Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir’in Şefkatli Eli...

Büyükşehir Belediyesi, Başka İl Ve İlçelerden Hatta Yurt Dışından Gelen, Dar Gelirli Hasta Ve Hasta Yakınlarına Kucak Açıyor -İlki 2003 Yılında Açılan Ve Bugün Sayısı 4’e Ulaşan Otel Konforundaki Şefkatevleri, 7 Yılda 32 Bin 500 Kişiyi Ağırladı -Başkan Gökçek: -“İnsan Odaklı Hizmet Anlayışının Bir Ürünü Olan Şefkatevleri, Tüm Türkiye’ye Örnek Oldu”

05 Nisan 2010 Pazartesi 02:47
Büyükşehir’in Şefkatli Eli...

Hastane önündeki bahçelerde bekleyen hasta ve hasta yakınlarının manzaraları insanın yüreğini burkuyor, Türkiye’nin dört bir yanından hatta yurt dışından kilometrelerce yol kat edip Ankara’ya gelen ve büyük umutlarla şifa arayanların bu çaresizliklerini görmemek için insanın duyarsız olması gerekiyordu.

1.JPG
Kadını, erkeği, yaşlısı, genci günlerce belki aylarca evleri gibi kabullendikleri bu bahçede yaşıyor, gece gündüz nöbet tutuyordu. Gurbette şifa ararken banklar yatakları, gazeteler yorganları, katlanmış bir ceket yastıkları olmuştu bazılarının. Hasta yakınları, sıkı sıkıya sarındıkları battaniyeleriyle ve altlarına yatak niyetine serdikleri karton kutularıyla soğuğa, sıcağa, gürültüye, karmaşaya aldırmadan uzanmış yatıyor, sabahın erken saatinde bankta kahvaltılarını yapıyordu. Sırtını bir beton sütununa dayamış örgüsünü ören de vardı, leğende bir bidon suyla çocuğunu yıkayan da...
Başkent hastanelerinin önündeki bu sersefil yaşam, hiç bitmeyecekmiş gibi yürek burkarken bir şefkat eli uzandı hepsine, umuda umut kattı, yaraya merhem oldu. Artık en zorlu günlerinde koşarak geldikleri “Devlet Ana”nın Başkent’inde başlarını sokacak bir yerleri vardı.
Büyükşehir Belediyesi, başka illerden hatta yurt dışından Ankara’ya gelen, kalacak yeri olmayan hasta ve hasta yakınlarını ilkini 2003 yılında Etlik Osmanlı İş Merkezi’nde açtığı Şefkateviyle kucakladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, sıcak bir ortamda, otel konforunda 7 yıldır hizmet veren şefkatevleriyle bugüne kadar 32 bin 500 hasta ve yakınını ağırladı.

OTEL KONFORUNDA HİZMET
Büyükşehir Belediyesi Şefkatevleri, kalacak yeri olmadığı için park ve bahçelerde yatmak zorunda kalan vatandaşların barınma sorununa yıllardır çare oluyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı olarak, ilki 2003 yılında Etlik Osmanlı iş Merkezi’nde açılan şefkatevlerinin ikincisi 2005 yılında Ulus Rüzgarlı’da, üçüncüsü de 2007 yılında Varlık’ta hizmete girdi. Artan talep üzerine dördüncüsü de geçen ay içerisinde Ulus’taki Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin arkasında açıldı.

-FİKİR ANNESİ NEVİN GÖKÇEK
Şefkatevlerinin insan odaklı bir anlayışın ürünü olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu hizmet sayesinde artık hastane yakınlarında, sokakta ya da arabalarında yatan, soğuk günlerde açıkta kalan hasta yakını kalmadığına dikkat çekti.
Şefkatevlerinin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, sosyal ve kültürel alanda benzer projelerle, Ankara’da sosyal patlamaların önüne geçildiğini vurguladı.

