Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediye Meclisi…

Büyükşehir Belediyesi tarafından mevcut toplu ulaşım olanaklarına alternatif olarak planlanan teleferik projelerinden Kızılay-Dikmen hattına ilişkin kamu kurumlarından güvenlik ile ilgili gelen itirazlar, yeni düzenlemeler doğrultusunda reddedildi. Ayrıca, Başkentin farklı ilçelerindeki yüzölçümü 30 bin metrekarenin üzerindeki 26 adet park alanı Büyükşehir Belediyesi Bölge Parkı ilan edildi.

12 Eylül 2012 Çarşamba 04:00
Büyükşehir Belediye Meclisi…


-KIZILAY- DİKMEN TELEFERİK HATTINA GÜVENLİK TEDBİRLERİ NEDENİYLE GELEN İTİRAZLAR YENİ DÜZENLEMELER DOĞRULTUSUNDA REDDEDİLDİ
-KENTİN 26 FARKLI BÖLGESİNDEKİ 30 BİN METREKARENİN ÜZERİNDEKİ PARK ALANLARI BÖLGE PARKI İLAN EDİLDİ
-ANKARA’NIN 4 KENTSEL DÖNÜŞÜM GELİŞİM PROJE ALANI RİSKLİ ALAN OLARAK BELİRLENDİ


Büyükşehir Belediyesi tarafından mevcut toplu ulaşım olanaklarına alternatif olarak planlanan teleferik projelerinden Kızılay-Dikmen hattına ilişkin kamu kurumlarından güvenlik ile ilgili gelen itirazlar, yeni düzenlemeler doğrultusunda reddedildi. Ayrıca, Başkentin farklı ilçelerindeki yüzölçümü 30 bin metrekarenin üzerindeki 26 adet park alanı Büyükşehir Belediyesi Bölge Parkı ilan edildi.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Eylül ayı olağan toplantılarının ikinci gününde, Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığında toplandı. Kent yaşamına ilişkin önemli kararlar alınan Meclis toplantısında, Ankara’nın imar gelişimi, ulaşım planı ve yeşil alanlarına ilişkin gündem maddeleri görüşülerek, karara bağlandı.
Meclis toplantısında kentin toplu taşıma kapasitesini güçlendirecek, en önemli gündem maddelerinden biri Milli Müdafaa Caddesi ile Dikmen Vadisi 3. Etap arasında yaklaşık 5 km uzunluğunda yapılması planlanan Kızılay-Dikmen Teleferik Hattı’na ilişkin oldu. Teleferik hattı güzergahında bulunan 20’e yakın kamu kurum ve kuruluşlarından gelen güvenlik sıkıntılarına ilişkin bilgi ve görüşlerin özetlendiği raporda, yapılan itirazlar, yeni düzenlemeler doğrultusunda reddedildi.
Raporda öncelikle, bazı kurumların güvenlik nedeniyle belirttiği tereddütlere karşılık EGO Raylı Sistemleri Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı şu yazıya yer verildi:
“Söz konusu tereddütler incelenmiş olup, bu kapsamda teknik şartlar zorlanarak, teleferik istasyonları ve kabin büyüklükleri ile ilgili küçültmeye gidilmiştir. Ayrıca güvenlikle ilgili olarak, her kabin ve istasyona kamera sistemi konulması, istasyonlarda devamlı güvenlik kontrollerinin yapılması ve yolcuların x-ray cihazından geçirilmesi gibi pek çok güvenlik önlemi alınması kararlaştırılmıştır. Bununla birlikte tamamen kapalı kabinler tercih edilecek olup, bu kabinlerin içerden açılması mümkün olmayacaktır. Hat güzergahı boyunca yüksek güvenlik gerektiren kurumların alanları üzerinden geçilmeyecektir.”
EGO Genel Müdürlüğü’nün, yeni hat projesinde güzergah değiştirilerek itirazlara konu olan parsellerde hat izdüşümünün kaydırıldığı, güvenlik endişelerinin en aza indirilmesi için gerekli müdahalelerin yapıldığı, itirazların bu doğrultuda değerlendirilmesi gerekçesiyle güvenlikle ilgili itirazların reddedildiği rapor oyçokluğu ile kabul edildi.

