BM RAPORU
Başkent Ankara, dünyanın en refah 31. Kenti seçildi. Birleşmiş Milletler’in (BM) dünya kentselleşmesiyle ilgili yan örgütü HABİTAT tarafından hazırlanan raporuna göre Ankara, dünyanın en refah 31. şehri oldu. Bu başarısıyla listede yer alan Ankara, sıralamaya giren tek Türk şehri olmasıyla da Türkiye’yi gururlandırdı.
07 Kasım 2012 Çarşamba 08:12Başkent Ankara, dünyanın en refah 31. Kenti seçildi. Birleşmiş Milletler’in (BM) dünya kentselleşmesiyle ilgili yan örgütü HABİTAT tarafından hazırlanan raporuna göre Ankara, dünyanın en refah 31. şehri oldu. Bu başarısıyla listede yer alan Ankara, sıralamaya giren tek Türk şehri olmasıyla da Türkiye’yi gururlandırdı.
Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü sosyal ve kültürel projelerden, alt ve üst yapı çalışmalarına, eğitim ve sağlıktan, kentsel dönüşüm projelerine, rekreasyon ve yeşillendirme faaliyetlerine kadar pek çok alanda dünyanın önde gelen kurum, kuruluş ve kişilerince ödül ve övgülerle onurlandırılan Ankara, bu kez de Birleşmiş Milletler HABİTAT’ın dünyanın en müreffeh şehirleri listesinde yer aldı.
Dünyanın etkin iş ve ekonomi yayını CNBC-e Business Dergisi tarafından üst üste 4 defa “Türkiye’nin en yaşanabilir kenti” seçilen, Avrupa Parlamentosu Parlamenterler Meclisi tarafından verilen 4 ayrı ödülle onurlandırılan ve Avrupa’nın en saygın şehirleri arasına adına yazdıran Ankara, şimdi de 193 ülkenin üyesi olduğu Birleşmiş Milletler raporuyla da dünya şehirleri arasındaki saygın yerini aldı.
KRİTERLER: KENTİN PLANLAMASI, GÜVEN VE İNSAN MUTLULUĞU
Dünyanın 193 ülkesinin üyesi olduğu Birleşmiş Milletler’in insan yerleşimleri programıyla ilgilenen öncü kuruluşu HABİTAT tarafından hazırlanan 152 sayfalık “2012 / 2013 Dünya Şehirlerinin Durumu - Refah” başlıklı raporda, kentlerin refah düzeyleri ayrıntılarıyla analiz edildi ve kentler, çeşitli kriterler eşliğinde refah düzeylerine göre sıralandı.
Kriterler arasında kentlerin ekonomisinin yanı sıra alt yapısı, yaşam kalitesi, üretkenlik, gelir dağılımı ve ekolojik devamlılığı da yer aldı. Refahı ölçen endeks hazırlanırken, kentlerin insanın mutluluğuna ne kadar ağırlık verdiği, kentin planlaması ve yönetiminin içinde yaşayan vatandaşların kendilerini ne kadar evinde ve güvende hissettiği de dikkate alındı.
Kentlilerin eğitime ulaşılabilirlilik ve yaşam ortalamasına da özellikle ağırlık verilen rapordaki 70 şehirlik sıralamanın başında Avusturya’nın başkenti Viyana yer aldı. 10 ayrı ülkeden şehirlerin bulunduğu ilk 10’da New York (ABD) ikinci, Toronto (Kanada) üçüncü oldu.
İngiltere’nin başkenti Londra’nın dördüncü, Fransa’nın başkenti Paris’in dokuzuncu, Japonya’dan Tokyo’nun da onuncu olarak gösterildiği listede, Moskova (Rusya) 25. ve Şanghay (Çin) 28. sırada yer aldı.
Raporda, 70 şehirlik listede yer almamasına karşın, Gaziantep ise kültürel mirasına sahip çıkmaya başlaması açısından örnek gösterildi.
LİSTEDEKİ TEK TÜRK ŞEHRİ ANKARA
Listeye girmeyi başarabilen tek Türk şehri Ankara, dünyanın en refah 31. kenti olarak gurur kaynağı oldu. Kentlerin, ekonomi, altyapı, yaşam kalitesi, üretkenlik, gelir dağılımı ve çevresel sürdürülebilirlik kriterleriyle belirlenen refah düzeyleri açısından karşılaştırıldığı raporda Ankara’nın, son yıllarda altyapı yatırımlarını hatırı sayılır oranda arttıran şehirler arasında olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Ülkelerin genel durumlarına da yer verilen raporda, Türkiye’de gecekondu mahallelerinde yaşayanların oranının nereden nereye geldiğine değinilerek, 1990 yılı itibariyle Türkiye nüfusunun yüzde 23.4’ünün gecekonduda yaşadığı, bu oranda yıllar içinde gerilemenin yaşandığı ve 2005’te yüzde 15.5, 2007’de yüzde 14.1, 2009’da yüzde 13’e kadar gerilediği belirtilerek, 2009 yılı itibariyle Türkiye’deki gecekondu sakini sayısının 6 milyon 728 bin olduğu ifade edildi.
