BAŞKENTLİLER EN ÇOK DOMATES VE PORTAKAL TÜKETTİ…
Başkent’in yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Başkentlilerin kışlık ve yazlık sebze meyve tüketimine ilişkin verileri açıkladı.
17 Haziran 2019 Pazartesi 09:17ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOPTANCI HAL MÜDÜRLÜĞÜ VERİLERİNE GÖRE 1 OCAK-12 HAZİRAN 2019 TARİHLERİ ARASINDA BAŞKENTLİLER 767 BİN TON SEBZE VE MEYVE TÜKETTİ
-KIŞIN EN ÇOK TÜKETİLEN MEYVELER SIRALAMASINDA 33 BİN TON İLE PORTAKAL İLK SIRADA YER ALIRKEN, YAZ MEVSİMİNİN BAŞLAMASIYLA BİRLİKTE KARPUZ EN ÇOK TERCİH EDİLEN MEYVELER ARASINDA BAŞI ÇEKMEYE BAŞLADI
Başkent’in yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Başkentlilerin kışlık ve yazlık sebze meyve tüketimine ilişkin verileri açıkladı.
Toptancı Hali Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak-12 Haziran 2019 tarihleri arasında Başkentliler kış aylarında en çok domates ve portakal tüketti.
DOMATES VE PORTAKAL İLK SIRADA
Son 6 aylık süre içinde en çok tüketilen meyve sıralamasında birinciliği 33 bin ton 206 kilogram ile portakal alırken, en çok tüketilen sebzelerin başında ise yaklaşık 42 bin ton 819 kilogram ile domates, 27 bin ton ile de patates geldi.
Her mevsim tezgahların gözdesi olan meyvelerden elma Başkent’te 21 bin ton tüketildi. Elmayı, 13 bin tonla muz, 12 bin tonla mandalina, 5 bin tonla armut, 3 bin tonla nar, 2 bin tonla ayva, bin tonla da kivi takip etti.
SEBZELERDE PATATES TÜKETİMİ DİKKAT ÇEKTİ
Sofraların vazgeçilmezi olan domatesten sonra Başkentlilerin en çok tükettiği sebze yaklaşık 27 bin ton 257 kilogram ile patates oldu. Patatesi 20 bin ton ile salatalık izledi.
Ankara Toptancı Hali verilere göre tüketiminde en çok artış yaşanan sebzeler sıralamasında;
-13 bin ton havuç,
-13 bin ton limon,
-11 bin ton sivri biber,
-8 bin ton patlıcan,
-6 bin tonu aşkın kabak ve karnabahar,
-5,5 bin ton turp
-3,5 bin ton pırasa yer aldı.
YAZ MEYVELERİNİN LİDERİ KARPUZ
Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte Başkentlilerin karpuz tüketiminde de artış yaşanmaya başladı.
Son 6 ayda karpuz tüketimi Ankara’da yaklaşık 33,5 tona ulaşırken, karpuzu; çilek, kiraz, erik gibi yaz aylarının en çok tercih edilen meyveleri yakından izledi.
BAŞKENTLİLER KIVIRCIK VE ISPANAĞI DA SEVİYOR
Başkentliler, Ocak ayı itibariyle çiğ yenen sebzelerden yeşillikleri de sofralarından eksik etmezken, 18 milyon adetle en çok kıvırcık tüketildi.
Yemekleri yapılan sebzelerden ıspanak 7 bin ton kilogramla en çok tüketilen sebzelerden biri oldu.
1 Ocak-12 Haziran tarihleri arasında tüketilen yeşillikler:
Kıvırcık : 18 milyon adet
Maydanoz : 15 milyon 482 bin bağ
Roka : 6 milyon 604 bin bağ
Iceberg : 6 milyon 783 bin adet
Tere : 5 milyon 943 bin bağ
Dereotu : 5 milyon 929 bin bağ
Nane : 2 milyon 883 bin bağ
Yeşil Soğan: 2 milyon 872 bin kilogram
Semizotu :2 milyon 848 bin kilogram
Marul :1 milyon 882 bin adet
Kuzukulağı :1 milyon 656 bin kilogram