Büyükşehir’den Servis Araçlarına Sürekli Denetim…
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Ekiplerince Okul Servis Araçları Sıkı Takibe Alındı Ankara Büyükşehir Belediyesi, korsan servis araçlarını sıkı takibe aldı. Servis araçlarında C plakası bulunmasının zorunlu olduğunu belirten yetkililer, bu konuda denetimlerin artırılarak sürdürüleceğini söylediler.
22 Aralık 2009 Salı 09:12Okul servis araçlarına yönelik denetimler artırılırken, korsan servis araçları ile ilgili şikayetleri değerlendiren Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi ekipleri, 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren Aralık ayına kadar C plakası bulunmayan 250 korsan araç ile ilgili tutanak tutarak, Belediye Encümeni’ne sevk etti. Encümen’den çıkan karar doğrultusunda 100 aracın parka çekilerek para cezası uygulandığını belirten Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Trafik Merkez Amirliği yetkilileri, diğer araçlarla ilgili kararın çıkmasını beklediklerini bildirdiler.
Okul servis araçlarında C plakasının zorunlu olduğunu belirten yetkililer, C plakası olmayan korsan servis araçlarına yönelik denetimlerin artırıldığını söylediler. Okulların açılmasından bu yana yaklaşık 2500 servis aracının denetlendiğini anlatan yetkililer, bu araçlardan eksikleri bulunanlar için tutanak tutularak Encümen’e sevk edildiğini belirttiler.
Ulaşım Trafik Merkez Amirliği olarak günde 4 ekiple denetimleri sürdürdüklerini anlatan yetkililer, okullara gidilerek servis araçlarının denetlendiğini ifade ettiler. SERVİS ARAÇLARINDA OLMASI GEREKENLER
Korsan araçların yanı sıra servis araçlarının kurallara uygunluk yönünden de denetlendiğini belirten yetkililer, okul servis araçlarında, Ulaşım Daire Başkanlığı’ndan alınan çalışma ruhsatı, çalıştığı yer güzergahı ile teftiş defteri olması gerektiğini söylediler.
Ayrıca okul taşıtı olduğuna dair ruhsatında kaşesinin olması, aracın arkasında ‘okul taşıtı’ yazısının bulunması, aracın arka kısmında kırmızı ışıklı ‘dur’ levhasının yer alması ve öğrenci indirilirken levha ışığının yanması gerektiğini söyleyen yetkililer, öğrencilerin kolayca yetişebileceği cam ve pencerelerin sabit olması ve araç kapılarının şoför tarafından kontrol edilecek şekilde otomatik olması gerektiğini belirttiler.
Diğer kurallarla ilgili de bilgi veren yetkililer, okul servis araçlarının temiz, bakımlı, güvenilir durumda olması ve 6 ayda bir bakımlarının yaptırılması gerektiğini söylediler. Ayrıca fiyat tarifelerinin aracın görünür bir yerinde asılı olması gerektiğini belirten yetkililer, her öğrenci için bir emniyet kemerinin olması gerektiğini, ilköğretim öğrencileri için rehber öğretmen bulundurulmasının şart olduğunu kaydettiler.
Okul servis aracının mevcut yönetmeliğe göre10 yaşın üzerinde olmaması gerektiğini belirten yetkililer, servis sırasında müzik çalınmaması, sigara içilmemesi, kılık kıyafetin düzgün olması, hızlı ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanılmaması gerektiğini vurguladılar.