Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ…

Başkan Gökçek:“Ankara Büyükşehir Belediyesi, Livcom Yaşanabilir Toplumlar Ödülleri’nde Hem ‘En Yaşanabilir Kentler’ Kriterlerinde Hem de ‘Projeler’ Bazında En Çok Ödül Kazanan Kent Oldu”

29 Kasım 2012 Perşembe 00:00
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ…

Başkan Gökçek:“Ankara Büyükşehir Belediyesi, Livcom Yaşanabilir Toplumlar Ödülleri’nde Hem  ‘En Yaşanabilir Kentler’ Kriterlerinde Hem de ‘Projeler’ Bazında En Çok Ödül Kazanan Kent Oldu”

Büyükşehir Belediyesi, ASKİ, EGO ve Çankaya Belediyesi’nin 2013 Mali Yılı Bütçeleri Kabul Edildi 

Çankaya Belediyesi 2013 Mali Yılı Bütçe Tasarısı, Kesinleşmiş Borçların Ödenmemesi Halinde Ödeneklere Sınırlama Getirilmesi Koşuluyla Kabul Edildi

Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ, EGO ve Çankaya Belediyesi 2013 Mali Yılı Bütçelerini kabul etti. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Başkanlığında gerçekleşen Kasım Ayı Olağan toplantılarının son gününde Büyükşehir Belediye Meclisi Genel Kurulu’nda, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ, EGO ve Çankaya Belediyesi’nin 2013 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri yapıldı.

Bütçe görüşmelerinin ele alındığı son oturumda meclis üyelerini güzel bir sürpriz karşıladı. Başkan Melih Gökçek, Genel Kurul salonuna getirilen, Ankara’nın gelişimi, dönüşümü, yaşanabilirliği, refahı ve güzelliklerini taçlandıran LivCom Ödülleri’ni üyelere gösterdi ve bilgi verdi.

Bu ödüllerde başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, ilçe belediyeleri, Ankara Valiliği, Ankara’daki sivil toplum kuruluşları ile Ankara’ya emeği geçen herkesin payı olduğuna dikkat çeken Başkan Gökçek, Dubai’nin Al Ain şehrinde düzenlenen LivCom Uluslararası Yaşanabilir Toplumlar Ödül Yarışması’nda,16 yıldır 4 ödül alabilen tek kent olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.  

Meclis toplantısında, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Dubai’nin Al Ain şehrinde düzenlenen “LivCom Uluslararası Yaşanabilir Toplumlar Ödül Yarışmasına” katıldıklarını ifade eden Başkan Gökçek, 3 gün süren uzun bir süreçte arkası arkasına biri 45 dakika, diğerleri yarımşar saat süren 4 sunum yaptıklarını dile getirdi.

Yarışmaya değişik kategorilerde 27 ülkeden 60 kentin katıldığını açıklayan Başkan Gökçek, “Bizim kendi kategorimizde alınabilecek ödül sayısı toplam 10 tane idi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1997 yılında Birleşmiş Milletlerin Çevre Programı (UNEP) tarafından onaylanan ve çevre yönetiminde Dünya’daki en iyi uygulamaların ödüllendirildiği tek ödül yarışması olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Al Ain kentinde 22 – 26 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenen 2012 yılı LivCom Yaşanabilir Toplumlar yarışmasında, hem “En Yaşanabilir Kentler’ kriterinde hem de ‘Projeler’ bazında en çok ödül kazanan kent oldu” diye konuştu.

Başkan Gökçek, daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği projeleri özetleyen bir dizi hizmeti sinevizyon eşliğinde meclis üyelerine 45 dakikalık bir sunumla aktardı.

Projeler hakkında verdiği özet bilgilerin ardından Başkan Gökçek, yine yarışmada jüri üyelerine gösterilen ve ödüllerin kazanılmasında payı olan,  Ankara’nın tarihi, turistik yerleri, modern yolları, rekreasyon alanlarının görüldüğü, Ankara imajının yansıtıldığı 10 dakikalık bir filmi de meclis üyelerinin beğenilerine sundu.

Başkan Gökçek’in sunumunun ardından Meclis olağan toplantılarında sıra gündemdeki Çankaya Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO 2013 Mali Yılı Bütçe tasarılarının görüşülmesine başlandı.  

-ÇANKAYA BELEDİYE BÜTÇESİ EN SON GÖRÜŞÜLDÜ-

Çankaya Belediyesi 2013 Mali Yılı Bütçesi’nin Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO bütçelerinden sonra görüşülmesinin oyçokluğu ile kabulünden sonra ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi 2013 Mali Yılı Bütçe Tasarısı gündeme alındı.

Bütçe görüşmeleri kapsamında CHP grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Fazıl Güleken ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Çankaya Belediyesi 2013 Mali Yılı Bütçesinin son sırada görüşülmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade ettiler.