Dünyanın en müreffeh 70 şehri sıralamasında 31. sırada yer alan Ankara’nın yanı sıra, listede başka bir Türk şehrinin bulunmaması dikkat çekti. Raporda İstanbul’un listede bulunmamasının nedeni olarak toplam refah düzeyini düşüren insan sermayesi açısından, boy ölçüştüğü dünya metropollerinin gerisinde olması ifadelerine yer verildi.
ÖDÜLE VE ÖVGÜYE DOYMAYAN ANKARA
Başkan Melih Gökçek başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1994 yılından bu yana aldığı ulusal ve uluslar arası övgü ve ödüllerinin yanı sıra yaptığı yardımlar ve örnek olduğu çalışmalarıyla da göz doldurmaya devam ediyor. Son olarak BM-HABİTAT tarafından dünyanın en refah 31. şehri olarak dünyanın sayılı kentleri arasına giren Ankara’nın, ulusal ve uluslar arası platformdaki başarıları bununla da sınırlı değil. Sadece son birkaç yıl içindeki başarıları sıralandığında Ankara’nın, ödül çizelgesi örnek olacak bir nitelik taşıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin hem Ankaralıların hem de tüm Türkiye’nin onur kaynağı ödüllerine ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu ödüllerden bazılarını şöyle sıraladı:
“-Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin en büyük şehir ödülü olan 2009 Avrupa Ödülü’nü, verdiği diğer 3 ödülle birlikte sadece 8 yılda almaya hak kazandık.
-BM Dünya Su Örgütü’nden, Kızılırmak Projesi’yle su çalışmalarında en iyi uygulama ödülü aldık.
-Yetmedi, Katar’da düzenlenen İslam Kentleri ve Başkentleri Teşkilatı’ndan (OICC) Belediye Projeleri alanında 3 ayrı ödül alarak, sadece Avrupa’da değil, her kıtada Ankara’nın örnek bir kent olduğunu kanıtladık.
-Akdeniz’e kıyısı olan 22 ülke Parlamentosu’nun oluşturduğu Akdeniz Parlamentosu’ndan ‘Akdeniz’de Mükemmellik’ ödülünü aldık.
-CNBC-e Business Dergisi tarafından 4 yıl arka arkaya ‘Türkiye’nin en yaşanabilir kenti Ankara’ seçildi.
-Bunların yanında yine uluslararası saygın örgüt ve kuruluşları da lider olarak başlarında hep Ankara’yı görmek istiyorlar. Örneğin, ‘Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği 2011 Genel Kurulu’ ile ‘Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı’na başkan olarak bizi seçtiler.
- Birleşmiş Milletlerin Çevre Programı ortaklığında kurulan ‘Yaşanabilir Toplumlar için Uluslararası Ödülleri’ özel değerlendirme kuruluşu LivCom’dan da 2011 yılında Hacı Bayram Camii Koruma ve Restorasyon Projesi ile ‘Gümüş’, Şefkat Evleri, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ve Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Rekreasyon Alanı projeleri ile ‘Bronz’ sertifikaya layık görüldü.
-Tüm bunların yanında, Harvard Üniversitesi’nde ekonomist Edward Glaeser ve Columbia Üniversitesi’nde sosyolog Saskia Sassen tarafından hazırlanan ‘Görmek için 16 Global Şehir’ listesinde Ankara da yer alarak, dünyanın en çok görülmesi gereken şehirlerinden biri oldu.
- ABD’nin saygın internet ve teknoloji kuruluşlarından Internet Marketing Association Kuruluşu, ‘Dünyada Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Belediye Başkanı’ ödülünü vererek beni de onurlandırdılar.”
Bunlar ve bunlar gibi yüzlerce değişik ödül ve plaketi, onur vitrinlerinde taşıdıklarını kaydeden Başkan Gökçek, “Tüm bunlar gerçekten bir şehir için inanılması güç ve büyük bir başarıdır. Başkalarının hayal bile edemediklerini biz yapıp, önlerine koyuyoruz. Bununla da gurur duyuyoruz” dedi