Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yürüttükleri çalışmalar sonucu Ankara'nın rekreasyon alanları, kentsel dönüşüm ile sosyal ve kültürel projeleriyle bir marka kent haline geldiğini söyledi. Başkan Gökçek, muhalefet partili üyelerin eleştirilerine de sert yanıtlar verdi.

13 Nisan 2013 Cumartesi 00:00
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE BAĞLI KURULUŞLARI ASKİ VE EGO’NUN 2012 YILI FAALİYET RAPORLARI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDE ONAYLANDI

-SİNEVİZYON EŞLİĞİNDE 923 SLAYTTAN OLUŞAN BİR SUNUM YAPAN BAŞKAN GÖKÇEK:
“ANKARA BİR MARKA KENT HALİNE GELDİ”
“HAVYANAT BAHÇESİ DE ANKARA’NIN YÜZÜNÜ AĞARTACAK”
“DİKMEN VADİSİ 4.VE 5. ETAP, BU YAZ YA BAŞLAYACAK
YA BAŞLAYACAK”

faaliyet.jpgBüyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yürüttükleri çalışmalar sonucu Ankara'nın rekreasyon alanları, kentsel dönüşüm ile sosyal ve kültürel projeleriyle bir marka kent haline geldiğini söyledi. Başkan Gökçek, muhalefet partili üyelerin eleştirilerine de sert yanıtlar verdi.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları EGO ile ASKİ’nin 2012 yılı faaliyet raporları görüşülerek onaylandı.
Sunumu eski ve yeni durumları gösteren fotoğrafların, video görüntülerinin yer aldığı sinevizyon gösterimi eşliğinde 1,5 saatte yapan Başkan Gökçek, 2012 yılında gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra, devam eden projelerin son halini de animasyon görüntüleri eşliğinde anlattı.
2012 yılı faaliyetlerinin bir araya getirilince ne kadar büyük işler yapıldığının ancak idrak edilebildiğini ifade eden Başkan Gökçek, “Bir yıl içinde neler yapılmış birlikte görmüş olacağız. Umarım sizlere anlatırken, ‘bu kadar fazla oldu, yeter artık’ demezsiniz” dedi.

-“YILDIZ ÜLKENİN MARKA ŞEHRİ ANKARA”
Ankara’ya ilişkin 5 hedef belirlediklerini dile getirerek, “Yıldız Ülkenin Marka Şehri Ankara” başlıklı sunumuna giriş yapan Başkan Gökçek, “Bu hedeflerden birincisi Ankara'nın bir kongre şehri olması. İkinci hedefimiz Ankara'nın bir üniversite şehri olması. Üçüncü hedefimiz ise sanayide İstanbul'dan sonra Türkiye'de ikinci şehir olmak. Dördüncüsü tıbbın merkezi olmak ki bu konuda Başbakanımız bir temel attı, ikincisi de atılmak üzere. Termal sular konusunda önemli gelişmeler var. Beşincisi de turizm kenti olmak” diye konuştu.

-“HAVYANAT BAHÇESİ ANKARA’NIN YÜZÜNÜ AĞARTACAK”
Türkiye de kişi başına düşen yeşil alan miktarı açısından İstanbul’u geçtikleri bilgisini veren Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Rekreasyon alanı olarak dünyada bizim kadar parka sahip bir ülke yok. Eğlence merkezleri ve Hayvanat Bahçesi ile ilgili de çok ciddi çalışmalarımız var. İnşallah Avrupa’nın en büyük tema parkı ve Hayvanat Bahçesi’ni bu yıl içinde bitirmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Sadece ben bu iş için Çin, Amerika, Avrupa ve Ortadoğu da 2.5 ay süren inceleme gezisi yaptım. Yıllar itibariyle yaptığım gezileri toplasanız o kadar tutmaz. İnşallah Ankara’nın yüzünü ağartacak Hayvanat Bahçemizi yapacağız.”

- KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Büyükşehir Belediyesi 2012 faaliyet raporunu sunmaya kentsel dönüşüm projeleri ile başlayan Başkan Gökçek, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ve Türkiye’nin ilk kent içi ısıtmalı yolu hakkında bilgi verdi.
Kuzey Ankara Projesi kapsamında üretilecek olan 18 bin konuttan 10 bininin tamamlanmak üzere oldu bilgisini veren Başkan Gökçek, “Rekreasyon alanı için de çok ciddi çalışmalarımız var. Ağustos ayına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Hak sahibi vatandaşlarımıza dairelerini dağıttık. Vadi ve diğer yerlere ağaçlar dikildi. Bu alanda ilk defa alttan ısıtmalı yol yaptık. Kura çekilişinde zemin kattan daire çeken vatandaşlara verilmek üzere 10 bloktan oluşan 330 yeni daire daha yapacağız. Bunun da müjdesini vereyim” dedi.

- ULUS TARİHİ KENT MERKEZİ-
Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi hakkında çalışmalardan önceki ve sonraki fotoğrafları göstererek bilgi veren Başkan Gökçek, Güvercin Sokak, Hisarpark Caddesi, Antik Tiyatro ve Otopark çalışmalarında gelinen son noktayı aktardı.
Bölgedeki tarihi dokunun bütünlüğünü tamamlayacak Hıdırlıktepe, Atıfbey ve İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 6 bin adet gecekondunun 750’si ile anlaşılarak 200’ünün sorunsuz bir şekilde yıkıldığını söyleyen Başkan Gökçek, 54 konutun ise sözleşmesinin yapıldığını kaydetti.
Hacı Bayram Veli Camisini yaparken, çevresini de ihmal etmediklerini hatırlatan Başkan Gökçek, “Bu binaların bir tanesi 50 bin liraya müşteri bulamıyordu, şu anda 1 milyon istiyorlar. Vatandaşın sırtına yük getirmeden yaptık, kentimizin değerini artırdık. Bununla da gurur duyuyoruz” diye konuştu.

-YENİ MAMAK KENTSEL DÖNÜŞÜM
Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinin yürütüldüğü Mamak’ta, 747 hektarlık alandan oluşan 13 bin 750 gecekondunun dönüşümünün hedeflendiğini vurgulayan Başkan Gökçek, 5 bin 500 gecekondu ile anlaşıldığını, 2 bin 200’ünün yıkıldığını ve TOKİ tarafından inşa edilen toplam 3 bin 200 konutun 232’sinin kura ile sahiplerine teslim edildiğini dile getirdi.
Başkan Gökçek, proje kapsamındaki belgesiz hak sahipleri için ise Kusunlar Mahallesi’nde 839 konut inşa edildiğini ve konutların sahiplerine kura ile teslim edildiğini anlattı.

-“DİKMEN VADİSİ 4-5. ETAP BU YAZ YA BAŞLAYACAK YA
BAŞLAYACAK”
Dikmen Vadisi 4 ve 5. Etap ile 50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projeleri hakkında da son gelişmeleri aktaran Başkan Gökçek, kentsel düzenleme alanlarına da örnekler verdikten sonra sorunların devam ettiği 4. 5. Etap hakkında şunları söyledi:
“Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etapta maalesef şu ana kadar anarşik siyasi grupların engellemesi ile çalışmalarımıza başlayamadık. Bu yaz burada çalışmalara ya başlayacağız ya başlayacağız. Vatandaş anlaşma yaptı, 4 senedir konutunu bekliyor. Bu evleri yıktırmayarak, kağıt toplayan insanlara kiraya verip kira alıyorlar. Bize karşı kullanmaya çalışıyorlar. Pislikten girilmiyor, kokudan geçilmiyor. Her akşam lastik yakıyorlar… Ya temizleyeceğiz ya temizleyeceğiz”

