Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BAŞKENT'TE ENDÜSTRİYEL ATIKLAR YAKILARAK YOK EDİLECEK

-Sincan katı atık depolama alanı’nda Entegre endüstriyel ve tıbbi atık bertaraf Tesisi inşaatında son aşamaya gelindi

23 Şubat 2013 Cumartesi 00:00
BAŞKENT'TE ENDÜSTRİYEL ATIKLAR  YAKILARAK YOK EDİLECEK

-Sincan katı atık depolama alanı’nda Entegre endüstriyel ve tıbbi atık bertaraf tesisi inşaatında son aşamaya gelindi

KUB_1362.JPGBaşkent’te endüstriyel ve tıbbi atıklar, yakılarak çevreye zarar vermeden yok edilecek.

Sincan Katı Atık Depolama Alanı’nda kurulan tesiste; endüstriyel atıkları yakma sisteminin yanı sıra, yılda 100 bin ton ara depolama,  100 bin ton gazlaştırma – yakma ve 200 bin ton nihai depolama kapasitesine sahip üniteler de yer alıyor.  Sincan Katı Atık Depolama Alanı’nda Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi inşaatında son aşamaya gelindi.

Ankara’nın dünyanın en yaşanabilir, konforlu kentleri arasında yer almasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, büyük bir hızla artan kent nüfusuna karşın çöp sorununu da başarı ile çözüme kavuşturdu. Büyükşehir Belediyesi bilimsel çalışma, etkin planlama, disiplinli bir uygulamayla gerçekleştirdiği Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi’yle Başkent’in kanayan yarası Mamak Çöplüğü’ndeki sorunu çözmesinin ardından, Ankara’nın gelecekteki çöp sorunlarına da çözüm üreterek,  güvence altına alıyor.

-SİNCAN’DA BİR ENDÜSTRİ PARKI YÜKSELİYOR 

Mamak Çöplüğü’nden sonra Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’nda oluşan Endüstri Park’ında bilimsel yöntemlerle hazırlanan plan ve projeler doğrultusunda her geçen gün koşullara uygun olarak gelişiyor.

Büyükşehir Belediyesi, Başkent’in genişleyen mücavir alan sınırları ve artan nüfusunu dikkate alarak, çöp konusunda da kentin konforunu arttıracak ve geleceğini güvence altına alacak çalışmalara bir yenisini daha ekliyor.

Proje çerçevesinde bölgeye yakın Yenimahalle, Sincan, Etimesgut ve Kazan belediyeleri, ilçelerinde topladıkları çöpleri, altyapısı tamamlanan Sincan Çadırtepe Katı Atık Alanı’na taşıyor. 

Bölgede 7 bin metrekarelik bir alana, Mamak Çöplüğü’ndeki tesisin bir eşi olarak inşa edilen,  günde 1000 ton çöpü ayrıştıracak kapasitedeki tam otomatik “Geri Kazanım Tesisi”nde kağıt, cam, metal gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller sınıflandırılarak ayrıştırılıyor.

-SAATTE 14.1 MEGAWATTELEKTRİK ÜRETİLİYOR

KUB_1479.jpg

Proje kapsamında, Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanına taşınan günlük ortalama 1000 tonun üzerinde çöp değerlendirilerek, sahada kurulan dört jeneratör ile 14.1 megawatt/saat elektrik enerjisi üretiliyor.   

Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’nda gerçekleştirilen plana dayalı projelerde, çevre faktörünün de ön plana çıkarılması bölgenin ve kentin geleceği için olumlu bir sinyal olarak değerlendiriliyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, “Ankara Katı Atık Projesi”nde nihai amacın depolanacak atık miktarını en aza indirerek, hem depolama alanlarının ömrünü uzatmak, hem de gerçekleştirilecek projelerle ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyledi.  Dünya’da ve ülkemizde sanayi ve tıp alanında yaşanan gelişmelerin,  endüstriyel ve tıbbi atık miktarında önemli bir artışa neden olduğunu hatırlatan Ali Kantur, söz konusu atıkların çevre ve insan sağlını tehdit eden boyutlara ulaşmaması için uygun yöntemlerle toplanması ve imha edilmesi gerektiğini söyledi. 

Sincan Katı Atık Depolama Alanı’nda Türkiye’nin en büyük kapa-siteli endüstriyel atık ve tıbbi atık bertaraf tesisini kurduklarını vurgulayan Ali Kantur, AR-GE çalışmalarının ışığında, deneyimlerini endüstriyel atıkların bertarafı için seferber ettiklerine dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi tarafından da çoğunluğu ıhlamur ağacı olmak üzere bölgeye toplam 3 bin 500 adet ağaç dikildi.