Büyükşehir’in Belmek Projesiyle Her Ev Bir Atölye Oldu...
-Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin; Kadınların El Becerilerini Geliştirmek, Yeni Bilgi Ve Beceri Kazanmalarını Sağlamak, Toplumda Kültür, Sanat Ve Estetik Bilincini Artırmak Amacıyla Düzenlediği El Becerileri Ve Meslek Edindirme Kursları (Belmek) Bu Yıl Da Büyük İlgi Gördü - Kent Genelinde, 420 Usta Öğretici İle 6 Ana Merkez Ve 123 Kurs Yerinde 26 Branşta Düzenlenen Kurslara, 2009-2010 Döneminde 13 Bin 673 Kişi Katıldı -Bütün Bir Yıl Kurslara Devam Ederek, Becerilerini Geliştiren Kursiyerlerin “El Emeği, Göz Nuru” Ürünleri 12 Mayıs Çarşamba Gününden İtibaren Bir Ay Boyunca Farklı Semtlerde Sergilenecek
08 Mayıs 2010 Cumartesi 03:37Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin; kadınların el becerilerini geliştirmek, yeni bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak, toplumda kültür, sanat ve estetik bilincini artırmak amacıyla düzenlediği el becerileri ve meslek edindirme kursları (BELMEK) bu yıl da büyük ilgi gördü
“Her ev bir atölye olacak” sloganıyla 1994 yılında kurulan BELMEK, 420 usta öğretici ile 6 ana merkez ve 123 kurs yerinde 26 branşta meslek edindirme ve el becerileri kursları düzenliyor.
KURSLARA YÜZLERCE KADIN KATILIYOR
Kadınlara birlikte yaşama ve planlı çalışma alışkanlığı kazandırma, toplumda dostluk, dayanışma ve güven duygusunu pekiştirme, boş zamanların verimli bir şekilde kullanımını sağlama amacı da taşıyan kurslara bu yıl 13 bin 673 kişi katıldı. Kurslara ilgi en çok Çankaya bölgesinde olurken, ikinci sırada Yenimahalle, üçüncü sırada Keçiören yer aldı. Kurslar arasında en çok ilgiyi mefruşat, sonrasında iğne oyası ve resim gördü. Taş bebek yapımı, gümüş işçiliği, ipek pentur boyaması gibi değişik branşların da yer aldığı BELMEK’lerde ebru, minyatür, tezhip hat gibi geleneksel sanat dalları da Başkentli kadınlardan büyük ilgi gördü.
SERGİLER 12 MAYIS’TA BAŞLIYOR
2009-2010 dönemi 15 Ekim’de başlayan Meslek Edindirme ve El Beceri Kursları, aylardır süren bir uğraşın ardından finale yaklaştı. Bütün bir yıl kurslara devam ederek, becerilerini geliştiren kursiyerlerin “El emeği, göz nuru” ürünleri 12 Mayıs Çarşamba gününden itibaren sergilenmeye başlanacak. Büyük bir heyecan içerisinde son hazırlıklarını tamamlamaya çalışan ve en güzel eserlerini sergiye hazırlayan kursiyerler, kurs merkezlerinde açılacak sergilerde hünerlerini Başkentlilerin beğenisine sunacaklar. Hepsi birer sanat eseri titizliğiyle hazırlanan patchwork örtüler, iğne oyaları, boyanmış ahşaplar, gümüşler, takılar, taş bebekler, minyatürler, ebrular, çiniler kurs merkezlerini bir ay boyunca sanat galerisine çevirecek.
BAŞLAYAN BIRAKAMIYOR
BELMEK’lere bir başvuran bir daha ayrılamıyor. Bugüne kadar binlerce kadının onlarca kursa katıldığı merkezler arı kovanı gibi çalışıyor.
Kursların açıldığı ilk günden bu yana BELMEK’lerden çıkmadığını söyleyen ev hanımı Lale Batur, dikiş dışında hemen hemen bütün kurslara katıldığını söylüyor. “Tansiyon hastasıyım, burası benim ilacım oldu” diyerek, memnuniyetini dile getiren Batur, el becerileri alanında doktorasını bitirdiğini artık profesörlüğünü aldığını ifade ediyor. Haftada en az 3 kursu takip ettiğini belirten Batur, “Burada yaptığım çeyizlerle kızımı, oğlumu evlendirdim, şimdi torunlarıma hazırlık yapıyorum. Yeni bir ev alan olduğunda, hiç dışarıdan bir şey almam, hep kendi yaptığım hediyeleri götürürüm, çok mutlu olurlar. Sergi zamanı yaklaştığında ‘Finallerim başladı’ diyorum, kimse beni rahatsız etmiyor. Bütün stresimizi burada atıyoruz. Buradaki hocalarımızın haklarını ödeyemeyiz” diye konuşuyor.
KOVULMADIĞIM SÜRECE DEVAM
Yılsonlarında hazırlanan bir sergiyi gezdikten sonra kurslara katılmaya karar verdiğini anlatan Aynur Tolunay ise 1997 yılından bu yana BELMEK ailesi içinde olduğunu söylüyor. “Bir adım attık, bir daha çıkamadık” diyen Tolunay, kurslardaki arkadaşlıkların, paylaşımın sayesinde stresten, sıkıntıdan kurtulduğunu ifade ediyor. Ev hanımı olan Tolunay, “Ölmediğim, buradan kovulmadığım sürece kurslara devam edeceğim” diyerek memnuniyetini dile getiriyor.
GEZİLER DÜZENLİYORLAR
“Öğrenmenin sonu yok” diyerek kurslara katıldığını dile getiren İclal Şahin de bir arkadaşının evinde gördüğü el işlemeleri sayesinde BELMEK ile tanışmış. Haftada 3 kurs takip eden Şahin, kurs ortamında edindiği arkadaşlıklar sayesinde bütün sıkıntılarını attığını söylüyor. Kursiyerler tarafından organize edilen GAP, Karadeniz, Çanakkale turlarıyla farklı bölgelerin el sanatlarını inceleme şansı yakaladıklarını da belirten Şahin, şunları dile getiriyor:
“Öğrenmenin sonu yok. Haftanın neredeyse 5 günü buradayım. Torun oldu, dikişe başladım. Genelde de kendi evim için yapıyorum. Başkasına vermeye kıyamıyorum. Evimde sergiliyorum. Kabul ettikleri sürece kurslara devam etmeyi düşünüyorum.”