Büyükşehir Acılı Gününde de Vatandaşın Yanında…
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, “ALO 188” CENAZE HATTINI ARAYAN VATANDAŞA, CENAZE İŞLEMLERİNDEN DEFİN SONUNA KADAR ÜCRETSİZ DESTEK SAĞLIYOR
24 Ekim 2011 Pazartesi 03:49Büyükşehir Belediyesi, acılı gününde de Ankaralıların yardımına koşarak, acısına ortak oluyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir ölüm olayında vatandaşa her türlü kolaylığı sağlayarak, sorunlarına çözüm buluyor.
Ailesinden birini, yakın akrabasını veya tanıdığını kaybeden Başkentli, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı olarak görev yapan “Alo 188” Cenaze Merkezi’ni arayarak yardım talebinde bulunabiliyor.
Cenaze sahiplerinin psikolojik ve fiziki durumlarını göz önünde tutan “Alo 188” Cenaze Merkezi, ölüm raporunun alınmasından dini vecibelerin yerine getirilmesine kadar tüm hizmetleri ücretsiz olarak gerçekleştiriyor. Tüm nakillerin Büyükşehir Belediyesi cenaze araçlarıyla yapıldığı hizmetler çerçevesinde ALO 188 ekipleri, defin işleminin sonuna kadar vatandaşa destek sağlıyor.
“Alo 188” cenaze hizmeti kapsamında, bir telefonla hareket etmek üzere merkezde 16 cenaze aracının hazır beklediğini belirten yetkililer, her bir araçta şoför, imam ve taşıyıcının görev yaptığını kaydettiler.
Yaşanan bir vefat olayında “Alo 188” ücretsiz cenaze hattı aranarak bilgi veriliyor. Kişi evde vefat etmişse ALO 188 tarafından, hastanede vefat etmiş ise hastanenin ilgili biriminden ölüm raporu sağlanıyor.
Özellikle ölüm olayının evde gerçekleştiği durumlarda, cenazenin evden alınırken araçta görevli imam tarafından gereken dini vecibelerin de yerine getirildiğini kaydeden yetkililer, gerektiğinde ekipte görevli doktor tarafından defin için ölüm raporunun hazırlandığını da ifade ettiler. Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği hizmetler çerçevesinde alınan ölüm raporu ile vefat eden kişinin bağlı bulunduğu ilçe belediyesine gidilerek işlemler burada sürdürülüyor.
Vefat eden kişi, yakınları eşliğinde görevli ekipler tarafından ücretsiz olarak yıkanıp kefenlendikten sonra, “Alo 188” Cenaze Merkezi araçlarıyla dini vecibenin yerine getirileceği cami ve sonrasında da defnedileceği mezarlıktaki kabrine götürülüyor.
Defin sırasında da hazır bulunan din görevlileri tarafından dini vecibeler yerine getirilerek, cenaze toprağa veriliyor.
Cenaze eğer hemen defnedilmeyecekse Karşıyaka, Sincan ve Gölbaşı mezarlıklarında bulunan morglarda defin gününe kadar bekletilebiliyor.
-MÜKERRER DEFİN-
Mükerrer defin daha önce vefat eden birinin kabrine, daha sonra vefat eden birinci dereceden bir yakınının defnedilmesi şeklinde oluyor. Mükerrer defin işleminin yapılabilmesi için en az 5 yıllık bir sürenin geçmesi gerekiyor.
YAŞANAN BİR ÖLÜM OLAYINDA NE YAPILMASI GEREKİYOR:
* Yaşanan bir ölüm olayında ALO 188 ücretsiz cenaze hattı aranarak bilgi verilir.
* Kişi evde vefat etmişse ALO 188, hastanede vefat etmiş ise hastanenin ilgili biriminden ölüm raporu alınır.
* Ölüm raporuyla vefat eden kişinin bağlı bulunduğu ilçe belediyesine müracaat edilir. Daha önce temin edilmiş mezar yeri yoksa veya mükerrer defin yapılmayacaksa makbuz karşılığı 400 TL, mezar ücreti olarak ilçe belediyesine yatırılır.
* Fakir ve kimsesiz kişilerden durumlarını belgelemeleri halinde mezar ücreti alınmaz.
* Vefat edilen yerden cenaze alınarak, görevli ekipler tarafından yakınları eşliğinde ücretsiz olarak yıkanır ve kefenlenir.
* Camide gerekli dini vecibelerin yerine getirilmesinden sonra cenaze, araçlarla defin yerine götürülerek toprağa verilir.
* Kabir başında din görevlileri hazır bulunur ve ücretsiz olarak hizmet verir. Bu görevlilere herhangi bir ödeme yapılmaz ve kesinlikle bahşiş verilmez.
* Cenaze hemen defnedilmeyecekse Karşıyaka, Sincan ve Gölbaşı mezarlıklarında bulunan 90 adet morgdan birinde ücretsiz olarak defin gününe kadar bekletilir.