BÜYÜKŞEHİR İLE BAŞKENTGAZ ARASINDA UZLAŞMA
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Sıhhiye'deki eski EGO Genel Müdürlüğü arazisinden kaynaklanan ihtilaflarla ilgili olarak Başkent Doğalgaz ile Büyükşehir Belediyesi arasında uzlaşma protokolü yapılması kabul edildi.
18 Aralık 2015 Cuma 15:26-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ'NDE, BAŞKENT DOĞALGAZ İLE UZLAŞMA PROTOKOLÜ YAPILMASI KABUL EDİLDİ
-BAŞKAN GÖKÇEK : “BAŞKENTGAZ İLE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARASINDA ÖTEDEN BERİ BÜYÜK İHTİLAFLAR VAR. YAPILACAK PROTOKOLLE, BAŞKENT DOĞALGAZ ARAZİLERİMİZİ GERİ VEREREK, AÇTIĞI DAVALARDAN VAZGEÇECEK. BİZİM DE KARŞI DAVAMIZ VARSA, BİZ DE GERİ ÇEKECEĞİZ”
-"MALTEPE'DEKİ ALAN, GAZIN MERKEZİ OLARAK BİLİNDİĞİ İÇİN TALEPLERİ ÜZERİNE 41 DÖNÜMLÜK ARAZİNİN 10 DÖNÜMÜNÜ, MAHKEME BEDELİ ÜZERİNDEN KENDİLERİNE SATACAĞIZ"
-"NORMAL ŞARTLARDA DA AYKOME’NİN BELİRLEDİĞİ FİYATLARDAN, DİĞER KAZI BEDELLERİNİ VS. ALACAĞIZ"
-DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI NEDENİYLE TAHRİP EDİLEN ASFALT ZEMİNLER, 10 YIL SÜREYLE BAŞKENTGAZ TARAFINDAN YAPILACAK
-MECLİS TOPLANTISINDA AYRICA TOPLU TAŞIMA HİZMETİNDEN ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ YARARLANANLARA VERİLECEK KARTLARDAN ALINACAK 2016 VİZE BEDELLERİ BELİRLENDİ
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Sıhhiye'deki eski EGO Genel Müdürlüğü arazisinden kaynaklanan ihtilaflarla ilgili olarak Başkent Doğalgaz ile Büyükşehir Belediyesi arasında uzlaşma protokolü yapılması kabul edildi.
Başkan Melih Gökçek, “Başkentgaz ile Büyükşehir Belediyesi arasında öteden beri büyük ihtilaflar var. Yapılacak protokolle, Başkentgaz arazilerimizi geri vererek, açtığı davalardan vazgeçecek. Bizim de karşı davamız varsa, biz de geri çekeceğiz” dedi.
Belediye Meclisi’nin Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında yapılan olağan toplantısında, Büyükşehir Belediyesi ile Başkent Doğalgaz Genel Müdürlüğü arasında "sulh ve uzlaşma protokolü" yapılmasına ilişkin Başkanlık Yazısı görüşüldü.
Konuyla ilgili olarak grup başkanlarına Meclis Başkanvekili ile birlikte bilgi verdiğini belirten Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Biliyorsunuz Başkentgaz ile öteden beri bizim Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında büyük ihtilaflar var. Biz daha önce Ulus’taki Anafartalar Çarşısı, Ulus Çarşısı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Gümrük Bakanlığı’nın bulunduğu binaları Sosyal Güvenlik Kurumu ile takas etmeye karar vermiştik. Takas konusunda Meclis'ten de karar çıkarttık. Tam tapuya gittiler, bir de baktılar ki tapuda bizim eski EGO’nun 41 bin metrekarelik arsası, bizim üzerimizden Başkentgaz’ın üzerine geçmiş aylar öncesi... Haberimiz filan yok. Tabii şok olduk. Üzerinde kamu haczi var. Kamu haczi olduğu için hemen Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nü aradık. Epey tartışmadan sonra bunun kanunen devredilmesi mümkün olmadığından, bize hemen yeniden iade etti. Fakat çok enteresan, 15 dakika içinde karşı tarafın haberi oldu ve ertesi sabahleyin hemen ihtiyati tedbir kararı verdiler.”
İhtiyati tedbir kararını kaldırmak için mahkemeye başvurduklarını belirten Başkan Gökçek, ancak mahkemelerin, yetki karmaşasından dolayı konuyu birbirine devrettiğini ve konunun halen Yargıtay'da olduğunu söyledi.
-"2 ARAZİMİZE DAHATEDBİR KOYDURDULAR"
Başkan Gökçek, Başkentgaz'ın, Büyükşehir'in 2 ayrı arazisine daha dava açtığını ve ihtiyati tedbir kararı aldırdığını belirterek, şunları söyledi:
"Yanlış hatırlamıyorsam, biri 100 bin metrekarelik arazi, diğeri de 4-5 katlı lojmanlarımızın olduğu yer. Orada da gerekçe, reglaj istasyonlarının olması... Halbuki reglaj istasyonu burada da metrekare olarak yazılıyor, tam hatırlayamıyorum 2 bin 600 metrekare civarında. Böyle olunca, onu da bu sefer karşılıklı davalaşmaya başladık. Birini kazandık ama o hemen Yargıtay'dan aleyhimize geri döndü. Diğer dava da halen dönmedi ama böyle ihtilaflar çıktı.”