-“117 ADET VİYADÜK, KÖPRÜ VE ALT-ÜST GEÇİT YAPILDI”
Başkent’e bugüne kadar 117 adet viyadük, köprü ve alt-üst geçit yapıldığını anımsatan Başkan Gökçek, 2012 yılında ise 12 adet viyadük, köprü ve alt-üst geçit inşa edildiğini söyleyerek, 2013 yılında da bunlara 33 tane daha ekleneceği müjdesini verdi.
Başkan Gökçek, yapılan ve yapılması planlanan yeni viyadük, köprü ve alt-üst geçitleri şöyle sıraladı:
“Kuzey Ankara’ya 3 adet viyadük, 3 adet köprüsü, A.O.Ç. Bulvarı üzerinde 14 adet alt üstgeçit, Batıkent 1695 caddeye 5 adet alt üst geçit, Eskişehir Yolu - Bağlıca birleşimine köprülü kavşak, Ostim Uzayçağı Caddesine köprü, Bağlum köprüsü, Anadolu Bulvarı CHP önü, Anadolu Bulvarı Mezarlık önü Gimat Doğu Alt Üst Geçidi, Samsun Yolu Mavigöl Alt Geçidi, Sincan Organize San. Bölgesinde 2 Adet Köprü, Akyurt Girişi Kalaba Köprüsü, Çubuk Atatürk Cad. Köprüsü, Kazan Ovaçay Köprüsü, ODTÜ 1 Viyadük, 1 Köprü Ve 1 U Dönüşü, Çetin Emeç Öveçler Köprüsü, Kolej Kavşağı Köprüsü, Gölbaşı Viyadük, Sincan Devrimler Alt Geçidi, Şeker Fabrikası Önü Köprüsü.”
Başkan Gökçek, Anadolu Bulvarı Marşandiz Devlet Demir Yolları üst geçidinin 57 gün içinde yapıldığını ifade ederek, “Emeği geçen Fen işleri çalışanları ve firmaya şükranlarımı sunuyorum” dedi.

-YEŞİL ALAN ÇALIŞMALARI
1994 yılında kişi başına 2.08 metrekare yeşil alan teslim aldıklarını anımsatan Başkan Gökçek, bu rakamı 2012 yılında 18,76 metrekareye çıkardıklarını vurgulayarak, “Bu değere göre Ankara’mız 1994 yılından bu yana 9 kat daha fazla yeşile kavuşmuştur. Avrupa’daki pek çok kentin üzerinde yeşil alana sahibiz. Kent mobilyaları döşedik. Bunlar basit gibi geliyor ama üst üste gelince müthiş rakamlar ortaya çıkıyor. 137 bin 776 adet Yerli Boylu Ağaç dikmişiz. Bu sene sadece AOÇ’ye 100 bin tane ağaç dikeceğiz. 1994 yılına kadar 19 olan park sayımız 298’e çıkmış, bu sene inşallah 300’lere çıkacak” dedi.
Parkların eski ve yeni hallerini meclis üyelerine gösteren Başkan Gökçek, “Rekreasyon alanlarının bakımları da çok önemlidir. Bakım deyip geçmeyin. Önemli olan yaşatmaktır” diye konuştu.

- ÇEVRECİ OTOBÜSLERDE DÜNYADA BİR NUMARAYIZ
Sunumuna ulaşım başlığında devam eden Başkan Melih Gökçek, ulaşım hizmetleriyle ilgili olarak “Dünyanın hiçbir belediyesinde bu kadar çevreci otobüs yok” dedi. “Bu konuda Dünyada bir numarayız” diyen Başkan Gökçek, duraklarda beklemeye son sloganıyla EGO Cepte’yi başlattıklarını bunun 200 bin aktif kullanıcısı olduğunu anlattı.
Metro çalışmaları konusunda da bilgi veren Başkan Gökçek, “Metro çalışmaları, bıraktığımız yerden devam ediyor. 885 trilyon bedel harcamıştık. Ben bununla 10 km metro bitirebilirdim. Ancak şu anda 44 km metro bitiriliyor. 2014 yılında inşallah hepsine kavuşacağız” diye konuştu.
Mamak Çöplüğü’nün eski ve yeni halini görüntüler eşliğinde Meclis Üyelerine anlatan Başkan Gökçek, “Mamak çöplüğü ciddi anlamda günlük 45 bin ton katı atığı temizlemiştir. Mamak’ın eski halini görüyorsunuz. Şimdi Elektrik üretimi arttı ve etrafı cazibe merkezi haline geldi” diye konuştu.