Bütçe konusunda Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO’nun bütçe rakamları ile ilgili bilgi veren Güleken, gelir ve gider dengeleri üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

Ankara’da alt üst geçitlerle ilgili yatırımları eleştiren ve araç trafiğine önem verildiğini ifade eden Güleken, CHP Genel Merkezi önündeki yolda herhangi bir yatırım yapılmadığını belirterek sitemde bulundu.

MHP Grubu adına konuşan Hüseyin Günay ise MHP grubunun her zaman olduğu gibi yapıcı bir rol oynayarak bazı eksiklerine rağmen, Büyükşehir Belediyesi 2013 Mali Yılı Bütçesi’ne kabul oyu kullanacağını ifade etti. Günay, Ankara’da gerçekleştirilen projelerin çok sayıda uluslararası ödüle layık görünmesine karşın Ankara’nın turist sayısı bakımında gerekli seviyeden uzak olduğunu belirtti. Ankara’nın özellikle yeni katılan bölgelerinde altyapı sorunları bulunduğunu bildiren Günay, bu konuda yatırımların önemine vurgu yaptı.

Eleştirileri dikkatle dinleyen ve notlar alan Başkan Gökçek, yaptığı konuşmada CHP’li meclis üyelerine seslenerek, “Bizim size güven duymamız mümkün değil”  sözüyle başladığı konuşmasında CHP’nin ve Çankaya Belediyesi’nin, Büyükşehir projelerini engellemek maksadıyla farklı zamanlarda yaptıkları girişimler ve açtıkları haksız davaları örnekler ile meclis üyelerine anlattı.

-CHP GENEL MERKEZİ ÖNÜNE YAPILACAK GEÇİT”-

Başkan Gökçek’in verdiği ilginç bir örnek de Grup Başkanvekilinin, CHP Genel Merkezi önündeki bulvarda herhangi bir yatırım yapılmaması ile ilgili şikayetine verdiği cevap oldu.

Deniz Baykal’ın Genel Başkan olduğu dönemde, CHP Genel Merkezi önündeki yol ile ilgili bir proje üzerinde anlaştıklarını söyleyen Başkan Gökçek, daha sonra proje ile ilgili ihaleye çıktıklarını anlattı.

Başkan Gökçek bu projenin bile Çankaya Belediyesi’nin dava açması sonucunda iptal edildiğini belirterek, bu davranışın CHP’nin durumunu çok iyi anlatan bir örnek olduğuna dikkat çekti.

Muhalefetin Disneyland ve Hayvanat Bahçesi ile ilgili projelerin gerçekleşmediği yönündeki eleştirilerine ise Disneyland’ı bir Tema Park olarak tanımlayarak cevap veren Başkan Gökçek, son Amerika gezisinde gördükleri ve yaptığı incelemeler sonucunda düşüncelerinde  bazı değişiklikler olduğunu, her iki projeyi de 2013 yılında bitirmeyi planladıkları müjdesini verdi.    

Görüşmelerin ardından 3 milyar 400 milyon TL olarak öngörülen Ankara Büyükşehir Belediyesi 2013 Mali Yılı Bütçesi, Meclis Genel Kurulu’nda CHP’li bazı üyelerin muhalefetine karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

Daha sonra görüşülen, 1 milyar 450 milyon TL olarak öngörülen ASKİ 2013 Mali Yılı Bütçesi ve 1 milyar 329 milyon TL olarak öngörülen EGO 2013 Mali Yılı Bütçesi yine oy çokluğuyla onaylandı.  

-ÇANKAYA BELEDİYESİ ÖNCE BORÇLARINI ÖDEYECEK-

Daha sonra sıra Çankaya Belediyesi 2013 Mali Yılı Bütçe görüşmesine geldi. Madde madde oylanan bütçenin 7. maddesinde gelen bir önerge ile Çankaya Belediyesi’nin kesinleşmiş borçları nedeniyle ( Sigorta borçları, banka borçları, yükleniciye ait borçlar, zorunlu sigorta ve vergi ödemeleri, işçi memur, sözleşmeli personel maaş ve ikramiyeleri, doğalgaz, su ödemeleri hariç) yatırımlar için ödeme yapmasına sınırlama getirilmesi istendi.

Önergenin kanuna aykırı olduğu ve daha önceki yıllarda da bu yönde verilen önergelerin kabulünün yargı kararı ile bozulduğunun bildirilmesi üzerine Başkan Gökçek, bu konuda şunları söyledi:    

 “Önergenin kanuna aykırı yanı yok. Mahkeme kararlarının daha önceki yıllarda aleyhimize sonuçlandığı doğru. Daha önce Çankaya Belediyesi’nin açtığı davaların yüzde 98’ini kaybediyorduk. Bir de şimdi açsınlar bakalım. Yargı aynı şekilde mi değerlendirecek ben de merak ediyorum.

