BAŞKENTLİ KADINLARIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER ŞEY GÜZELLEŞİYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle Başkentli kadınlar için yoğun bir kutlama programı hazırladı.
13 Mart 2021 Cumartesi 14:32Ankara Büyükşehir Belediyesi “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle Başkentli kadınlar için yoğun bir kutlama programı hazırladı. Hafta boyunca çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile de iş birliği yapan Büyükşehir Belediyesi birbirinden renkli farkındalık etkinliklerine ev sahipliği yaptı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi bu yıl “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü hem merkezde hem de kırsalda birbirinden renkli etkinliklerle kutladı.
Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birliği yapan Büyükşehir Belediyesi, Başkentli kadınları sergiden konferansa, tiyatrodan voleybol maçına kadar ev sahipliği yaptığı birçok etkinlikte bir araya getirdi.
KADINLAR GÜNÜ’NE ÖZEL KIŞLIK PANÇO
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, kadın kooperatiflerine hazırlattığı el emeği kışlık pançolar ile şiddetle mücadele bilgilendirme broşürlerini kırsal ilçelerdeki kadınlara ulaştırdı.
Kadın Danışma Merkezi ekipleri; Ayaş, Çubuk, Polatlı, Elmadağ ve Altındağ’da toplam 4 bin 500 adet kışlık panço dağıtarak Başkentli kadınları sevindirdi. Çubuk’ta yaşayan kadınlarla bir araya gelerek sohbet eden Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Halit Özdilek, “Kadınlarımıza daha insanca ve daha mutlu bir hayat sağlamak için elimizden geldiğince çalışıyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediyesinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kendilerini unutmamasından mutluluk duyduklarını söyleyen Çubuklu kadınlar, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:
-Saliha Erdoğan: “İyi ki varsınız. Kadınlara değer veriyorsunuz. Çubuklu kadınlar olarak çok mutluyuz, çok teşekkür ederim.”
-Fevziye Türk: “Bize burada hatırlandığımızı hissettirdiniz, çok teşekkür ederiz. Bize değer verdiğiniz için sağ olun, var olun.”
-Nezahet Ayaloğlu: “Bizleri düşündüğünüz için teşekkür ederiz. Kadın kooperatiflerinden bizler için hazırlanan pançoları da çok beğendik.”
-Döndü Türk: “Kadınlar olarak günümüzün kutlanıyor olması bizleri mutlu ediyor. Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederim.”
“DÜNYAYA KADINLARIN GÖZÜNDEN BAKIN”
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından ‘Dünyaya Kadınların Gözünden Bakın’ çağrısıyla hazırlanan “Karanlığı Aydınlat” ve “Nesiller Boyu Eşitlik” konulu fotoğraf sergisi ise Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde ziyaretçilere açıldı.
Karanlığı Aydınlat Sergisi ile100’den fazla Türk ve Suriyeli kadının ortak mesajı olan ‘Şiddetsiz, eşit ve aydınlık bir gelecek’ umudunu yansıtan fotoğraflar, Başkentli sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Türkiye’de Nesiller Boyu Eşitlik Sergisi’nde de Osmanlı’dan günümüze kadar kadın hakları alanında elde edilen kazanımlar kronolojik sırayla anlatıldı.
MÜLTECİ KADINLARDAN ÇORAP BEBEK
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” kutlamaları kapsamında mülteci kadınlara yönelik “Çorap Bebek” yapma etkinliği de düzenledi.
Kadınların sorunlarını görünür kılmak, var olan yeteneklerini ortaya çıkarmak ve Ankara’da yaşayan mülteci kadınların kentteki tüm kadınlarla beraber dayanışma içinde yaşamasını sağlamak amacıyla 20 mülteci kadın, Altındağ Hanımlar Lokalinde bir araya gelerek çoraptan bebek yaptı.
Büyükşehir Belediyesinin mülteci kadınlara yönelik düzenlediği birçok etkinliğe katıldığını söyleyen Adeviya Hasan, “Çorap bebekler yaparak sosyalleşme fırsatı bulduk. Kadınları böyle etkinliklerle bir araya getirmeniz bize güç veriyor” derken, Ene Asme Abir de düşüncelerini, “Bebek yapma etkinliği benim için farklı ve çok güzeldi. Yeni bir şeyler öğrenmekten mutluyum. Kadınların daha özgür olacağı bir gelecek ümit ediyorum Büyükşehir Belediyesinin de kadınlara yaptığı katkılarını takdir ediyorum” sözleriyle paylaştı.
UÇAN SÜPÜRGE’DEN KADIN HAKLARI KONFERANSI
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü, Uçan Süpürge Vakfı ile iş birliğiyle kadınlara özel bir konferans düzenledi.
“Kadın Hakları Tarihsel Gelişimi, Uygulamaları ve Hukuki Boyutları” isimli konferansta açılış konuşmasını yapan Uçan Süpürge Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Halime Güner, “Çok önemli bir şeyin mutluluğunu yaşıyorum. 25 yıldır ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesinin salonundan sesleniyoruz. Bu heyecan bize yeter. Büyükşehir Belediyesi ile hiç ilişkimiz yoktu, bunu sağlayan Sayın Başkanımız Mansur Yavaş’a çok teşekkür ederiz. Anlatacak çok şeyimiz var. Kadınların haklarının korunmasını çok önemsiyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Uçan Süpürge Vakfı Proje Koordinatörü Avukat Ceren Kurt ise ABB TV ekranlarından canlı yayınlanan programda kadınları yasal ve hukuki hakları konusunda bilgilendirdi.