-BAŞKENTE 26 YENİ BÖLGE PARKI
Daha önce İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen bölge parklarına ilişkin raporlar da oyçokluğu ile karara bağlandı. Arka arkaya gündeme gelen raporların kabulü ile metrekaresi 30 bini geçen toplam yüzölçümü 4 milyon metrekareyi bulan 26 park alanı bölge parkı olarak ilan edildi.
Çankaya Bilkent Mahallesi’nde 37 bin 722 metrekare, Karakusunlar Mahallesi’nde 35 bin 775 metrekare, ÖYSE Kentte 46 bin 776 metrekare, Çukurambar-Karakusunlar mahalleleri sınırları içinde 123 bin metrekare, Akpınar Mahallesi’nde 114 bin 118 metrekare, Etimesgut’ta Bağlıca Mahallesi’nde 308 bin 178 metrekare, Şaşmaz’da 122 bin 444 metrekare,Yenimahalle’de Batıkent’te 32 bin 610 metrekare, Alacaatlı Mahallesi’nde 384 bin 995 metrekare, Yuva Mahallesi’nde 142 bin 55 metrekare, Çayyolu Mahallesi’nde 30 bin 245 metrekare, Batıkent İnönü Mahallesi’nde 25 ada ve 1695 cadde arasında kalan park alanları, Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde 57bin 376 metrekare, Çayyolu Konutkent Mahallesi’nde 71 bin 726 metrekare, Yakacık Köyiçi’nde 559 bin 888 metrekare, Alacaatlı’da 460 bin 443 metrekare, Yakacık Mahallesi’nde 95 bin 724 metrekare, Çayyolu Mahallesi’nde 45 bin 15 metrekare, Batıkent Yenibatı Mahallesi’nde 41 bin 119, Batıkent Kardelen Mahallesi’nde 105 bin 428 metrekare, Turgut Özal Mahallesi’nde 166 bin 105 metrekare, Çayyolu Mahallesi’nde 97 bin 401 metrekare,Gölbaşı’nda 4 farklı yerdeki 393 bin 566 metrekare, 164 bin 118 metrekare, 137 bin 977 metrekare, 167 bin 422 metrekarelik alan “Büyükşehir Belediyesi Bölge Parkı” olarak imar planlarına işlenmiş oldu.


- 4 BÖLGE RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ayrıca, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun çerçevesinde “Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa, Yenimamak, Şirindere ve Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm Gelişim Proje Alanlarının” sınırlarının riskli alan olarak belirlenmesini uygun gören İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporları oyçokluğu ile kabul edildi. Raporda, bahsi geçen alanlarda yapıların ekonomik ömrünü tamamladığı, ayrıca can ve mal güvenliği açısından tehlike ve jeolojik yönden sakınca tespit edildiğinin altı çizildi.

- GÜNEYPARK’A BAĞLANTI YOLU
Yoğun bir nüfusa hitap etmesi planlanan Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Doğukent Bulvarı ve Turan Güneş Bulvarına bağlantı yolları yapılmasına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu da oyçokluğu ile karara bağlandı. Rapora göre bağlantı yolu 25 metre genişliğinde yapılacak. Mecliste kabul edilen bir başka yol tadilatı raporu ise Akpınar Mahallesi’ne ilişkin oldu. Akpınar Gökkuşağı Caddesi ile 845. Caddenin bağlanmasına yönelik 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği raporun kabul edilmesiyle yapılmış oldu.

- DİKMEN VADİSİ SON ETAP YENİDEN ONANDI
Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi’nin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yeniden onaylandı. Daha önce aynı konuda alınan karara karşı Şehir Plancıları Odası dava açmış ve Ankara 8. İdare Mahkemesi “Plan notu değişikliğinde plan müellifi yeterlilik belgesi olmaması” nedeniyle plan değişikliklerini iptal etmişti. Müellif yeterlilik karnelerinin gelmesi üzerine, mahkemenin iptal gerekçesinin ortadan kalkması durumu söz konusu olduğundan, daha önce 30.11.2010 gün ve 3392 sayılı karar ile onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan notları yeniden Meclis toplantısı gündemine gelerek, onaylandı.