Kanunun maddesi ‘Açık kesinleşmiş belediye borçları için bütçeye ödenek konur’ diyor. Benim bildiğim kadarıyla Çankaya Belediyesi’nin ödenmemiş işçi ikramiyeleri var. Bunlar kesinleşmiş, bunlara ödenek konulması gerekiyor. Bizim burada kastettiğimiz o kadar açık ki ‘İşçi, memur ve sözleşmeli personelin maaş ve ikramiyeleri, sendika borçları, sigorta, vergi borçları, banka borçları ve yükleniciye ait borçlar ödenmeden’ diyoruz, bundan tabii ne olabilir. Buna itirazın bir mantığı olması lazım. Biz bu borçları ödemeden yatırım yapacağız mantığı anlaşılır değil.

Siz demiyor musunuz, ‘Melih Gökçek bu kadar borcu ödemiyor’ diye. Şakır şakır ödeneğe koyuyoruz, bizden de yüzde 25’leri kesiyorlar. Biz de aynısını sizin yapmanızı istiyoruz.  Hukuki olarak kanuna aykırı bir şey yok. Bugüne kadar çıkan yargı kararları benim aklıma uymuyordu ama yargı kararına uyuyorduk. Yargının adaletli hüküm vereceğine inanıyorum.”   

Daha sonra önergenin 7. maddeye eklenmesi oylanarak, oy çokluğu ile kabul edildi.

Son olarak 7. maddeye eklenen önerge ile birlikte oylanan 625 milyon TL olarak öngörülen 2013 Çankaya Belediyesi Mali Yılı Bütçesi kabul edildi.

Başkan Gökçek bütçe onayı nedeniyle tüm Meclis üyelerini 10 Aralık Pazartesi günü yapılacak meclis toplantısının ardından Ala Restoran’da verecekleri yemeğe davet etti.

SİNCAN, MAMAK, YENİMAHALLE BELEDİYELERİNİN 2013 MALİ YILI BÜTÇELERİ KABUL EDİLDİ

Büyükşehir Belediye Meclisi Sincan, Mamak ve Yenimahalle ilçe belediyelerinin 2013 Mali Yılı bütçelerini oybirliği ile kabul etti. 

Meclis İkinci Başkanvekili Davut Erdem yönetiminde Kasım Ayı Olağan toplantılarını sürdüren Büyükşehir Belediye Meclisi Genel Kurulu’nda Sincan, Mamak ve Yenimahalle belediyelerinin 2013 mali Yılı Bütçeleri görüşülerek kabul edildi.

Toplantıda, Sincan, Mamak ve Yenimahalle belediyelerinin tahmini bütçe rakamlarının genel kurulda teker teker okunarak oylanmasının ardından, söz konusu bütçeler meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

İlçe bütçelerinin meclis üyelerinin oy birliği ile kabul etmeleri üzerine tüm meclis üyelerine teşekkürlerini sunan Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, bütçelerin hayırlı hizmetlere vesile olması konusunda ortak görüş belirtilerek meclis üyelerinin tümünü ilçelerinde verecekleri bir yemeğe davet ederek,

bir tarih belirlemelerini istediler.

Kasım Ayı meclis gündeminde Ankara Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO ile 16 ilk kademe belediyesinin 2013 yılına ilişkin tahmini bütçelerinin görüşülerek oylanması öngörülüyor.  

KAZAN, ELMADAĞ, ALTINDAĞ VE KEÇİÖREN BELEDİYELERİNİN 2013 MALİ YILI BÜTÇELERİ KABUL EDİLDİ


   Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ilçe belediyelerinin mali yılı bütçeleri oybirliği ile kabul edilmeye devam ediyor. Sırasıyla gündeme gelen ilçe bütçelerinden Kazan, Elmadağ, Altındağ ve Keçiören Belediyelerinin 2013 Mali Yılı Bütçeleri, Meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.
   Kasım Ayı meclis gündeminde Ankara Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO ile 16 ilk kademe belediyesinin 2013 yılına ilişkin tahmini bütçelerinin görüşülerek oylanması sürüyor.
   Meclis İkinci Başkanvekili Davut Erdem yönetimindeki toplantıda Kazan, Elmadağ, Altındağ ve Keçiören Belediyelerinin bütçeleri görüşüldü.
   Bütçe rakamlarının meclis üyelerine okunmasının ardından, oy birliği ile kabul edildi.
   İlçelerinin bütçe rakamlarının kabulünden sonra bütçelerinin oy birliği ile kabul edilmesi nedeniyle meclis üyelerinin hepsine teşekkürlerini sunan Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ve Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, söz konusu bütçelerin hayırlı hizmetlere vesile olması konusunda ortak görüş belirttiler.

