Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BAŞKENTTE SU TARİFELERİNDE YENİ DÜZENLEME

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında yapılan olağan meclis toplantısında ASKİ Genel Müdürlüğü’nün su tarifesinin yeniden belirlenmesine ilişkin teklifi değerlendirildi.

15 Aralık 2015 Salı 12:30
BAŞKENTTE SU TARİFELERİNDE YENİ DÜZENLEME

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISINDA, ŞEHRİN SU VE KANALİZASYON HİZMETLERİNİN AKSAMADAN YÜRÜTÜLMESİ, YENİ YATIRIMLARIN YAPILABİLMESİ İÇİN SU FİYATLARI YENİ YILDAN İTİBAREN %10,11 ORANINDA ARTIRILDI
-BAŞKAN GÖKÇEK : “BİR KERE CHP’Lİ ARKADAŞLARA PEŞİNEN SÖZ VEREYİM, HİÇBİR ZAMAN SU FİYATLARINDA İZMİR’İ GEÇMEYECEZ”



Ankara’da su tarifeleri yeniden düzenlenerek %10,11 oranında artırıldı. Uygulama, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında yapılan olağan meclis toplantısında ASKİ Genel Müdürlüğü’nün su tarifesinin yeniden belirlenmesine ilişkin teklifi değerlendirildi.
Başkan Gökçek, su tarifelerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin bir açıklama yaparak şunları söyledi:
“2014-2015 yılları arasında 6360 sayılı kanun kapsamında 9 ilçe bize katıldı. Bu ilçeler katıldıktan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz yatırımlar ve gelen gelirler arasında büyük bir uçurum var. Bu yeni katılan ilçeler için bize toplam gelir 38 milyon 995 bin lira, buna karşılık toplam gider 649 milyon 343 bin 960 lira. Yuvarlarsak, gelen 40 milyon, (eski parayla 40 trilyon) giderimiz ise 650 trilyon. Arada aşağı yukarı 15-16 kat muazzam bir uçurum var. Yani devamlı yatırım yapılıyor. Bunun dışında bu ilçelerin bize devredilen borçları hariç."

-DEVREDİLEN PERSONEL-

İlçelerin bağlanmasıyla birlikte ASKİ'ye ilçelerden devredilen personelin de ayrı bir maliyet getirdiğini belirten Başkan Gökçek, “Sadece ASKİ'ye yeni bağlanan ilçelerden toplam 430 personel geldi. 430 personelin yıllık gideri, eski parayla 25 trilyon 640 milyon lira" dedi.

-YAPILACAK YATIRIMLAR –

Önümüzdeki 3,5 yıl içinde yapılması gereken ve yapımı devam eden acil yatırımlar olduğunu belirten Başkan Gökçek, ASKİ tarafından yapılacak projelerle ilgili detaylı bilgiler verdi. Yapılacak yatırımlar arasında; ilçelere barajlardan yeni su hatları çekilmesi, Tatlar Arıtma Tesislerinin kapasitesinin artırılması, ilçelere depolar ve arıtma tesisleri yapılması, küçük yerleşim yerlerine biyolojik arıtma tesisleri kurulması gibi yatırımları sıralayarak, "Bütün Ankara'da su ve kanalla ilgili yapılacak altyapı çalışmaları için mevcut gelirlerimizin yetmesi, mevcut durumda mümkün değil” diye konuştu.

-"SU FİYATLARINDA HİÇ BİR ZAMAN İZMİR'İ GEÇMEYECEĞİZ" -

Başkan Gökçek, Belediye Meclis toplantısında, diğer büyük kentlerle karşılaştırıldığında Ankara'daki içme suyu fiyatının daha düşük olduğunu da vurgulayarak, "Ankara’da 1 metre küp su 4 lira 56 kuruş, Manisa'da 4 lira 94 kuruş (Kademeli uygulamaları var. Bu ortalaması) . Aydın'da 5 lira 46 kuruş, İzmir'de 5 lira 73 kuruş. İstanbul'da 6 lira 21 kuruş, Gaziantep'te ise 6 lira 94 kuruş. Görülüyor ki Ankara, birçok büyük kentten daha, vatandaşa suyu hesaplı veriyor" dedi.
Başkan Gökçek, eleştiriler üzerine CHP'li Meclis üyelerine dönerek, "Bir kere CHP’li arkadaşlara peşinen söz vereyim. Hiçbir zaman su fiyatlarında İzmir’i geçmeyeceğiz. Hiç endişeniz olmasın. Bunu bir garanti olarak kabul edebilirsiniz” diye seslendi.
Yapılan oylamada sonucunda, ASKİ'nin su tarifesinin yeni yıldan itibaren yüzde 10.11 artırılması, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edildi.