Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkentli Çocukların Demokrasi Sınavı…

-Çocuk Meclisi Üyeleri Vekillerini Seçti -Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Üye Seçimleri, Renkli Görüntülere Sahne Oldu

10 Kasım 2010 Çarşamba 07:06
Başkentli Çocukların Demokrasi Sınavı…

Başkentli çocuklar, vekillerini seçerek, başarılı bir demokrasi sınavı verdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi’nin 150 üyesi 10 ayrı merkeze kurulan sandıklarda yapılan oylamayla seçildi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından 23 Nisan 1995 yılında kurulan ve bu yıl 16. Döneme giren Çocuk Meclisi’ne üye olmak için yapılan seçimler, çocukça bir rekabetin tüm güzellikleri izlendi. Kendi hazırladıkları rengarenk pankartlar, resimli el ilanları ve sloganlarıyla, Ankaralı çocuklar için vaatlerini, hayallerini dile getiren adaylar, sabahın erken saatlerinden başlayarak diğer adaylardan oy talep ettiler, demokratik bir ortamda seçme ve seçilme heyecanını yaşadılar. Bu heyecanlı ve telaşlı geçen yarışa okulları, öğretmenleri, aileleri ya da arkadaşları ile gelerek iddialı olduklarını belirten adaylar kadar, tek başına gelerek kendilerini tanıtıp yeni arkadaşlıklar kurarak seçim heyecanına ortak olan çocuklar, şeker ve çikolata ikramları ile de oy taleplerini renklendirdiler. Velilerin ise zaman zaman, çocuklardan daha da heyecanlı ve hırslı oldukları gözlemlendi. 

1.JPG
Çocuk Meclisi başta olmak üzere, Eryaman, Altındağ, Sincan, Batıkent, Keçiören, Mamak, Pursaklar ve Yenimahalle’de, Büyükşehir Belediyesinin Aile Yaşam ve Çocuk merkezlerinde de yoğun katılımlı bir seçim heyecanı yaşandı ve 16. Yaşına giren Çocuk Meclisi üyeliği için başvuruda bulunan 2 bin 523 çocuk, kıyasıya bir mücadele sergiledi. Kendine güvenleri ve girişkenlikleri ile geleceğin iddialı yönetici adayları olacaklarının da sinyallerini veren, yaşları 9 ila 13 arasındaki çocukların hazırladıkları, “Ülkemi seviyorum, daha mutlu yarınlara var mısınız?”, “Daha mutlu bir gelecek için beni seçin”, “Bir dakika düşün, bir yıl pişman olma” gibi çarpıcı ifadelerin yer aldığı pankartları, demokrasiyi özümsemiş nesillerin bilinçli, bağımsız ve özgür bakışlarını ifade ediyordu.
Sıhhiye’deki yeni binasında çalışmalarına devam eden Çocuk Meclisi seçimlerinde oy verme oranının yüzde 68 olduğu 16. Dönemin küçük milletvekilleri, Aralık ayının ilk haftasında başkanlık divanı seçimleri için yarışacaklar. Vekillerini seçen çocuklar,  aldıkları tavsiye kararlarını Büyükşehir Belediye Meclisi’ne ulaştırarak, aldıkları kararların da takipçisi olacaklar.   -150 Asil, 150 Yedek Üyeli Çocuk Meclisi
İç Tüzük doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Çocuk Meclisine her yıl 150 asil, 150 yedek üye seçiliyor. Sıhhiye’deki yeni binasında çalışmalarına devam edecek Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi’nde bu yıl da, engelli, korunmaya muhtaç ve çalışan çocuklardan oluşan yüzde 20’lik bir kontenjan gurubu olacak ve çocuk haklarının savunucuları arasında onlar da yerini alacak.

2.jpg
Bir Meclis Başkanı, üç Meclis Başkan Vekili ve iki Katip üyeden oluşan Başkanlık Divanı, Komisyonlar, İcra Heyeti ve Genel Kurul’dan oluşan Çocuk Meclisi’ni sevk ve idare eden Çocuk Meclisi Organı olan Başkanlık Divanı, Genel Kurul üyelerinden oluşan ve belli konularda çalışma yapan Komisyonlar,  komisyon rehberleri ile birlikte Ankara’da yaşayan çocukların problemlerini, taleplerini önergeleriyle dile getirerek çözümlerinde de aktif rol alıyor ve gerçek bir karar organı olarak, 15 yıldır devam eden çalışmaları ile diğer belediyelere örnek olmaya devam ediyor.