Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Disneyland İçin Dev Adım…

-Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Başkent’te Disneyland İçin İhaleye Çıkma Kararı Aldı - Belediye Meclisi’nde Görüşülen Bir Başka Madde İle de Yargı Kararı İle Durdurulan Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi Son Etap Çalışmaları Kaldığı Yerden Devam Edecek.

10 Ağustos 2010 Salı 04:32
Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Disneyland İçin Dev Adım…

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkent’in turistik değerini artıracak, ekonomisini canlandıracak dev bir adım attı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Başkanlığı’nda toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi Yenimahalle İlçesi Ballıkuyumcu Mahallesi’nde yaklaşık 3 milyon 820 bin metrekarelik bir alanda kurulacak Disneyland için ihaleye çıkma kararı aldı.
Başkan Gökçek, mecliste Ballıkuyumcu’da inşası planlanan Disneyland hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Disneyland Projesinin ekonomiye çok büyük canlılık kazandıracak bir proje olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında “Proje için ihaleye çıkarken tek amacımız  Disneyland’ı Ankara’ya kazandırmak” dedi.
Disneyland’ın Ankara’ya kazandıracağı yıllık minimum turist sayısının 3 milyon olarak tahmin edildiğini, hatta bu sayının bu konudaki uzmanlarca 6 milyon kişi civarında olacağının söylendiğini hatırlatan Başkan Gökçek, projenin gerçekleşmesi ile Başkent’te gelir patlaması gerçekleşeceğini kaydetti.
Yaptıkları maliyet araştırması sonucunda projenin 650 – 700 milyon dolara mal olabileceğini ifade eden Başkan Gökçek, proje kapsamında yapılacak konut ve işyerlerini bu maliyet karşılamak amacı ile Disneyland’ı inşa edecek firmaya vermeyi düşündüklerini söyledi.
Burada herhangi bir kar düşünmediklerini tekrarlayan Başkan Gökçek, meclis üyelerinden çevrelerinde ilgi duyan firmaları proje ihalesine girmeye teşvik etmelerini istedi. İstanbul ve Antalya’nın da bu konuda girişimleri olduğuna değinen Başkan Gökçek, ihaleye girmek isteyen firmaların acele etmek zorunda olduklarına, ilk adımı atacak ilin projeyi sahipleneceğine , 2. bir kentin böyle bir projeye girişme şansı kalmayacağına dikkat çekti.
Konuşmaların ardından yapılan Disneyland projesiyle ilgili ihaleye çıkma yetkisini Büyükşehir Belediyesi’ne veren madde,  oy çokluğuyla kabul edildi. 
-DİKMEN VADİSİ SON ETAPTA PROJE DEVAM EDECEK-
Belediye Meclisi’nde görüşülen bir başka madde ile de yargı kararı ile durdurulan Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi son etap çalışmalarına kaldığı yerden devam etme kararı çıktı.
Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin binlik ve 5 binlik planlarının yargı tarafından iptal edildiğini hatırlatan Başkan Gökçek, bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’nin de vatandaşlarla proje kapsamında yaptığı anlaşmaları iptal etmek zorunda kaldığını belirtti.
Muhalefet partisinden bir milletvekilinin eşinin Dikmen Vadisi Son Etap Projesi için açtığı Kamulaştırmasız El Atma davasında mahkemenin belediye aleyhine karar verdiğine dikkat çeken Başkan Gökçek, planları iptal eden mahkemenin Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlarla yaptığı anlaşmaları da geçerli kabul etmek gibi çok ilginç bir karara imza attığını kaydetti. 
Meclise sunulan madde ile belediye ile anlaşma yapan hak sahiplerinin iptal edilen anlaşmaya göre haklarına yeniden kavuştuklarını belirten Başkan Gökçek, daha önce meclisten geçirilerek gerçekleştirilen tüm anlaşma ve sözleşmelerin devamının sağlanacağını, eksik parseller için ödenecek borçların faizsiz tahsil edileceğini açıkladı.
Mahkemenin verdiği Kamulaştırmasız El Atma kararı ile oluşan duruma çözüm için hazırlanan gündem maddesini oylamaya sunan Başkan Gökçek, hak sahiplerine verilecek müstakil tapular ile söz konusu ihtilafın giderilerek projenin kaldığı yerden uygulanmasına devam edileceğini müjdeledi.
Daha sonra bu madde de mecliste CHP’nin muhalif oyu ile oy çokluğu ile kabul edildi.