Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediye Başkanı GÖKÇEK, TOBB ETÜ Ekonomi ve Genç Girişimciler Topluluğu’nun Davetlisi Olarak, Üniversitelilere Projelerini Anlattı…

- BAŞKAN GÖKÇEK: “KUZEY ANKARA’YA HOLLANDA’DAN CİDDİ ANLAMDA HER DEM YEŞİL, DEV AĞAÇLAR GETİRECEĞİZ” “MÜHYE’DE BÜKLÜM BÜKLÜM GİDEN YER, KANAL YERİ OLACAK. SAĞI SOLU REKREASYON ALANI, ÜST KISIMLARINDA DA BİNALAR YER ALACAK” “HAYVANAT BAHÇESİ’NDE 15 GÖSTERİ MERKEZİ, BİR BAŞKA DEYİŞLE SİRK OLACAK” “UYGUN OLDUĞUMUZ BİR GÜN ÖĞRENCİLERE ANKARA’YI GEZDİRMEK İSTERİM”

16 Şubat 2012 Perşembe 10:47
Büyükşehir Belediye Başkanı GÖKÇEK, TOBB ETÜ Ekonomi ve Genç Girişimciler Topluluğu’nun Davetlisi Olarak, Üniversitelilere Projelerini Anlattı…

tobb_etu_400_16022012.jpg

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) öğrencileriyle bir araya gelerek, 2 yılda hayata geçireceği projeleri anlattı. Sunumun ardından soruları cevaplandıran Başkan Gökçek’e öğrenciler sembolik olarak deve kuşu yumurtası biblosu hediye ettiler.  
 TOBB ETÜ Ekonomi ve Genç Girişimciler Topluluğu’nun davetlisi olarak katıldığı “Ankara’nın 2023 Vizyonu” konulu toplantıda “Yıldız ülkenin marka şehri Ankara” başlığıyla projelerini anlatan Başkan Gökçek, sunumun başında katılımcıların Sevgililer Günü’nü kutladı. Günün anısına salondaki 200 öğrenciye birer gül hediye eden Başkan Gökçek, “Sevgililer Günü deyince kadın erkek ilişkisi akla geliyor ama ben sevginin her çeşidini önemli buluyorum. Bu da bizim size sevgimizin bir karşılığı” dedi.
TV8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan’ın sunuculuğunu yaptığı programda, sözlerine hedeflerini açıklayarak başlayan Başkan Gökçek, Ankara’nın kongre ve üniversite şehri olmasını, sanayide 2. sırada yer almasını, tıbbın merkezi ve turizm kenti olmasını hedeflediklerini ifade etti. Belediye Başkanı olduktan sonra Ankara’yı 4 konuda dünya kentleri arasına soktuklarını dile getiren Başkan Gökçek, kentsel dönüşümlerde, kent içinde dev rekreasyon alanları konusunda, sosyal ve kültürel projelerde bir numara olduklarını kaydetti. Başkenti, 4 milyon nüfuslu kentler arasında trafiği en rahat kent haline de getirdiklerini, ancak nüfusun 5 milyonu bulması ve trafiğe çıkan araç sayısının artması sonucu sıkıntılar yaşanmaya başlandığını ifade eden Başkan Gökçek, son günlerde artan trafik sıkışıklığıyla ilgili öncelikle toplu taşıma ağırlık verecek yeni çözüm arayışlarında olduklarını açıkladı. 
- KUZEY ANKARA’YA DEV AĞAÇLAR
Hedeflerin ve gelinen noktanın ardından gelecek 2 yıla ilişkin projelerini multivizyon eşliğinde anlatmaya başlayan Başkan Gökçek, Ankara’nın turizm merkezi olması için büyük önem taşıyan Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi’nin detaylarını, Hacı Bayram ve civarındaki çalışmaları fotoğraflarıyla aktardı. Hacı Bayram Cami’ye yapılacak giriş kapılarının fotoğraflarını da ilk kez kamuoyu ile paylaşan Başkan Gökçek, Kuzey Ankara Kent Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında da bilgi verdi. Hak sahibi konutlarının kura çekilişinin yapıldığını anımsatan Başkan Gökçek, projedeki rekreasyon alanının çalışmalarına da başladıklarını ifade etti.

tobb_400_2_16022012.jpg

Kuzey Ankara Kent Girişi’nin Ankara ve Türkiye’nin vizyonu olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, müspet sonuç için her türlü fedakarlığı yaptıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
“Burası için Hollanda’dan her dem yeşil, dev ağaçlar getireceğiz. Sene sonu itibariyle muhteşem yeşil bir manzarayı görebileceğiz. Havuzdaki su gösterileri de dünyada bir numara olacak. Dünyada en fazla 11 su gösterisi olan yer var. Biz 13-14’e çıkarmak amacındayız. Kuzey Ankara’nın ikinci etabı da sağ tarafta bu sene içinde yükselmeye başlayacak. 23 Nisan Bayramı’ndan itibaren de Gençlik Parkı’nda dünyanın en güzel su, lazer, ışık gösterisini izleyebilirsiniz. Saat 21.00’dan itibaren izleyebileceğiniz bir gösteri olacak ve ücretsiz olacak.”