YASAL HAKLAR KONUSUNDA FARKINDALIK
Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü ile Ankara Barosu Gelincik Merkezinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında düzenlenen “6284 Yasası ve Uygulamaları” seminerinde Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Avukat Aslı Arıhan yasal haklar konusunda detaylı bilgi verdi.
Şiddete maruz kalan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri anlatan ve aile içi şiddetin tüm şiddet vakalarının temeli olduğuna dikkat çeken Arıhan, "Kadına karşı şiddet Türkiye'nin kanayan yarası. Aslında bu sorun şu anda toplumda yaşadığımız bütün şiddet vakalarının da alt sebebi. Biz aile içi şiddeti çözemediğimiz sürece toplumda yaşanan şiddeti de çözme ihtimalimiz yok” diye konuştu.
Seminere katılarak yasal haklar konusunda önemli bilgileri dinlediklerini ifade eden Kadın ve Aile Şube Müdürü Özlem Süreyya Karaman, “Özellikle personelimiz de dahil tüm kadınlarımızın kadına şiddet konusunda nereye başvurulacağını, nasıl bir yol izleneceği bilmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MÜLTECİ KADINLARI UNUTMADI
Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde mülteci kadınları da unutmadı.
Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ile birlikte yürütülen proje kapsamında mülteci kadınların kursa giderek diktiği gelinlik ve kıyafetlerden hazırlanan serginin Gençlik Parkı’ndaki açılışına Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Bozkurt da katıldı.
Başkentli kadınların yoğun ilgi gösterdiği sergi hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Şube Müdürlüğü Kadın Çalışmaları Birim Sorumlusu Şenay Yılmaz, “Mülteci kadınlarımız tekstil kursundan faydalandı ve bu kursun ürünleriyle bir sergi hazırlandı. Üretilen gelinlikler de mülteci kadınlara destek olması için satışa çıkarılacak” derken, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği Mülteciler Yüksek Komiserliği Ankara Saha Ofisi Kıdemli Koruma Sorumlusu Emir Hüseyin Bengisoy da Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapmaktan gurur duyduklarını belirterek, “Yaklaşık 3 yıldır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte verdiğimiz emeğin meyvelerini alıyoruz. Mülteci kadınlarımızın yerli kadınlarımızla birlikte üretime katılmasına destek vermekten gurur duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
KAHRAMANKAZAN VE ELMADAĞ’DA YAŞAYAN KADINLAR TİYATRO İLE TANIŞTI
Büyükşehir Belediyesi, Kahramankazan ve Elmadağ ilçesinde yaşayan ve daha önce hiç tiyatroya gitmemiş kadınları “Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun” tiyatro oyunu ile buluşturdu.
Elmadağ Belediyesinde tiyatro etkinliğiyle kadınları ağırlamaktan büyük onur duyduğunu söyleyen Elmadağ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Barlas, “Belediyeciliğin sadece yol, su ve asfalt çalışmaları olmadığını ve sosyal belediyecilik ilkesiyle ilerlememiz gerektiğinin bilincindeyiz. İlçemizde hiç tiyatroya gitmeyen kadınlar vardı, bu organizasyon oldukça faydalı oldu” dedi. Türkiye’deki kadın sorunlarını evrensel ölçülerde anlatmaya çalıştıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları dramaturgu Erdal Ozan Metin, “Daha önce tiyatroyla buluşmamış kadınlar için böyle bir etkinlik düzenlemek bizim için bir onur” derken, oyunu izleyen kadınlar duydukları memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi:
-Kıymet Pehlivan: “Böyle bir organizasyon yapıldığı için öncelikle Mansur Yavaş başkana çok teşekkür ediyorum. Kırsalda yaşayan kadınlar kocalarına daha bağımlılar, o nedenle kadınların daha çok bu etkinliklerle bilinçlenmesi gerekiyor. Bu etkinlikleri ve tiyatroyu en ücra köşelere ulaştırmaları çok güzel olur.”
-Nazife Yılmaz: “Kadınlara yapılan şiddete farkındalık yaratmak için güzel bir etkinlik oldu. Kırsaldaki kadınlar için bu etkinlikler çok yararlı oluyor.”
-Kezban Çetin: “Kadınlar için yapılan her şey geleceğe yatırımdır. Her geçen gün ilçelerdeki kadınlar bu tür etkinliklere katılıyor ve bu da onlara özgüven katıyor.”
MÜLTECİ KADINLARLA DOSTLUK MAÇI
Hafta boyunca birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile bir de voleybol dostluk maçı düzenledi.
FOMGET Voleybol Takımı ile Mülteci Kadınlar Takımı, Sincan Aile Yaşam Merkezi’nde düzenlenen dostluk maçında bir araya geldi. Kadına şiddete karşı farkındalık sağlamak amacıyla gerçekleştirilen dostluk maçında oynayan Elif Karslı Büyükşehir Belediyesine, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yapılan bu organizasyondan dolayı çok mutlu oldum” sözleriyle teşekkür ederken, Antrenör Zeynibe Kaptan da düşüncelerini şu sözlerle özetledi:
“Mülteci kadınlarımızla böyle bir voleybol müsabakası yapılmasından dolayı mutluyum. Yaklaşık 9 idman yaptık, herkes çok istekliydi. Mülteci kadınlarımız ilk geldiklerinde mutsuzlardı ancak şimdi mutlular. Bize böyle bir imkan sunan Mansur başkanımıza çok teşekkür ederiz.”