Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Başkent toplu taşımında 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanacak olan akıllı kartların (Ankarakart) öğrenci ücretinin 2014 yılında da 5 TL olması kararlaştırıldı.

14 Aralık 2013 Cumartesi 11:21
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
-ÖĞRENCİ AKILLI KART ÜCRETİ 2014 YILINDA DA 5 TL OLACAK
-USULSÜZ KAZILARA 1000 TL CEZA UYGULANACAK
-BAZ İSTASYONLARI ZARARSIZ YERLERE TAŞINACAK
              Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Başkent toplu taşımında 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanacak olan akıllı kartların (Ankarakart) öğrenci ücretinin 2014 yılında da 5 TL olması kararlaştırıldı.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığında yaptığı toplantıda, ilk olarak Başkent toplu taşımında yepyeni bir dönemi başlatacak olan Ankarakart’a ilişkin önemli bir karara imza atıldı.
              Otobüs, Metro ve Ankaray’a binişlerde kullanılacak olan Ankarakart’ta 31 Aralık tarihine kadar öğrenci ücreti 5 TL olarak belirlenmişti. Bu tarih sonrasına kalan öğrenciler bandrol ücreti ödemek zorunda kalacaklardı. Ancak, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan yeni karar sonrası öğrenciler, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren de kartlarını aynı ücretten yani sadece 5 TL ödeyerek alabilecekler.
Bandrol ücreti ödemeden alınacak olan Ankarakart’a ilişkin daha önce alınan kararın devamı niteliğindeki yeni kararın, kartın ihalesi sözleşmesinde de 5 TL olarak belirlendiği hatırlatılan Başkanlık Yazısı’nda, “Dolayısıyla alınacak ücret yeni bir ücret olmayıp daha önceki meclis kararında ve ihale sözleşmesinde belirtiliği için firma tarafından alınan ücrettir. Ayrıca ekteki tablolar incelendiğinde en ucuz kart ücretinin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulandığı görülecektir” denildi.  
Kart ücretinin Ankara’da yüksek olduğuna ilişkin iddiaların da gerçeği yansıtmadığı belirtilen raporda, Ankara’da 5 TL olan öğrenci kart ücretinin, İstanbul, İzmir ve Eskişehir’de 10, Bursa’da ise 15 TL, öğretmenler için ise bu rakamların Ankara’da 5, İstanbul’da 10, İzmir’de 20, Eskişehir’de 15 ve Bursa’da 20 TL olduğu kaydedildi.
-MANİA HATTI İÇİN İLÇE BELEDİYELERİNE ÇAĞRI
              Belediye Meclisi’nde görüşülen bir diğer karar da Başkent’teki mania hattına ilişkin oldu. Daha önce alınan kararlar ile yaşanan yasal sürecin anlatıldığı İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nda, 2012 yılında alınan Büyükşehir Belediye Meclisi kararların yürürlükte olduğu ve uygulanması yönünde yasal bir engel bulunmadığı belirtildi.
Mania hattının bulunduğu alanlarda, +1160 kotu altında yer alan yapılarda birlikteliği bozacak bölgeye özel Çankaya Belediye Meclisi’nde alınan karar gibi uygulamaların doğru olmayacağı kaydedilen raporda, Çankaya Belediye Meclisi kararı yerine Büyükşehir Belediyesi kararının uygulanmasına devam edilmesinin uygun görüldüğü ifade edildi. Meclis üyelerinin isteği üzerine, “Büyükşehir Belediyesi Meclis kararının geçerli olduğunun ilçe belediyelerine bilgi notu ile hatırlatılması” ifadeleri eklenen rapor, oy birliğiyle kabul edildi.
-BAZ İSTASYONLARI ZARAR VERMEYECEK YERLERE
Başkentlilerin istek, talep ve şikayetlerinin de değerlendirilerek kararlara imza atılan Belediye Meclis toplantısındaki diğer bir rapor da baz istasyonlarının yerlerine ilişkin oldu. Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edilen rapor ile baz istasyonları ve tv vericilerinin çevreye ve kişilere zarar vermeyecek yerlere taşınmaları için gerekli çalışmaların yapılması karara bağlandı.
- MAZGAL VE RÖGARLAR TEMİZ TUTULACAK
Özellikle kış aylarında üzerinde biriken çöpler nedeniyle tıkanan, istenmeyen görüntü ve kazalara neden olan mazgal ve rögarlar temiz tutulmasına ilişkin bir karara da imza atılan toplantıda, Su ve Kanal Hizmetleri Komisyonu Raporu’nda şöyle denildi:
  “Ankara Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırlarında bulunan mazgalların ve rögarların çöplük gibi kullanılmaları sonucu tıkanmalar, göllenmeler oluşmaktadır. Bu konuda halkın bilinçlendirilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılması komisyonumuzca uygun görülmüştür.”
              Rapor, meclis üyelerinin hepsinin “evet” oyuyla kabul edildi.
              Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlılara vermiş olduğu hizmet ağının genişletilmesine ilişkin çalışmaların yapılmasının oy birliği ile karara bağlandığı Meclis toplantısında ayrıca, Türkiye’deki diğer Büyükşehir Belediyeleri ile turizm konusunda ortak işbirliği yapılabilecek konuların görüşülüp, gerekli çalışmaların yapılması da yine üyelerce oy birliği ile kararlaştırıldı.
-USULSÜZ KAZILARA CEZA
              Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) Müeyyideler Yönetmeliği’nin 12. Maddesi’nin 2. Bendinde belirtilen Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşları ve Şirketleri, özel ve tüzel kişilerin çalışmalarında dikkat etmesi gereken kuralların belirlendiğinin belirtildiği ve bu kuralların tek tek açıklandığı Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Raporu da meclis üyelerince karar bağlandı.
Raporda belirtilen kurallara uyulmadığının tespit edildiği bulvar, cadde veya sokak için her yıl Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nce belirlenen cezai bedelin uygulandığı hatırlatılan raporda, 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere bu bedelin 1000 TL olarak tahsil edilmesi de oy birliği kararlaştırıldı.