- MÜHYE’YE 42 KİLOMETRELİK KANAL
Yeni Mamak, Dikmen Vadisi 4. Ve 5. Etap, Güneypark, 50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projeleri ve kat mülkiyeti ile verilen arsalar hakkında bilgi veren Başkan Gökçek, Mühye Vadisi ile ilgili de 2-3 aya kadar Belediye Meclisi’ne yeni bir proje getirileceğini kaydederek, “Burası da en büyük kanal yeri olacak. Büklüm büklüm giden yer, kanal yeri haline gelecek. Sağı solu rekreasyon alanı, üst kısımlarında da binalar yer alacak. Ankara’nın örnek yerlerinden birisine daha imza atacağız. Mogan ve Eymir ile de birleştirip 42 km’lik bir kanal haline getireceğiz” diye konuştu.

 - HAYVANAT BAHÇESİ’NDE GÖSTERİLER 12 AY SÜRECEK
Ankara’nın geleceği için önem verdiği bir başka projenin Hayvanat Bahçesi ve tema park olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, Ankara’ya daha önce bir Disneyland yapmak istediklerini ancak bol miktarda konut ve iş merkezi alanı verdikleri halde müşteri bulamadıklarını ifade etti. Başkan Gökçek, bu nedenle Disneyland tarzı tema Parkı’nı kendi kaynaklarıyla yapacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Hayvanat bahçesinde 15 gösteri merkezi, bir başka deyişle sirk olacak. Belli yerlerde köpekler, aslanlar, filler günün belli saatlerinde yazın açık, kışın kapalı olacak anfi tiyatroda gösteri yapacak. Bu yerler 12 ay çalışsın istiyoruz. Hava şartlarının uygun olduğu zaman Ankara’da 4 ay, bunun dışında devamlı çalışması mümkün değil. Bu yüzden kapalı alanlar gerekiyor. Masraflı ama Ankara için lazım.
Hayvanlarla birebir göz teması kurabileceksiniz. Camın arkasından aslana el uzatabileceksiniz. İçeride golf arabalarıyla gezeceksiniz. Çocuklar evcil hayvanlarla birebir ilgilenebilecek. Tıpkı Disneyland gibi bir temapark ve hediyelik eşya satılan yerler, kafe, vs. olacak.”- GÜVENPARK’A DEV DÖNME DOLAP
Kızılay Güvenpark’ta bulunan 800 metrekarelik boş alana Londra’nın simgesi London Eyes gibi dev bir dönme dolap yerleştirmeyi planladıklarını ifade eden Başkan Gökçek, “London Eyes 125 metre yükseklikte, bizimki Ankara Eyes mı olur bilmiyorum ama 135 metre ve dünyanın en büyüğü olacak. Gelecek senenin ortalarında binme imkanı bulacaksınız. Yazın soğuk, kışın sıcak olacak. Rahatlıkla arkadaşlarınızla istediğiniz zaman 45 dakikalık bir tur yapabileceksiniz. Londra’da 135 lira… Türkiye’de böyle olmayacak” diye konuştu.
Hayvanat Bahçesi ve tema park ile ilgili dünyadan örnekler gösteren Başkan Gökçek, çağ öncesi hayvanların dünyada fazla kullanılan bir tema olduğunu belirterek, alışveriş festivaline bazılarını getirmek istediklerini kaydetti.
Üniversitelilere de çağrı yapan Başkan Gökçek, gönüllü olmak isteyen genç sanatçılara, bu çalışmalar sırasında görev verilebileceğini ifade etti.

