirilmesinde vazgeçilmez bir olgu olan elektrikli taşıt araçlarıyla donatılmasına Ankara’nın da katılması oldukça önemli bir durumdur” diye konuştu.