Büyükşehir’den Engellilere 365 Gün Hizmet…
-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YILIN 365 GÜNÜ ENGELLİLERE YÖNELİK YÜRÜTTÜĞÜ 20 AYRI ÇALIŞMAYLA YAŞAM MÜCADELELERİNE DESTEK OLUYOR - BAŞKAN GÖKÇEK: “KENT GENELİNDE ENGELLİLERLE İLGİLİ MERKEZLERE KAYITLI 30 BİN 952 ÜYEYE HİZMET VERİYORUZ”
12 Aralık 2011 Pazartesi 07:30Büyükşehir Belediyesi, sadece belirli günlerde değil, yılın her günü yürüttüğü 20 ayrı çalışmayla, engelli vatandaşların yaşam mücadelesine katkı sunarak, önemli bir rol üstleniyor.
Fizyoterapi, özel asansörlü havuzda spor, akülü sandalye yardımı, görme engelliler için internet kafe, simit camekanları, engelli okullarına yemek gibi birçok konuda engelli vatandaşların yanında olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Engellinin önündeki engeli” kaldırmak için büyük çaba sarf ediyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin her yaş grubunu kapsayan sosyal ve kültürel projelerinin sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya örnek olduğunu ve ödüller aldığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Ankara genelindeki 20 projeyle engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmayı, topluma katılımlarını üst düzeyde sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi olarak amaçlarının “Ankara’da yaşayan engellilerin kent içinde başkasına ihtiyaç duymaksızın rahatça dolaşmasını sağlayacak tedbirleri almak, engellilerin sosyal ve sağlık durumları ile ilgili çözümler üretmek, onları topluma kazandırmak için yeni projeler üretip uygulamaya koymak” olduğunu söyleyen Başkan Gökçek, kent genelinde engellilerle ilgili merkezlere kayıtlı 30 bin 952 üyeye hizmet verdiklerini ifade etti.
- ULAŞIMDA KOLAYLIK, EVDE TEMİZLİK
Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik başlıca hizmetinin, kent içinde ulaşım kolaylığı sağlayan “Asansörlü araç hizmeti” olduğunu kaydetti. Engellilerin, 12 adet asansörlü minibüs tipi araçla evlerinden alınıp refakatçi eşliğinde istedikleri yere götürülüp tekrar evlerine ücretsiz olarak bırakıldığını söyleyen Başkan Gökçek, yıllık ortalama 11 bin kişinin bu hizmetten faydalandığını kaydetti. Başkan Gökçek, engellilerin sosyal hayata katılımlarını kolaylaştıran bir başka hizmetin ise belediye otobüslerinden ücretsiz veya indirimli kullanım hakkı sağlamak olduğunu söyleyerek, şu bilgileri verdi:
“Belediye otobüslerimizden ücretsiz faydalanan engelli sayısı 14 bin 841, indirimli faydalanan engelli sayısı ise 16 bin 108. Ayrıca 70 tane de engelli otobüsü hizmet veriyor. Alt geçitler, üst geçitler, Metro ve Ankaray’da engellilerin kullanımına yönelik toplam 55 adet engelli asansörü bulunuyor. Ancak maalesef bu asansörlerin kullanımı konusunda yeterli hassasiyet gösterilmediği için engelli vatandaşlarımız sıkıntı yaşayabiliyor. Yine ihtiyaç sahibi üye engelli kardeşlerimizin talebi doğrultusunda ev temizlikleri, günlük ev işleri yerine getiriliyor ve bakım onarım işleri de ücretsiz olarak yapılıyor. Bu hizmetten de yıllık ortalama 12 bin aile faydalanıyor.”
Eryaman, Planet, Yenimahalle, Pursaklar Aile Yaşam Merkezleri’nde bulunan engelli lokallerimiz ile Sincan Harikalar Diyarı içerisinde yer alan Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde ise bilgisayar, müzik, el sanatları, dans, yabancı dil kursları gibi birbirinden değişik aktivite ve kursların bulunduğunu kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Ayrıca Sincan’daki merkezimizde bulunan özel asansörlü havuzumuzda da fizyoterapist ve uzmanlarımız eşliğinde terapi veriyoruz. Havuzun ardından da üyelerimiz yine aynı mekan içerisinde yer alan terapi ve masaj salonunda çeşitli spor aletleriyle hareket kabiliyetlerini geliştirici birçok konuda yardım alabiliyor. Bu yıl 18 bin 385 üyemiz bu hizmetten yararlandı” dedi.
-ÖDÜLLÜ İNTERNET KAFE
Engellilere yönelik en önemli projelerden birinin de birçok ödül alan Görme Engelliler İnternet Kafe olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“5 bin 406 aktif üyesi bulunan bu kafemizde görme engelli kardeşlerimiz, kendileri için özel hazırlanan bilgisayarlarda Braille Alfabesi’yle çalışabiliyor ve internete girebiliyorlar. Sesli olarak da dinleyebildikleri bilgisayarların yanı sıra engelliler bu kafemizde çeviri yapabiliyorlar, düzenlenen çeşitli turnuva ve aktivitelere katılabiliyorlar.”
Engelli vatandaşların ev ekonomilerine destek olmak için Bahçelievler’de “Engelliler Ticaret Merkezi”ni kurarak 15 stantta iş imkanı sunulduğunu, 4 bin 121 kişiye simit camekanı dağıtıldığını anımsatan Başkan Gökçek, hayatlarını biraz olsun renklendirmek için ise sık sık gezi, kamp, piknik ve eğlence programları düzenlendiklerini ve bu yıl bin 69 kişiyi yaz aylarında ücretsiz olarak Akçay Tatil Kampı’nda misafir ettiklerini söyledi.
- EĞİTİMLERİNE BÜYÜK KATKI
Ankara genelindeki 27 engelli okulunda 3 bin 500 öğrenciye ücretsiz yemek hizmeti verdiklerini dile getirerek, eğitime sundukları katkıya da dikkat çeken Başkan Gökçek, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak, masraflarını azaltacak bazı yardımlarla ilgili de şu bilgileri verdi:
“Son 4 yılda tekerlekli sandalye ve akülü sandalye verilen toplam engelli sayısı 909 kişi. Gıda ve kömür yardımlarında engelli vatandaşlarımıza mutlaka öncelik tanıyoruz. Ayrıca sosyal güvencesi bulunmayan ve ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımıza akülü, motorlu ve tekerlekli sandalye, beyaz baston, konuşan saat, işitme cihazı yardımı, engelli hasta bezi gibi birbirinden değişik yardımları da Büyükşehir Belediyesi olarak ücretsiz karşılıyoruz. 4 bin 671 kişiye hasta bezi dağıtıyoruz.”