-FUAR ALANINA 150 MİLYON TL
Ankara için en önemli işlerden bir diğerinin ise fuar alanı olduğuna dikkat çeken Başkan Gökçek, TOBB, ATO ve ASO gibi sivil toplum örgütleriyle oluşturulan 8 ortaklı şirketin kurulduğunu ve gelecek hafta yapılacak toplantı sonucunda 150 milyon lira (trilyon) sermaye ile çalışmalara başlayacaklarını dile getirdi.
Kızılay’daki bina cephelerinin yenileme çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Gökçek, binaların mevcut fotoğrafları ve proje çizimlerini göstererek, 135 binanın bazılarının iki bazılarının tek cephesinin yenileceğini belirtti. Ankara’nın aydınlatması, yeni getirilecek şehir mobilyaları, ana giriş kapıları, üst geçitlere yeni dizaynlar, merkezi noktalara yerleştirilecek saat kuleleri, AKM alanına yapılacak Uygarlıklar Müzesi, padişah fermanlarının sergileneceği inanç müzesinin tanıtımını proje çizimleriyle yapan Başkan Gökçek, trafik sorununa getirilecek çözümlerle devam ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Keçiören’i kurtarabilmek maksadıyla ilçeyi İstanbul Yolu, Sabancı Bulvarı ve Ahlatlıbel’e bağlayacak, yer altından 18 kilometre 3 gidiş, 3 geliş toplam 36 km olan tünel yolun 5-6 kilometresini 2 yıl içinde bitirmek istiyoruz. 30 adet alt üst geçidi 2 senede bitireceğiz. Zırhlı Tümen köprüsüne başladık, bu yıl sonunda bitecek. Anadolu Bulvarı-Konya Yolu bağlantısı… ODTÜ içinden geçiyor, Karayalçın zamanında planlanmış biz bunları 25 binliğe işleyince ODTÜ iptal kararı aldırdı. Mahkemeye gittiğinde ODTÜ’nün kazanmama şansı sıfır.  Bunun dışında Hacettepe-Konya bağlantısı var. Bu yolun da yapılması lazım.”

- DİKMEN, ŞENTEPE VE ALTINDAĞ’A TELEFERİK
Toplu taşım projelerini de aktaran Başkan Gökçek, 250 doğalgazlı yeni körüklü otobüsün sözleşmesinin imzalandığını, yaz sezonunda teslimatların başlayacağını buna ek olarak 200 adet körüklü mazotlu otobüs de alacaklarını ve 7 ayda gelmeye başlayacağını açıkladı. Toplu taşımda ciddi bir adım atmış olacaklarını ifade eden Başkan Gökçek, teleferik projeleriyle ilgili de şu bilgiyi verdi:
“Dünyanın pek çok yerinde artık dağ kesimine ulaşımı teleferikle yapıyorlar. Biz de bazı noktalara teleferikle ulaşmaya çalışacağız. Kızılay Dikmen’e yap işlet ile düşünüyoruz. Bunun dışında Altındağ Doğantepe’yi Samsun Yolu’na teleferikle indireceğiz.  Körüklüleri de Samsun yoluna koyacağız. Teleferiğe bağlayacağız. Altındağ’da Karapürçek’ten ikinci bir teleferik olacak. Şentepe’den de yolcuları metroya teleferikle aktarabileceğiz. 2 senede bitecek. Raylı sistemler de var. Sincan, Keçiören ve Çayyolu metrolarını Ulaştırma Bakanlığı’na devrettik. Sincan ve Çayyolu 2013 sonuna kadar bitiyor, Keçiören’de de Ocak diye söz verdiler ama 2014 sonuna ancak biter.”

- 5 YENİ AİLE YAŞAM MERKEZİ
İvedik Arıtma Tesisi’nin yeniden yapılacağını kaydeden Başkan Gökçek, sunumunun devamında bazı elektrik üretme projelerinin olduğunu, iki barajın yapımının sürdüğünü, Ankara çayının rehabilitasyonun AOÇ ile birlikte başlayacağını, Gölbaşı’na oto galerilerin taşınacağını, taksi duraklarının değiştirileceğini, yeşil alanın kişi başına 20 metrekareye çıkarılmasının hedeflendiğini, Çubuk 1 Barajı’nın rekreasyon alanı olarak düzenlendiğini, 33 bin kişilik stadyumun yapımı için yer tahsisi beklediklerini, motor sporları projesine yer belirleyeceklerini, golf tesislerinin bir üniversite tarafından yapılacağını, işsizliği bitirmek için pek çok projeleri olduğunu anlattı. Başkan Gökçek, brifingin son bölümünde de Keçiören, Altındağ, Kazan, Gölbaşı ve Çankaya’ya yeni aile yaşam merkezleri açılacağını müjdeledi.

