Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

“Bir Dünya Elçilikler Hatıra Ormanı”...

Başkan Gökçek, Başkent’teki Büyükelçilerle Birlikte Mogan Park’ta Ağaç Dikti… -Küresel Isınmaya Dikkat Çekmek Amacıyla Düzenlenen Ağaç Dikme Törenine Nevin Gökçek İle Büyükelçi Eşleri De Katılarak Ağaçlara Can Suyu Verdiler - Başkan Gökçek: “Hem Çevrenin Yeşillendirilmesi Hem De Çevre Kirliliğini Önlemek İçin Bu Tür Projeler Çok Önemli” -“İftiharla Söyleyebilirim Ki Deniz Kenarındaki İller De Dahil En Yeşil Kent Ankara”

04 Nisan 2010 Pazar 02:49
“Bir Dünya Elçilikler Hatıra Ormanı”...

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,  Ankara’daki büyükelçilerle birlikte Mogan Park’ta ağaç dikti. Başkan Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek ile büyükelçi eşlerinin de katıldığı ağaç dikme töreninde “Küresel ısınma ve iklim değişikliğine” dikkat çekildi.  
“Bir Dünya Elçilikler Hatıra Ormanı” projesi kapsamında gerçekleştirilen törene Başkan Gökçek ile eşi Nevin Gökçek’in yanı sıra Ankara’da görev yapan 27 büyükelçi ile eşleri katıldı. Törende, küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla fidan dikilerek, can suyu verildi. 
Başkan Gökçek, ağaçlar tuttuğu zaman burada “Bir Dünya Elçilikler Hatıra Ormanı” meydana geleceğini, bunun da küresel ısınmaya karşı alınacak en güzel önlemlerden birisi olacağını söyledi.
Küresel ısınmanın tüm dünyayı çok ciddi anlamda tehdit ettiğini kaydeden Başkan Gökçek, “Bütün ülkelerde küresel ısınmaya karşı çok ciddi bir çaba içinde olunması gerekir. Özellikle hem çevre kirliliği açısından hem de çevrenin yeşillendirilmesi açısından bu tip çabalar son derece önemli” dedi.

- “TÜRKİYE’NİN EN YEŞİL KENTİ”
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yeşillendirme çalışmalarına son derece önem verdiklerini vurgulayan Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“16 yıl önce belediye başkanı olduğumda Ankara’da kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı 2 metrekareydi. Aradan 16 yıl geçti, nüfus yaklaşık yüzde 85 oranında arttı. Ama buna karşın biz yeşil alanları kişi başına yaklaşık 18 metrekareye çıkardık. Şu anda iftiharla söyleyebilirim ki deniz kenarındaki iller dahil en yeşil kent artık Ankara. Bunun yeterli olduğuna da inanmıyorum. Çok daha üst rakamlara çıkmak için gayretimiz devam ediyor.”

- “ÇOK GÜZEL BİR MESAJ OLACAK”
Mogan Park’ta Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından oluşturulan “Bir Dünya Elçilikler Hatıra Ormanı”nda büyükelçilerle doğaya güzel, sembolik bir katkı yapmak için bir araya geldiklerini dile getiren Başkan Gökçek, “Bugünkü katkımız inanıyorum ki hem ülkemize hem de ülkemizin dışında bizi duyanlara çok güzel bir mesaj olarak ulaşacak” dedi. 
Projeye öncülük eden Gazeteci Haşim Kılıç’a da teşekkür eden Başkan Gökçek konuşmasına, “Daha güzel günlerde daha güzel bir dünyada ve özellikle küresel ısınmaya karşı hep birlikte mücadeleyle bir arada olmak” dilekleriyle son verdi. 

- “FIRSAT BULDUKÇA BU FİDANLARI GELİP SULAYACAĞIZ”
Başkan Gökçek’ten sonra tüm büyükelçiler adına konuşma yapan Makedonya Büyükelçisi Melpomeni Korneti ise sembolik ağaç dikme töreniyle herkesin küresel ısınmaya karşı mücadele etmesi yönünde bir çağrı yaptıklarını dile getirdi. 
Bu törenin Ankara için geleneksel olmasını umut ettiklerini ifade eden Büyükelçi Korneti, “Ankara, dünyada en çok büyükelçiliğin olduğu şehirlerden biri. Umuyorum bu çalışma diğer bütün dünya şehirlerine de öncülük eder. Başkan Gökçek’e Gölbaşı gibi bir yeri yeşillendirdiği için teşekkür ediyoruz. Bizim için burada olmak büyük bir onur. Her yıl fırsat buldukça bu fidanlığa uğrayıp bakımını ve sulamasını büyük bir zevkle yapacağız” diye konuştu.

- FARKLI TÜRLERDE 256 AĞAÇ DİKİLDİ
Konuşmaların ardından Başkan Gökçek, eşi Nevin Gökçek ve büyükelçiler ile eşleri fidan dikme alanına geçti. Başkan Melih Gökçek ve büyükelçiler adına hazırlanan fidanlar sırayla hep birlikte dikilerek, can suyu verildi.
Mogan Parkı’nda sosyal tesisler ile askeri tesisler arasındaki kıyı şeridinde yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alanda oluşturulan ve Büyükşehir Belediyesi ile Ankara’daki büyükelçiliklerin destek verdiği “Bir Dünya Elçilikler Hatıra Ormanı”na yapraklı bitkilerden çınar, akasya, lale ve dışbudak türlerinde 256 ağaç dikildi. 
Ağaç dikmek, çevreyi temiz tutmak, toplu taşım araçlarını tercih etmek gibi bireysel davranışların ne kadar önemli olduğuna vurgu yapılan törende, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmanın önemine dikkat çekildi.
Mogan Park’a giden yollara Türkçe ve İngilizce olarak “Biz çevreyi korursak çevre de bizi korur”, “Bir fidan da siz dikin” gibi mesajların yazılı olduğu pankartlar asıldı.

-“BÜYÜKELÇİLERDEN ANLAMLI MESAJ”
Büyükelçiler, birer fidan dikerek, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mesajlar verdiler. Büyükelçiler, küresel ısınmanın insan davranışları sonucu oluşan bir tehlike olduğu ve acil önlemler alınmazsa gelecek nesillerin büyük risk altında olacağı yönünde görüş belirttiler. Sorunun evrensel olduğunu kaydeden büyükelçiler, çözüm için hep birlikte hareket etmek gerektiğini de vurguladı. Bireysel tedbirlerin sorunu çözmedeki önemine değinen büyükelçiler, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirirken daha sorumlu davranılması gerektiğini belirttiler.