2.jpg
Şefkatevi projesinin eşi Nevin Gökçek’in önerisi üzerine hayata geçirildiğini anlatan Başkan Gökçek, “Eşim Ankara’da çok yerleri dolaşır. Bir gün hastane bahçesinde gördüğü manzaradan çok etkilenmiş. Bir anne kaldığı çadırın kenarında, soğukta, çocuğunun kıyafetlerini yıkıyormuş. Bunu akşam bana anlattı. Bunun üzerine şefkatevleri projesi doğdu. Şimdi onlar bizim misafirimiz. Yokluk zamanlarında, en acılı günlerinde dertlerine biraz olsun derman olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ZOR GÜNLERİN SIĞINAĞI
Yurt dışından gelen dar gelirli hasta ve yakınlarının da faydalandığı Şefkatevlerinde barınma, sabah kahvaltısı, akşam yemeği ve temizlik hizmeti ücretsiz olarak veriliyor. İçinde mutfak, banyo, çocuk oyun odası, televizyon odası ve dinlenme odası bulunan Şefkatevleri`nin konuklarına uzman personeller tarafından da her türlü destek sunuluyor. Hastalar her sabah servislerle hastanelere ulaştırılıyor. Hasta ve hasta yakınlarına moral geceleri düzenleyerek bir nebze olsun sıkıntılarını gidermeye çalışan Şefkatevlerinin yetkilileri, yol parası olmayan, giysi sıkıntısı çeken ya da hastanedeki bürokratik işleri yapmakta zorlanan konuklarına da her konuda yardımcı oluyor.

EN FAZLA HASTA HAKKARİ`DEN GELİYOR
Türkiye’nin dört bir yanından gelen hasta ve yakınlarını ağırlayan Şefkatevleri’nin konukları arasında birinci sırada Hakkari ilinden gelenler yer alıyor. Sonrasını Çorum ve Diyarbakır illerinden gelenler oluşturuyor. Özellikle uzun tedavi gerektiren tüp bebek tedavisi, kanser ve kalp hastalıkları nedeniyle Başkent’te şifa arayan hasta ve yakınlarının başvurduğu Şefkatevlerinden çoğunlukla erkekler faydalanıyor. Konukların tedavi gördüğü hastanelerin başında ise Hacettepe ve Gazi üniversitelerinin tıp fakülteleri geliyor.

ŞEFKATEVİNİN ÖZEL KONUĞU
Şefkatevleri, iki yıldır da çok özel bir konuğu ağırlıyor. Guinness Rekorlar kitabının 2010 baskısında yer alan ve “Dünyanın en uzun boylu insanı”, “Dünyanın en büyük elli insanı” ve “Dünyanın en büyük ayaklı insanı” olmak üzere tam üç kategoride birincilik kazanan Mardinli Sultan Kösen, tedavisini 2008 yılından bu yana aralıklarla geldiği Rüzgarlı Şefkatevi’nin sunduğu imkanlar sayesinde sürdürüyor.
İki yıldır aralıklarla Rüzgarlı Şefkatevi’nde kaldığını belirten Kösen, hizmetten duyduğu memnuniyeti şöyle dile getiriyor:
“Burası olmasaydı tedavi olamazdım, tedavim yarım kalırdı ve boy uzaması devam ederdi. Burada, boyuma göre yatak yaptılar. Daha önce 3 yatak birleştiriyordum. Şimdi boyuma göre 3 metrelik bir yatak hazırladılar. Yorgan, yastık yaptılar. Üzerimdeki kıyafetleri diktirdiler, ayağıma göre ayakkabı yaptırdılar. Burada huzurlu bir şekilde dinleniyorum. Hastaneye gidiş gelişlerimizde özel bir servis aracıyla da büyük bir kolaylık sağlıyorlar. ”

DÖRDÜNCÜ ŞEFKATEVİ ULUS’TA HİZMETE AÇILDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından kurulan şefkatevlerine Varlık ve Rüzgarlı'nın ardından bir yenisi de Ulus’ta eklendi. Ankara Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin arkasında yer alan 29 yataklı Ulus Şefkatevi daha çok erkek hasta ve hasta yakınlarını ağırlamaya başladı.
Şefkatevlerinin beşincisinin ise Demetevler Onkoloji Hastanesi yakınında açılması planlanıyor. Yakında hizmete girecek şefkatevinin özellikle kanser tedavisi gören hasta ve yakınlarını ağırlaması bekleniyor.

KAYIT ÇOK KOLAY
Ankara'ya gelip, hastasını hastaneye yatıran ya da sürekli gidip gelmesi gereken dar gelirli vatandaşların şefkatevlerine kaydı ise çok kolay. Hastanelerin “Sosyal Servis” bölümüne gittiklerinde oradaki görevliler gerekli belge ve şartları hastalara iletiyor.
Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar, sosyal güvencesi SSK, Bağ-Kur ya da yeşilkart olanlar, hastaneden alınan onaylı belge, ikamet ettiği şehirden aldığı sevk belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, sağlık karnesi fotokopisi ve tedavi süresini gösterir belge ile şefkatevine başvuru yapabiliyorlar.