Başkentli 2009’da En Çok Domates Ve Karpuz Tüketti…
Başkentlinin Tercihi Domates Ve Karpuz Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Verilerine Göre 2009 Yılında En Çok Domates Ve Karpuz Tüketildi
12 Ocak 2010 Salı 07:41Dört mevsim her türlü sebze ve meyvenin en tazesini bulabilen Başkentlilerin 2009’da tercihi domates ve karpuz oldu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal verilerine göre 2009 yılında yaklaşık 111 bin tonluk satışı ile domates en çok tüketilen sebze oldu.
Domatesin ardından yaklaşık 98 bin ton ile patates ikinci, 58 bin ton ile salatalık da üçüncü oldu. Buna göre; sebze sıralamasındaki ilk üç önceki yıl olduğu gibi değişmezken, kuru soğan yaklaşık 44 bin tonluk satışı ile dördüncü oldu. 2008’de beşinci sırayı alan patlıcanın yerini 2009’da yaklaşık 39 bin tonluk satışı ile biber aldı.
Sofralarımızın vazgeçilmezi olan sebzelerin sıralamasında yaklaşık 29 bin tonluk satışı ile havuç altıncı, 28 bin tonluk satışı ile patlıcan yedinci, 17 bin tonluk satışı ile lahana sekizinci, 17 bin tonluk satışı ile ıspanak dokuzuncu, 14 bin tonluk satışı ile kabak onuncu sırada yer aldı.MEYVEDE İLK TERCİH KARPUZ
Başkentlinin meyve tercihi karpuz, 2009 yılında da değişmedi. Yaz mevsiminin serin meyvesi karpuz yaklaşık 92 bin tonluk satışı ile önceki yıl olduğu gibi 2009 yılında da en çok satan meyve oldu. Karpuzun ardından yaklaşık 61 bin tonluk satışı ile portakal ikinci olurken, önceki yıl üçüncü olan elmanın yerine 35 bin tonluk satışı ile mandalina geçti. Mandalinanın ardından yaklaşık 33 bin tonluk satışı ile elma dördüncü olurken, 30 bin tonluk satışı ile kavun beşinciliği aldı. Kavun tüketimi önceki yıla göre artarken, kavunun ardından 30 bin tonluk satışı ile üzüm altıncı, 21 bin tonluk satışı ile limon yedinci, 19 bin tonluk satışı ile muz sekizinci, 16 bin tonluk satışı ile çilek dokuzuncu, 13 bin tonluk satışı ile şeftali onuncu oldu.
Önceki yıl en çok tüketilen meyvelerden olan kayısı ve erik yerine 2009 yılında limon ve muz Başkentlinin en çok tercih ettiği meyveler arasında yer aldı.