Büyükşehir’in Çamaşır Yıkama Merkezleri 6 Yıldır Üniversitelilere Hizmet Veriyor...
-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, 2005 YILINDA KURDUĞU ÇAMAŞIR YIKAMA MERKEZLERİ İLE BAŞKENT’TE ÜNİVERSİTE OKUMA AYRICALIĞINI YAŞAYAN ÖĞRENCİLERİN HAYATINI BİR NEBZE OLSUN KOLAYLAŞTIRIYOR -ÖĞRENCİLER İSTEDİKLERİ SIKLIKTA GELDİĞİ MERKEZLERDE YIKAMA, KURUTMA VE ÜTÜLEME İŞLEMLERİNİ ÜCRETSİZ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİYORLAR
20 Şubat 2012 Pazartesi 09:45Büyükşehir Belediyesi’nin, üniversite öğrencilerinin eğitim bütçelerine katkı sağlamak, evlerinden uzaktaki yaşamlarını biraz olsun kolaylaştırmak amacıyla açtığı Giysi Yıkama Merkezleri, 6 yıldır ücretsiz olarak üniversite öğrencilerine hizmet veriyor.
Pek çok genç için Ankara, üniversiteyi kazanıp evinden ayrılarak ilk kez yola çıktığı uzaklardaki diyardır. Bu yeni şehirde annelerin sıcak yemekleri olmadığı gibi yine onların mis kokulu, katlayıp ütüledikleri, ömürlerini tükettikleri çamaşırlar da yoktur. Yoksunluk yalnızlıkla yan yana gelince de alışmak hayli zor olur.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Cebeci ve Beşevler semtinde açtığı Giysi Yıkama Merkezleri, böylesi zor günleri öğrencilere hayatı kolaylaştırma hedefiyle 6 yıldır hizmet veriyor. Yıkama, kurutma ve ütüleme işlemlerinin ücretsiz olarak yerine getirildiği merkezler, metropolde öğrenci olarak kalmanın zorluklarını bir nebze olsun hafifletmeyi amaçlıyor.
Beşevler ve Cebeci olmak üzere iki ayrı merkezde mesai saatlerinde hizmet veren Giysi Yıkama Merkezlerinden yararlanabilmek için Ankara’da eğitim veren üniversitelerden birinde okuyor olmak, ayrıca bir kereye mahsus öğrenci kimliği fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet resim ve her sene yenilenmek üzere üniversite öğrenci belgesinin aslı ile kayıt yaptırması gerekiyor.
- YILDA ORTALAMA 9 BİN 500 ÖĞRENCİ
Yetkililerin verdiği bilgiye göre 2005 yılından bugüne kadar 57 bin 247 üniversite öğrencisinin faydalandığı yıkama merkezlerinden yıllık ortalama 9 bin 500 öğrenci hizmet aldı. Oldukça yoğun ilgi gören merkezlere, üniversiteliler ihtiyaçları doğrultusunda istedikleri sıklıkta gelip, hiçbir ücret ödemeden, herhangi bir malzeme getirmeden çamaşırlarını makineye yerleştiriyor, sonra merkez çalışanlarından yıkanmış, kurutulmuş hatta ütülenmiş şekilde pırıl pırıl teslim alıyorlar.
Derslerden ve ödevlerden geriye kalan zamanların tadını çıkaran üniversiteler, çamaşır ve ütüyle uğraşmamaktan dolayı memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Giysi Yıkama Merkezleri, her ne kadar, fotoğraflanmaktan kaçınsalar da en çok erkek öğrenciler tarafından kullanılıyor. Baba ocağının prensleri, makineye çamaşır yerleştirirken belgelenmek istemiyor, ancak özellikle ütü derdinden kurtuldukları için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorlar. Kız öğrenciler de büyük ve ağır bavullarla memleketlerine gidip gelmekten kurtuldukları için oldukça mutlu oluyorlar.