BAŞKENT' TE TROPİK TATLAR
Büyükşehir Belediyesi toptancı hal’e dünyanın değişik ülke ve iklimlerinden egzotik meyveler geliyor.
07 Şubat 2013 Perşembe 00:00Büyükşehir Belediyesi toptancı hal’e dünyanın değişik ülke ve iklimlerinden egzotik meyveler geliyor.
Ankara’da tropik lezzetler, Başkentlilerin sofralarını süslemeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal’e,
dünyanın değişik ülke ve iklimlerinden gelen birbirinden farklı meyveler vatandaşların beğenisini kazanıyor.
Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal’e Brezilya, Kostarika, Sri Lanka, Çin, Şili, Kolombia, Yemen, İran gibi dünyanın değişik yerlerinden getirilen tropikal meyveler ve ürünler Başkentlilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Toptancı Hal’e ithal olarak gelen tropikal meyvelerin, tüm semtlerdeki marketler ve alışveriş merkezlerinde yer aldığını belirten yetkililer, Başkentin hemen her semtinde bu meyvelerin kolaylıkla bulunduğunu söylediler.
- DEĞİŞİK MEYVELER -
Tropikal meyvelerden olan kivi, avokado, pepino, kivano ve güvey fenerinin Türkiye’de de üretiminin yapıldığını dile getiren yetkililer, kivinin artık yerlileştiğini diğer ürünlerin ise üretimine başlandığını kaydettiler. Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal’e ithal olarak ananas, mango, papaya, hindistan cevizi, zencefil, lime, pomelo, liçi, altın çilek, kavun, karpuz, yıldız meyvesi, pitahaya, rambutan, mangosten, kuşkonmaz ve soyulmuş sarımsağın geldiğini ifade eden yetkililer, Şili’den gelen yıldız meyvesi ve Çin’den gelen soyulmuş sarımsağın da yeni çeşitler olduğu bilgisini verdiler.
Ananas, mango, hindistan cevizinin hemen tüm marketlerde satışa sunulduğunu vurgulayan yetkililer, yeni çeşitlerin ve farklı lezzetlerin de az da olsa Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal’e geldiğini ve başkentlilerin beğenisine sunulduğunu kaydettiler.
Çin’den gelen taze zencefilin de talep gördüğünü aktaran yetkililer, Başkentlilerin tropikal meyveleri sevdiğini ve talebin arttığını belirttiler.
- TROPİKAL MEYVELER -
ANANAS: Tropikal iklimin görüldüğü Orta Amerika, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde üretilen Ananas; antioksidan,C ve A vitaminleri, manganez ve kalsiyum içermektedir. Meyve karışımlarında kullanılabilir.
MANGO: Orta ve Güney Amerika, Güney Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde yetişen mango; A,B,C vitaminleri, fosfor, pektin, antioksidan, beta karoten içermektedir. Tatlılarda, dondurmalarda, karışımlarda kullanılabilir.
HİNDİSTAN CEVİZİ : Tropikal iklim bölgelerinin tamamında yetişmekle birlikte özellikle Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi sahillerinde üretilmektedir. A, D, C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir içermektedir. Suyu içilebilir, yemeklerde kullanılabilir.
AVOKADO: Orta ve Güney Amerika, İsrail, Afrika ve İspanya’nın yanı sıra ülkemizde de üretilmektedir. A, E, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum içermektedir. Çiğ olarak tüketilir.
PEPİNO: Güney Amerika’dan, Uzakdoğuya kadar geniş bir coğrafyada yetişen pepino ülkemizde de üretilmektedir. C ve A vitaminleri içerir. Pepino kavun gibi yenebilir.
PAPAYA: Tropikal iklimin görüldüğü Orta Amerika, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde üretilmektedir. Antioksidan, C ve A vitaminleri, karoten, potasyum, lif, kalsiyum içermektedir. Meyve olarak yenebilir.
LİME: Meksika, Brezilya gibi Orta Amerika ülkelerinde ve İsrail’de üretilmektedir. C, B1, B2, B3, karoten ve kalsiyum içermektedir. Aromatik suyu karışımlarda kullanılabilir.
GRANADİLLA: Orta Amerika ve Afrika ülkelerinde üretilmektedir. C, B1, B2, B3, karoten ve kalsiyum içermektedir. Çekirdekleri yenebilir. Meyve sularına, tatlılara, yoğurtlara, dondurmalara, salatalara katılabilir.
FEJOYA: Azerbeycan ve Yeni Zelanda’da üretilmektedir. Ülkemizde de yetişmektedir. C vitamini, iyot ve potasyum içerir. Meyve salatalarına, dondurmalara, tatlılara farklı bir aroma katmak için kullanılabilir.
POMELO: Dünyada Pomelo Çin greyfurdu ve Shaddock olarak da anılmaktadır. Greyfurta benzemesine karşın greyfurttan daha iri ve greyfurttan daha tatlıdır. Özellikle diyet yapanların tercihi olan pomelo, meyve eti sert turunçgildir.