-"GELİN, SULH OLALIM DEDİLER"
Büyükşehir Belediyesi ile Başkent Doğalgaz arasında ihtilaflı konuların devam ederek bugüne gelindiğini kaydeden Başkan Gökçek, şöyle devam etti:
“Tabii Başkentgaz da ister istemez kendisi de sıkıntı yaşamaya başladı, değişik konularda. Sonra da dediler ki 'gelin sulh olalım'. Biz de şunu söyledik; 'Sulh olmamızın tek yolu, arazimizin bize iadesinden geçer, aksi takdirde bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil.' Mahkemenin tespit etmiş olduğu fiyat, oranın metrekaresi 4 bin lira. Belki ihaleye çıksanız, daha da çıkabilir 5 bin de olabilir niye olmasın. En azından 160 milyon lira değerinde olan bir yer, eski parayla 160 trilyon böyle değerli bir yer. 'Bunu vermeyiz' dedik. 'Birinci şartımız; bu 3 tane açmış olduğunuz davadan vazgeçeceksiniz, sonra karşılıklı olarak bizim de davamız varsa, biz de vazgeçeceğiz ve normal şartlarda AYKOME’nin belirlediği fiyatlardan da sizden, diğer kazı bedellerini vs. alacağız.' Bu manada bir anlaşma yaptık.”
-"GAZIN MERKEZİNDE KALMAK İSTEDİLER"
Başkan Gökçek, Başkent Doğalgaz yöneticilerinin, halen bulundukları Sıhhiye'deki yerin, tüm Ankaralılar tarafından "gazın merkezi" olarak bilindiği gerekçesiyle aynı alanı merkez yapmak istediklerini belirterek, "Onun için '41 dönümlük arazinin 10 dönümünü, bize mahkeme kararı bedeli üzerinden satın' dediler. Netice itibariyle biz burayı zaten satacağız. Biz de bunu kabul ettik ve 10 bin metrekaresini kendilerine vereceğiz" diye konuştu.
Başkentgaz'ın daha önce hizmet verdiği, GMK Bulvarı üstündeki Maltepe Çok Katlı Otoparkı ile ilgili hukuki sorunlara da değinen Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:
"Otopark Büyükşehir Belediyesi'nin, ama alttaki tabanı, zamanında bölüşüm yapılırken TEDAŞ’a verilmiş. EGO ayrılınca, üstü bizde, tabanı onlarda kaldı. TEDAŞ’la konuştuk, onlar da memnun olacaklarını, kendilerinin de kullanamadıklarını söylediler.
Bir plan tadilatı getireceğiz. Onların yerleriyle bizim yerimizi takas etmek suretiyle, onlara yerlerini vereceğiz, biz kendi yerimizi alacağız. Bu suretle 10 dönümünü de o plan tadilatı yapıldıktan sonra satacağız. Ama öncesinde sizden protokol yetkisi alıyoruz. Bu protokol yetkisiyle de bu bir taahhütname olacak. Protokol imzalandığı anda bütün davaların hepsinden birden karşılıklı olarak çekileceğiz.'
-KAMU HİZMETLERİNDE SIKINTIYA YOL AÇIYOR"
Başkanlık yazısında, söz konusu arsa üzerine mahkeme kararıyla tedbir konulduğundan, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü’nce taşınmaz üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunulamadığına dikkat çekildi. Başkentgaz ile de kazı ruhsatları ve izinleri konusunda ihtilaflar yaşandığı, bunun da sunulan kamu hizmetlerinde sıkıntılara yol açtığı belirtilen yazıda, uyuşmazlıklara ilişkin Başkentgaz ile yapılacak protokolün imza tarihi itibariyle açılmış tüm davalardan vazgeçilerek, herhangi bir alacak talep edilmemesi görüşü dile getirildi.
Yazıda ayrıca Ankara'da yapılacak doğalgaz çalışmaları nedeniyle tahrip edilen asfalt zeminlerin eski haline getirilmesine ilişkin tüm iş ve işlemlerin, Büyükşehir Belediyesi'nden zemin tahrip ücreti talep edilmeksizin 10 yıl süreyle Başkentgaz tarafından yapılacağı, asfalt zeminler dışındaki tüm zeminlerde ruhsat bedellerinin Başkentgaz tarafından ödeneceği belirtildi. Başkentgaz'ın asfaltlandırmaya ilişkin belirlenen sürelere uyması ve zeminlerde meydana gelebilecek can ve mal kaybından da Başkentgaz'ın sorumlu olacağı ifade edildi.
Meclis'te daha sonra Başkanlık Yazısı ile bu konulara ilişkin "sulh ve uzlaşma protokolü taslağı", oy çokluğuyla kabul edildi.
-ÜCRETSİZ/İNDİRİMLİ KARTLARIN VİZE BEDELLERİ-
Belediye Meclisi'nde ayrıca toplu taşıma hizmetinden ücretsiz ve indirimli yararlananlara verilecek kartlardan alınacak olan 2016 yılı vize bedelleri de yaşlı serbest kartı (61-64 yaş arası) 120 TL, kamu kartı 60 TL ve öğretmen pasosu 50 TL olarak belirlendi.