19 Ocak 2013 Cumartesi 00:00
BÜYÜKŞEHİR' DEN GÖRME ENGELLİLERE ÖMÜR BOYU EĞİTİM DESTEĞİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi, 5 Bin 477 Üyesine Her Türlü Teknolojik Desteği Sunuyor...

gorme_engelliler_6.jpgAnkara Büyükşehir Belediyesi’nin Beşevler ANKARAY İstasyonu’ndaki“Görme Engelliler Eğitim Teknoloji Merkezi” görme engellilere ömür boyu eğitim desteği imkanı sunuyor.

Sadece Başkent’te değil Türkiye’nin pek çok bölgesinde yaşayan görme engelli vatandaşların yararlandığı Merkez’in üye sayısı 5 bin 477’e ulaştı. Ankara içindeki üyelerin bizzat geldiği Eğitim Teknoloji Merkezi’ne, kent dışındaki üyeler ise telefon ya da internet yoluyla ulaşabiliyor.

Görme Engelliler Eğitim Teknoloji Merkezi yetkilileri, ilköğretim çağında Merkez’e üye olan görme engelli çocukların üniversitelerden mezun olana kadar hatta daha sonrasında da ömür boyu ilgilenildiğini, her türlü teknolojik desteğin verildiğini kaydettiler.

Merkez’de görme engellilerin sesli program sayesinde bilgisayar kullanmaları sağlanıyor. İstekleri doğrultusunda sözel ve her türlü kitap, kendi alfabeleri olan Braille Alfabesi’ne çevriliyor. Kitaplar ilk aşamasında bilgisayarda taranıp, uygun formata getirilerek, talepleri doğrultusunda ister Braille isterse de mp3 formatında kullanımlarına sunuluyor. Çıktılar talep edilmesi halinde sadece kargo ücreti karşılığında Türkiye’nin her yerindeki üyelere gönderilebiliyor.

-“DOSTLUKLAR KURUYOR, MUTLU OLUYORUZ”… gorme_engelliler_1.jpg

Merkez’den yararlanan Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Öğretmenliği’nde okuyan Gülten Ateş ile Ahmet Yıldırım, duygularını  şöyle anlattılar:

“Bizim iyi birer meslek sahibi olmamız için bilgisayarı kullanmamız çok önem taşıyor. Derslerimiz müsait olduğunda burada buluşuyoruz. Yeni dostluklar kurduk. Merkez’den evimize huzur ve mutlulukla dönüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e minnettarız. Çalışanların hakkını ödeyemeyiz. Burada hem ders çalışıyor hem araştırma yapıyor, ödev çıktılarını alıyoruz. Hem de Abolone ve Satranç oynuyoruz.”

Haftanın 7 gününde de sabah 7 ile akşam 17.00 saatleri arasında açık olan Merkez’de üyeler internet, ekran okuma ve Türkçe sentezleyici programlarının bulunduğu bilgisayarlar, kitaplar, kaset ve cd’ler ile çay ve su gibi içeceklerden ücretsiz  olarak faydalanıyor.

Başkent’te bulunan 2 görme engelliler okulundan da belli zamanlarda öğrenciler servislerle alınarak merkeze getiriliyor ve öğretmenleri gözetiminde ödevlerini yapmaları sağlanıyor.

Merkeze ulaşmak isteyenler  0312 222 94 01 - 02 telefon ile veya [email protected] mail adresinden bilgi alabilirler.