Büyükşehir Belediyesi’nden Ankara Kedisi İle İlgili Açıklama
-“Ankara Kedisinin Özellikleri, İnternette, Ansiklopedilerde Net Olarak Görülebilir” -“Nasıl ki, Ankara Keçisi İle Diğer Keçiler, Ankara Tavşanı İle Diğer Tavşanların Özellikleri Bir Değilse, Ankara Kedisi İle Van Kedisinin de Özellikleri Ayrıdır” -“Ankara Kedisinin Tüyleri Tamamen Beyaz Ve Uzundur. Van Kedisinin ise Tüyleri Kısa, Baş ve Kuyruk Bölümlerinde Sarı Lekeler Bulunur” -“Van Kedisinin Gözleri Kehribar Rengi, Ankara Kedisinin Gözleri İse Çoğunlukla Mavi- Sarı İki Ayrı Renktedir” -“Farklar Bu Kadar Belirginken, Birilerinin Çıkıp Ankara Logo’su Üzerinden Tanıtım Yapmaya Çalışmasını Anlamak Mümkün Değil”
20 Haziran 2010 Pazar 07:51Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi, geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen Ankara’nın yeni “Gülen Ankara Kedisi” logosu ile ilgili bugün bazı yayın organlarında çıkan, ‘Kedinin Ankara değil, Van Kedisi olduğuna’ ilişkin haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklama Şöyle:
“Bugün bazı yayın organlarında, Van Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun, Ankara’nın yeni Logosu’ndaki Gülen Ankara Kedisi’nin, Ankara Kedisi olmadığı, Van Kedisi olduğu yönündeki açıklamasını üzüntüyle karşıladık.
Anlaşılan, Van Ticaret Odası Başkanı’nın, “Gülen Ankara Kedili” Logo’nun kamuoyunda büyük ilgi görmesinden yararlanarak, kendi adına bir tanıtım yapma hevesi içine girdiği görülmektedir.
Sayın Van Ticaret Odası Başkanı, herhalde Van Kedisi ile Ankara Kedisi’nin özelliklerini çok iyi biliyordur.
İnternete girildiğinde, bu iki kedinin özellikleri sorulduğunda Ankara ve Van kedilerinin özellikleri ve farklılıkları çok rahatlıkla görülebilir. Bu kadar kolay erişilebilecek bir konuda polemik yaratılmasını anlamak mümkün değil.
Kamuoyunun bilgisine bir kez daha sunmak istiyoruz;
Nasıl ki Ankara Keçisi ile diğer keçiler, Ankara Tavşanı ile diğer tavşanların özellikleri bir değilse, Ankara Kedisi ile Van Kedisinin de özellikleri ayrıdır.
Keskin hatlarla belirlenmiş orta büyüklükte bir kafaya sahip olan Ankara kedilerinde burun oldukça uzun ve üçgenimsi bir yapıdadır.
Kulaklar uzun sayılabilecek bir büyüklükte dik ve birbirine
yakın olarak başın üst tarafına doğru yerleşmiştir. Kulak uçları dik ve tüylüdür.
Gözler iri ve yuvarlak yapıda, göz bebekleri ise dikey bir badem şeklindedir. Çoğunlukla sarı-mavi göz gibi iki farklı renkte gözleri vardır. Uzun ve adaleli bir vücuda sahip olan Ankara kedileri duruş ve hareketlerinde oldukça zarif bir yapıdadır. Tüyler tek tabakadan oluşan bol uzun ipeksi ve beyaz yapıdadır. Alt tüyler denilen ikinci bir tabaka yoktur. Kuyruk bol tüylü, kabarık ve uzundur. Yürürken kuyruğunu sırtına doğru yatay olarak kıvrık tutan Ankara kedileri bu özellikleri ile spesifik bir görünüm ve tek olma özelliği kazanmıştır.
Logo’nun kabul edildiği, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı Salonu’na Atatürk Orman Çiftliği’nden Ankara Kedisi istenmiş, getirilen Ankara Kedileri tüm meclis üyeleri ve basına, kamuoyuna bir kez daha tanıtılmıştır.
Orada da net olarak görüldüğü gibi, Atatürk Orman Çiftliği’nden uzmanların getirdiği Ankara Kedileri’nin tüyleri tamamen beyaz ve oldukça uzundur. Oysaki literatürde Van Kedisi’nin tüyleri daha kısa ve beyaz olan tüylerinin baş ile kuyruk kısımlarında kimi zaman sarı lekeler vardır.
Ankara Kedisinin gözleri sarı ve mavi iki ayrı renkte olurken, Van kedisinin ise iki ayrı olan göz rengi genellikle kehribar rengindedir.
Farklar bu kadar belirginken, birilerinin çıkıp, Ankara Logo’su üzerinden tanıtım yapmaya çalışmasını anlamak mümkün değil.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.