Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir’in Kurtarma Timi Türkiye’ye Model Oldu...

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca 1997 Yılında Kurulan Sualtı Kurtarma Timi Zor Anlarda Vatandaşın İmdadına Koşuyor

04 Nisan 2010 Pazar 02:50
Büyükşehir’in Kurtarma Timi Türkiye’ye Model Oldu...

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca kurulan Sualtı Arama-Kurtarma Timi, bugüne kadar deniz, göl, gölet ve barajlardaki başarılı çalışmalarıyla Türkiye için model oldu.

1.JPG
Ankara İtfaiyesi’nin kahraman dalgıçları su altında en zor görevleri başarıyla gerçekleştiriyor. Her biri sualtı arama ve kurtarma konusunda uzman olan tim elemanları, balık adam özelliklerini, su altında arama kurtarma uzmanlığıyla bütünleştirip en güç görevlerin üstesinden rahatlıkla geliyor. Dalgıçlar yurdun değişik bölgelerinde deniz, göl, gölet, akarsu ve su birikintilerinde meydana gelen olaylarda yardıma koşuyor, yerel ekiplerin yeterli olamadığı zamanlarda vatandaşların imdadına yetişiyor.
Ankara İtfaiyesi dalgıçları her zaman olduğu gibi bu yıl da Kayseri’nin Yamula Barajı’nda, Sakarya’nın Damsu Barajı’nda, Eskişehir’de ve Temelli Göleti’nde, Kızılcahamam’ın Çeltikçi Beldesi Kiğmir Çayı’nda boğulan kişilerin cesetlerinin bulunmasında, ayrıca Temelli Göleti’ne uçan bir araçta boğulan 5 kişinin cesetlerinin çıkarılmasında görev aldılar.
Sualtı Arama-Kurtarma Timi, 1997 yılında Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca kuruldu. Türkiye’deki itfaiye teşkilatları arasında bir ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Tim, bugüne kadar deniz, göl, gölet ve barajlardaki başarılı çalışmalarıyla ününü tüm Türkiye’de duyurarak bir model oldu.
1999 yılında ülkemizi sarsan Marmara depreminde Gölcük’te katıldığı su altı arama ve kurtarma çalışmalarında büyük başarı ve itibar kazanan Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Arama Kurtarama Timi, yurdun dört bir yanında yaşanan felaketler karşısında kurtarma ve yardım talepleri almaya başladı. Çalışmalarında gösterdiği üstün performans da birçok yerel yönetim tarafından örnek alınarak, benzer girişimlerde bulunulmasına neden oldu.

-DALGIÇLAR ARAMA KURTARMA EKİPLERİNE EĞİTİM VERİYOR- 

Ankara İtfaiyesi dalgıçları, su altında en zor görevleri başarıyla gerçekleştiren birer balık adam ve arama kurtarma uzmanı olma özelliklerinin yanı sıra yeni balık adamların yetiştirilmesinde de başarılı birer eğitmen olarak görev yapıyor. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Arama Kurtarma Timi’nde görev yapan Mesut Bozkurt, Salih Kurumlu, Yavuz Kökten, Bünyamin Şahin ( 2), Levent Çeri ise (1) yıldız eğitmen balık adam sertifikasına sahip bulunuyorlar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sualtı Arama-Kurtarma ekibi, Emniyet Genel Müdürlüğü Sualtı Arama-Kurtarma ekibiyle birlikte 10 yıl önce başlattığı eğitim işbirliğini de değişik platformlarda sürdürüyor.
İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Arama-Kurtarma Timi’nin uzman eğitmen balıkadamları, kendi su altı arama kurtarma timini kurmak isteyen Düzce ve Malatya Belediyeleri’ne destek sağladı, İzmit’ten gelen bir ekibe de bulanık su ve irtifa dalışları gibi deneyim isteyen çalışmalar konusunda Ankara’da uygun sularda eğitim verdi. Ankara İtfaiyesi dalgıçları, Maraş’ta 5 kişilik ekibin kurulması konusunda da teori ve pratik olarak yardımcı oldu.
Sualtı Arama-Kurtarma Timi’nde görevli eğitmen balıkadam Mesut Bozkurt, Tim’in Türkiye’nin her bölgesinde yaşanan olaylarda vatandaşın yardımına koştuğunu hatırlatarak, tüm koşullarda sualtı arama, kurtarma görevi yapabilecek deneyim ve teçhizata sahip olduklarını söyledi.