- ASKİ HİZMETLERİ
Sunumuna ASKİ’nin 2012 faaliyetlerini aktararak devam eden Başkan Gökçek, 1994 yılında görevi devraldıklarında 675 bin su abonesi olduğunu, 2012 yılında ise abone sayısının 1 milyon 730 bin 813’e ulaştığını kaydetti.
Bu yıl tamamlanan Elmadağ Yer altı Barajı’na ilişkin de bilgi veren Başkan Gökçek, “ Bu baraj farklı bir teknikle yerin altına inşa edildi. Baraj tamamlandı isale hatları döşeniyor. Elmadağ’ın suyunu buradan vereceğiz” dedi.

-SHOPPİNG FEST’TE BU YIL 1000 OTOMOBİL DAĞITILACAK
Geçen yıl ilki düzenlenen Shopping Fest’in Ankara için gurur kaynağı olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, esnafın yüzde 50’ye yakın kar ettiğini vurgulayarak, bu yıl ki festival ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Bu sene yeni bir uygulamamız var. 1000 tane araba, 8000 bisiklet, 1000 tane de televizyon dağıtacağız. Sanayiye yardım yapıyoruz, ticarete de aynı desteği veriyorsunuz. 15 milyon lirayı ATO’ya teslim ettik. İnşallah 21 ülkeye büyük bir tanıtım yapılacak. Ankara 2 milyon yerli yabancı turist ağırlayacak.”
-SOSYAL AMAÇLI YARDIMLAR
Sunumuna sosyal amaçlı yardımları aktararak devam eden Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:
“Sadece 2012 yılında 300 bin paket ile 126 bin 858 aileye destek verilmiştir. 13 bin 682 muhtaç dar gelirli aileye toplam 17 milyon 161 bin 300 adet ekmek yardımı yapılmıştır. Özellikle Büyükşehir’e sonradan katılan çevre ilçelerde yaşayan 85 bin aileye birer ton yakacak, dar gelirli, muhtaç ve doğal felaketlere uğrayanlara her türlü yardımı yaptık. 60 bin öğrenciye bot, 60 bin öğrenciye kaban ve 60 bin öğrenciye de çanta yardımı yapılmıştır. Suriye’den ülkemize sığınan vatandaşlara verilmek üzere 1200 gıda paketi ulaştırıldı.”
Şevkatevleri, BELTEK, BELMEK kursları, Hanım Lokalleri. Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi, Çocuk Meclisi, Viyana ve Bankok ile kardeş Şehir anlaşmalarından detaylı bir şekilde söz eden Başkan Gökçek, sunumunun sonunda Ankara Fuar ve Kongre Merkezi’nin yeni bitirilen planlarını ilk kez Meclis üyeleri ile paylaşarak, “İnşallah fuar alanını yılsonu itibariyle bitireceğiz. Dünyada uçağın yanaştığı 4. fuar alanı olacak, yani uçak fuarları açılabilecek. Onun dışında yeni bir stat için de planlar hazırlıyoruz” dedi.
Başkan Gökçek 923 slayttan oluşan sunumunu, “Hazırlamadan önce yıl içinde bu kadar faaliyet yaptığımızın inanın ben bile farkında değildim. Gönül rahatlığıyla, iyi bir neticesi olduğunu söyleyebilirim. Takdir meclisimizin” sözleriyle bitirdi.
Daha sonra yapılan oylamada Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO’nun 2012 yılı faaliyet raporu oy çokluğu ile onaylandı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU ONAYLANDI