Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR’İN ÇEVRE DOSTU FİLOSUNA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DA KATILDI…

Büyükşehir Belediyesi, Renault Mais A.Ş. ile Yaptığı Protokol Sonucu Üretilen Elektrikli Araçların 20 Tanesini Törenle Teslim Aldı

15 Aralık 2012 Cumartesi 00:00
BÜYÜKŞEHİR’İN ÇEVRE DOSTU FİLOSUNA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DA KATILDI…

Büyükşehir Belediyesi, Renault Mais A.Ş. ile Yaptığı Protokol Sonucu Üretilen Elektrikli Araçların 20 Tanesini Törenle Teslim Aldı
Teslim Törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Renault  Mais Aş. Yetkilileri Katıldı
Bakan Ergün:
“Ankara Büyükşehir Belediyesi, Diğer Yerel Yönetim ve Kamu Kurumlarına da Örnek Olmaktadır”
Başkan Gökçek:
“Dünyanın En Yeşil, En Temiz, Çevreci Otobüs Filosu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nindir”
 “Renault’tan Almış Olduğumuz 20 Elektrikli Araçla Ankara’da Bir İlki Daha Gerçekleştiriyoruz”

Türkiye’nin en yaşanabilir kenti unvanını her geçen gün perçinleyen Büyükşehir Belediyesi, bir ilke daha imza atarak, çevre elektrikli_araclar_770_4_15122012.jpgdostu elektrikli otomobilleri Ankara trafiğine çıkardı.

Büyükşehir Belediyesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Başkan Melih Gökçek ve Renault Mais AŞ yetkililerinin katıldığı törenle 20 elektrikli aracı hizmet filosuna kattı.

Tören sonunda elektrikli otomobilin kontağını ilk kez çeviren Başkan Gökçek, sürücü koltuğuna geçerek, diğer araçların eşliğinde kent merkezinde tur attı.

Kamu kurumları ve yerel yönetimlere “daha temiz ve çevreci bir kent” projelerinde her zaman öncülük eden Ankara Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en büyük doğalgazlı otobüs filosunun ardından, elektrikli araç kullanımında da örnek oldu. Büyükşehir Belediyesi ile Renault Mais AŞ arasında Türkiye’de ilk olarak imzalanan “Sıfır Salımlı İşbirliği” çerçevesinde üretilen 20 adet elektrikli otomobil, törenle hizmet aracı filosuna katıldı.

    Çevre dostu elektrikli araçların, Altınpark ANFA A Salonu’nda düzenlenen teslim törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Renault Mais AŞ yetkilileri ile bürokratlar katıldı.

    Törene ev sahipliği yapan Başkan Gökçek, konuşmasında Başkent’teki büyük değişime dikkat çekerek, “Ankara bundan 20 yıl önce hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı şehirlerin başında geliyordu. Zerrece mübalağa yok, kış aylarında zaman zaman kuşlar dallardan patır patır dökülüyordu. O günden bugünü düşündüğümüz zaman arada ne kadar büyük değişim olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Ankara’nın havasını temizlemek amacıyla önce doğalgaz üzerinde durduklarını belirten Başkan Gökçek, 154 bin aboneyi yıllar içerisinde 1 milyon 300 bine çıkardıklarını ifade etti.

    “Ankara Büyükşehir Belediyesi ilk olarak kendi araçlarından başlamalı” diyerek otobüsleri doğalgazlı hale getirdiklerini de vurgulayan Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

    “Şu anda iddialı bir söz söyleyeceğim. Dünyanın en yeşil, en temiz, çevreci otobüs filosu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nindir. 1090 solo, 250 tane körüklü otobüs, halk arasında Metrobus diyorlar, olmak üzere 1340 tane doğalgazlı otobüsümüz var. Tekrar ediyorum, dünyada bu kadar büyük doğalgaz filosuna sahip olan ikinci bir belediye yok. Bu da aynı şekilde çevre dostu bir Ankara’yı ortaya çıkarmak için yapılan gayretlerdir.”

Elektrikli otomobil üreticisi Renault yetkililerinin ilk defa kendisini ziyaret ettiklerinde çok heyecanlandığını ifade eden elektrikli_araclar_770_15122012.jpgBaşkan Gökçek, “Çünkü bir ilk daha yapmak istedim. Ankara hep ilklerin şehri, ‘ilk defa Ankara’da bir filomuz olsun ve bu filomuz elektrikle çalışsın. Burada da bir ilki yapalım’ dedik. İşte bugün bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Renault’tan almış olduğumuz 20 elektrikli araçla Ankara’da bir ilki gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Araçların “sessiz, süratli ve kullanmasını bilenler için bayağı uzun mesafe gidebilen, şehir içinde tercih edilen” otomobiller olduğu bilgisini veren Başkan Gökçek, teknoloji ilerledikçe bu araçların İstanbul-Ankara arasındaki mesafeyi de bir dolumla kat etmesini ümit ettiğini kaydetti.

Sözlerini “Çevreci Ankara için hayırlı olsun” dilekleriyle bitiren Başkan Gökçek, konuşmasının sonunda sürücülerden 20 aracı aynı anda çalıştırmalarını isteyerek, araçların sessizlik özelliklerine katılımcıların dikkatini çekti.

- BAKAN ERGÜN: “BÜYÜKŞEHİR YEREL YÖNETİMLERE ÖNCÜ OLDU”

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de konuşmasında 20 elektrikli aracı filosuna katan Büyükşehir Belediyesi’nin bu yönde yaptığı öncülüğe dikkat çekerek, takdirlerini dile getirdi. 

    Araçların Ankara’ya getireceği güzelliklerin farkında olduğuna dikkat çeken Bakan Ergün, “Ankara Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetim ve kamu kurumlarına örnek olmaktadır. Çevreci ve teknolojik kullanım alanını geliştiren bu adımları diğer kurumlar da atacaktır” dedi. Elektrikli araçların çevreci ve tasarruflu kullanım yönlerini anlatan Bakan Ergün, “Önümüzdeki 10 yıl içinde Avrupa’da her beş araçtan birinin elektrikli araca dönüşeceği öngörülmektedir. Sadece kamusal kullanım değil bireysel kullanım açısından da bu artış yaşanacaktır” diye konuştu.          

    Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da konuşmasında 14 Ekim 2010 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan elektrik motorlu araç altyapı protokolünü anımsatarak, “Bugün de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e Türkiye’nin en büyük elektrik motorlu araç filosunu teslim etmenin heyecanını yaşıyoruz. Belediye hizmetlerinde kullanmak üzere 20 adet Fluence Z.E. teslim ediyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi de temiz bir dünya için katkıda bulunuyor. Başkan Melih Gökçek ve çalışma arkadaşlarını çevreyi korumaya dair yaptıkları çalışmalardan dolayı kutluyor, çevreci Fluence Z.E.’lerini güzel günlerde kullanmalarını diliyorum” diye konuştu.

    Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu ise “kentsel bölgelerde gerçek yaşam kalitesinin sağlanmasında sıfır salınımın önem kazanacağına” dikkat çekerek, Büyükşehir Belediyesi’nin bu işbirliğinin yerel yönetimlere örnek olmasını umut ettiklerini vurguladı.

    Konuşmaların ardından Renault Mais AŞ yetkilileri, Bakan Ergün ile birlikte Başkan Gökçek’e araçların anahtarını teslim etti.

    Başkan Gökçek, törenin sonunda elektrikli otomobilin kontağını ilk kez çevirerek, filoyla şehir merkezinde tur attı.