Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediye Meclisi…

-Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Çalışmaları Kapsamında, Bentderesi Ve Hisar Caddeleri İle Kevgirli Sokak Arasında Kalan Arkeolojik Sit Alanı’nda Yapılacak Çalışmalara İlişkin Büyükşehir Belediyesi İle Anadolu Medeniyetleri Müze Müdürlüğü Arasında Yapılan Protokol Oy Birliğiyle Kabul Edildi.

13 Temmuz 2010 Salı 04:06
Büyükşehir Belediye Meclisi…

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Başkent Ankara’nın sorunlarına ve daha da gelişmesi için yapılacak çalışmalara ilişkin önemli konular görüşülerek, karara bağlandı.
 Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında toplanan ve birçok konunun görüşüldüğü Meclisin ilk günkü toplantısında, Bentderesi ve Hisar Caddeleri ile Kevgirli Sokak arasında kalan Arkeolojik Sit Alanı’nda yapılacak çalışmalara ilişkin Anadolu Medeniyetleri Müze Müdürlüğü ile yapılan protokol de oy birliği ile kabul edildi.

-ULUS’TA ÇALIŞMALARA DEVAM 
Belediye Meclisi’nin Temmuz ayının ilk toplantısında Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı’nın etaplarından biri olan Hacı Bayram ve çevresindeki çalışmalara yönelik önemli bir karar alındı.
 Başkanlık Yazısı ile “Altındağ İlçesi Bentderesi Caddesi, Hisar Caddesi ve Kevgirli Sokak arasında kalan 1 ve 2. derece Arkeolojik Sit Alanı içerisindeki tüm yapı parsellerinin kamulaştırılması, tahliye edilmesi, arkeolojik eser ve tescilli yapı haricinde kalan yapıların yıkılması, kazı çalışmalarına işçi, araç, gereç ve gerekli ekipmanlarının sağlanması, proje danışmanlık hizmet alımı ve uygulama işlerinin belediyemizce yapılmasına ilişkin Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ile protokol yapılmıştır. Sözkonusu 1 ve 2. derece Arkeolojik Sit Alanı sınırları içersinde, ekteki protokol hükümlerinin belediyemizce yaptırılmasına...” önergesi, Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi.
Belediye Meclisi CHP grubu adına söz alan Ali Ergin’in, bölgedeki tarihi alanların ortaya çıkarılması ve biran önce restorasyonlarının yapılmasını desteklediklerini, ancak bölgedeki vatandaşlarla kamulaştırma bedelleri konusunda anlaşmazlık yaşandığını kaydetmesinin ardından Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“Hacı bayram ve civarında yaptığımız kamulaştırmalarda, inanın vatandaşımız normal değerinin en az 10 katını istiyor. Aşağı isteyen yok. Mahkeme kararıyla, ki bu fiyatların da yüksek olduğunu ifade etmek gerekiyor. Mübalağa etmiyorum 300-350 bin liraya rahatlıkla kamulaştırılması gereken yere, vatandaşın istediği para şu anda 3 milyon lira. Pazarlık ediyorsun 2 milyon liraya iniyor, aşağı inmiyor. Olacak şey değil. Yani inanılmaz bir şey. Nasıl olsa proje yürüyor, ne koparırsak kar, arzusu var.
Bunu bilmenizi istiyorum. Hiç kimseyi mağdur etmiyoruz. Herkesle, anlaşma yoluyla sorunu çözmeye çalışıyoruz. Büyük de gayret sarf ediyoruz. Her yerde bunda başarılı olamıyoruz, bunu da açıkça söyleyeyim. Vatandaşın biri 4 bin metrekare için önce 50 milyon lira istedi. Sonra ise 36 milyona razı oldu. Düşünebiliyor musunuz? Almış başını iş gitmiş. Ne tuttururlarsa o. Tabi bunu kabul etmek mümkün değil. Bunun için de mahkemede çözüm arıyoruz, mahkeme ne karar verirse onu uyguluyoruz.”
CHP’li Ali Ergin’in bazı örnekler vermesi üzerine de Başkan Melih Gökçek, “Somut örnekler vereyim. Hemen Hacı Bayram Cami’nin bir arka sokağında, şu anda restore edilmiş Alman Evi tarzında bir kırmızı, bir de restore edilmeyen sarı bir ev var. Kırmızı ev alındı, bitti. Sarı ev için bizzat oraya gittiğimde evin sahibini çağırttım. ‘Arkadaş buraya kaç para istiyorsun’ dedim. Yani kamulaştırma değeri de ilk başta 300 küsür bin lira olan bir yer. Ve adama ne dedim biliyor musunuz? ‘Dikmen Vadisi’nden sana iki tane daire verelim. Sen de buradan çık’ dedim. Söz konusu evler iki katlı bir şekilde yan yana. Çok eski ve metruk yerler, restore edilecekler. Adamcağızın cevabı ise, ‘Mümkün değil kabul etmem, 3 milyon para isterim’ oldu. Şimdi buna ne diyebilirsin ki? Her yerde böyle” diye konuştu.
CHP’li üyelere de seslenen Başkan Gökçek, “Rica ediyorum, orada tanıdığınız vatandaşlar var ise, lütfen alın gelin, birlikte konuşalım. Netice itibariyle bu encümenden çıkacak, siz onlara da bize de yardımcı olun. Bu konuda da CHP grubundan da memnuniyetle yardım bekliyoruz. Onu açıkça ifade edeyim” dedi.

-YAŞAR: “ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ”
 Başkan Gökçek’in ardından söz alan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da Ulus Tarihi Kent Yenileme Alanı çalışmasını geçtiğimiz dönemden beri desteklediğini kaydederek, “Ulus’un ve bu kirliliğin Ankara’ya yakışmadığını, tarihi eserlerin meydana çıkarılmasının Ankara turizmine de Ankara halkına da büyük bir hizmet vereceğini o zaman da söylemiştim. Mutlaka ama mutlaka bu projenin bu dönemde belediyemizin bütçesinden ciddi kaynak ayrılarak bitirilmesi gerektiğini ve bittiği zaman da herkes için hayırlı olacağını düşünüyorum. Bu projenin bitirilmesi için gayretinizi her zaman destekleyeceğiz” diye konuştu.
 Görüşlerin ardından oy birliği ile kabul edilen önergeyle, bölgede yapılan büyük çalışmaya devam kararı alındı.