tobb_400_16022012.jpg

- ÖĞRENCİLERİN SORULARINI YANITLADI
Sunumun ardından öğrencilerin Başkent Ankara ve çalışmalara ilişkin sorularını samimi bir şekilde cevaplandıran Başkan Gökçek, proje yapmak isteyen bir üniversiteliye, “Sizin projelerinize her zaman açığız. Hangi konuyla ilgili bize proje sunarsanız sunun, onları tatbik etmek isteriz” dedi.
 İndirimli EGO biletlerinin bandrolünün kalkmasını isteyen bir öğrencinin sorusu üzerine de Başkan Gökçek, “Maalesef bazı kişiler sahte kimlikler kullanıyorlar. Bazı öğrenciler de mezun olduktan sonra da yıllarca bu kimlikleri otobüslerde ve metrolarda kullanıyor. Bu duruma hiçbir şekilde çözüm bulamadık. Ama bandrol uygulayınca EGO gelirlerinde yüzde 15 oranında bir artış oldu. Sembolik olarak bandroller için yılda sadece bir seferlik 24 TL alıyoruz. Bunu yapmaya mecburuz. Emin olun bu para size hizmet olarak geri dönüyor” cevabını verdi.
 Başkan Melih Gökçek, özellikle Twitter’da sıkı takipçisi olduğunu söyleyen ve Makine Mühendisliği’nde okuduğunu ifade eden bir öğrencinin, “Sizin gibi bir liderden öğreneceğim çok şey olduğu için sizi takip ediyorum. Gece Twitter’da sizinle sohbet ettiğimde yorgun düşüyorum. Kaç tane insana cevap veriyorsunuz? Siz bu tempoya nasıl dayanıyorsunuz? Ailenize vakit ayırıyor ve Ankara gibi bir kenti yönetiyorsunuz. Bu enerjiyi nasıl kazanıyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Başkan Gökçek, eşinin kendisine çok iyi baktığını söyledi.
Bir başka öğrencinin Ankara’da otobüslerin neden sabaha kadar hizmet vermediğine ilişkin sorusuna da Başkan Gökçek, şu cevabı verdi:
“Ankara’da bizim otobüslerimiz ayda 10 milyon (trilyon) lira zarar ediyor. Geceleri de en fazla 10 yolcu oluyor. Bu da belediyeye ek yükler getiriyor. Bu da zaten zarar içerisinde olan bir ulaşım sistemine ek zarar demektir. Bunun sübvansesini de Büyükşehir Belediyesi karşıladığı için ekstra yük demektir. Yoksa sizin gönlünüzü almak için çok rahat bu isteğinizi yerine getiririz. Ama mecburen bu tasarrufları yapmak zorundayız.”
Öğrencilerin büyük kısmının Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını takdirle izlediklerini ifade etmeleri üzerine sosyal projelerden de bahseden Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı uluslararası ödüllere de değinerek, “Bizim başarımızı Avrupa görüyor ve takdir ediyor” diye konuştu.
-ÖĞRENCİLERE PROJE GEZİSİ
 Dikmen Vadisi’nden Ankara’nın en güvenli şehir olmasına, turizme ilişkin yapılacak yatırımlardan Kızılay’daki cephe düzenlemesine, Ulus Tarihi Kent Merkezi çalışmalarından rekreasyon ve kentsel dönüşüm alanlarına kadar pek çok çalışmaya ilişkin öğrencilerin sorularını cevaplandıran Başkan Gökçek, “Çok samimi olarak söylüyorum, 5-6 otobüsle sizi uygun olduğumuz bir gün Ankara’yı gezdirmek istiyorum. Ben belediye başkanı olduğumda, bir yabancı konuk geldiğinde, gezdirecek yer bulamıyordum. Şimdi ise konuklar gördükleri karşısında Ankara’ya hayran kalıyor ve bizi örnek alıyorlar” dedi.
 Bir öğrencinin Mamak Çöplüğü’ndeki çalışmalara ilişkin bir sorusu üzerine de Başkan Melih Gökçek, “Belki de Türkiye’de sıfır maliyetle çöpünü imha eden tek çöplük burası. Türkiye’de en ucuz çöp imhası metreküp başına 8 dolar. Bu yüzden Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışması çok avantajlı” cevabını verdi.
-“ANKARAGÜCÜ’NÜN ADINI YAŞATMALIYIZ”
Başkan Gökçek, bir başka öğrencinin Ankaragücü’nde son dönemlerde yaşanan sorunlara ilişkin bilgi istemesi üzerine de bugüne kadar gelinen süreci anlattı. Cemal Aydın’ın kulübe büyük zararlar verdiğini bildiren Başkan Gökçek, “Yapılacak tek iş var. Ankaraspor’u çıkarabilirsek Süper Lig’e çıkarıp, Ankaragücü adını, Ankaraspor’a vermek. Hiç olmazsa Ankaragücü’nün adını ya

tobb_etu_400_4_16022012.jpg

şatmalıyız” diye konuştu.
Başkan Gökçek, finalde bir de sürprizle karşılaştı. TOBB ETÜ Ekonomi ve Genç Girişimciler Topluluğu Başkanı Efe Bezci, Başkan Gökçek’e sembolik olarak “deve kuşu” yumurtası biblosu hediye etti. Sunucu Erkan Tan, yumurta verilirken “Çift sarılı, oldukça büyük ve de bazı faydalarının olduğu düşünülüyor. Bir deve kuşu yumurtası” dedi. Tan’ın bu esprisine Başkan Gökçek ise “Zaten Bana yumurta atmaya kalksalar ancak bu yeterdi. Küçük yumurtalarla zaten vazgeçiremezler” esprisiyle yanıt verdi.