GÖLBAŞI VE ETİMESGUT BELEDİYELERİNİN 2013 MALİ YILI BÜTÇELERİ KABUL EDİLDİ


Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, ilçe belediyeleri bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bu kapsamda bugün de Gölbaşı ve Etimesgut Belediyelerinin 2013 Mali Yılı Bütçeleri, Meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO ile 16 ilk kademe belediyesinin 2013 yılına ilişkin tahmini bütçelerinin sırayla ele alındığı Belediye Meclisi toplantıları devam ediyor. Bütçe rakamlarına göre sırasıyla ele alınan ve Meclis üyelerinin oylarıyla karara bağlanan bütçe görüşmelerinde bugün de sıra Gölbaşı ve Etimesgut Belediye bütçelerinde idi.
Meclis İkinci Başkanvekili Davut Erdem yönetimindeki toplantıda, iki belediyenin de tahmini bütçe rakamları, meclis üyelerine okunmasının ardından, oy birliği ile kabul edildi. İlçelerinin bütçe rakamlarının kabulünden ötürü birer konuşma yapan Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı ve Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Meclis üyelerine teşekkür ettiler.

BALA, ÇUBUK VE PURSAKLAR’IN 2013 MALİ YILI BÜTÇELERİNE ONAY


Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Bala, Çubuk ve Pursaklar ilçelerinin 2013 Mali Yılı Bütçeleri onaylandı.
Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO ile 16 ilk kademe belediyesinin 2013 Mali Yılı bütçe raporları görüşmelerinde Ayaş, Kalecik ve Akyurt Belediyelerinin ardından bugün de Bala, Çubuk ve Pursaklar Belediyelerinin bütçeleri kabul edildi.
Bütçe rakamlarına göre sıralanan ilçelerin 2013 yılı tahmini bütçelerinin Meclis üyelerine okunduğu, Belediye Meclisi ikinci Başkanvekili Davut Erdem’in başkanlığındaki toplantıda, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün kutlanmasının ardından, ilk olarak Bala Belediyesi’nin 2013 Mali yılı bütçesi görüşüldü.
Başkanı oldukları ilçelerinin bütçelerinin Meclis üyelerinden “olur” almasının ardından Bala Belediye Başkanı İbrahim Gürbüz, Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ve Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutlayarak başladıkları konuşmalarında, bütçelerinin onaylanmasından ötürü üyelere teşekkür ettiler.

AYAŞ, KALECİK VE AKYURT BELEDİYELERİNİN 2013 MALİ YILI BÜTÇELERİ ONAYLANDI
BAŞTA GÜVENPARK OLMAK ÜZERE, ANKARA’NIN BAZI BÖLGELERİNDE BAŞKENTLİLERE AŞURE DAĞITILACAK

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, ilçelerin bütçe görüşmelerine başlandı. İlk olarak Ayaş, Kalecik ve Akyurt Belediyelerinin 2013 mali yılı bütçelerine onay veren Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri, kalan 13 belediyenin bütçe görüşmelerine devam edecek.
Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO Genel Müdürlükleri ile Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında yer alan 16 ilk kademe belediyesinin 2013 yılı tahmini bütçelerinin yer aldığı mali bütçe görüşmelerine başlandı.
Bu kapsamda ilk olarak Ayaş, Kalecik ve Akyurt Belediyelerinin 2013 Mali Yılı Bütçe raporlarında yer alan rakamlarının okunmasının ardından, Meclis üyeleri bu 3 ilçenin bütçesini de onayladı. Toplantıya katılamayan Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç adına CHP Grup Başkanvekili Fazlı Güleken, Kalecik Belediye Başkanı Nevzat Şahin ve Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş, ilçelerinin mali yılı bütçelerinin onaylanmasının ardından meclis üyelerine teşekkür etti.

BAŞKENTLİLERE AŞURE
Belediye Meclisi’nde ayrıca, başta Güvenpark olmak üzere Başkent’in muhtelif yerlerinde aşure dağıtılmasına ilişkin Başkanlık Yazısı da görüşüldü. “Toplumumuzun dayanışması, kaynaşması ve hoşgörüsünü simgeleyen kültürel değerlerimizden olan aşurenin, Ankara’nın muhtelif bölgelerinde vatandaşlarımızın kaynaşması ve yaşamlarına katkı sağlaması amacıyla dağıtılması…”na ilişkin yazı, meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Kararla birlikte Gazi Üniversitesi ile işbirliği içerisinde olmak üzere öncelikle Güvenpark ve Başkent Ankara’nın uygun görülecek muhtelif bölgelerinde, Başkentlilere aşure dağıtılmasına karar verildi.