Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

BÜYÜKŞEHİR’İN ŞEFKATLİ ELİ, “ŞEFKATEVLERİ …

Hastane Bahçelerinde Yaşanan Sersefil Yaşamı Anılarda Bırakan Büyükşehir Belediyesi 5 Adet Şefkatevi ile Başkent’e Gelip Şifa Arayan Hasta ve Hasta Yakınlarını Sıcak Bir Yuvada Ağırlıyor

27 Kasım 2012 Salı 00:00
BÜYÜKŞEHİR’İN ŞEFKATLİ ELİ, “ŞEFKATEVLERİ …

Hastane Bahçelerinde Yaşanan Sersefil Yaşamı Anılarda Bırakan Büyükşehir Belediyesi 5 Adet Şefkatevi ile Başkent’e Gelip Şifa Arayan Hasta ve Hasta Yakınlarını Sıcak Bir Yuvada Ağırlıyor

Büyükşehir Belediyesi, Etlik, Rüzgarlı, Ulus, Varlık ve Onkoloji’nin Ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakınına da Şefkatevi Açmaya Hazırlanıyor

   Hastane bahçelerinde yaz sıcağında, kış soğuğunda perişan olan, yağmurda ıslanan, güneş altında kavrulan, şifa ararken olumsuz koşullar nedeniyle daha da zor durumlarda kalan hasta ve hasta yakınlarının sersefil yaşamları anılarda kaldı.

   Türkiye’nin dört bir yanından hatta yurt dışından kilometrelerce yol kat edip Ankara’ya gelen ve hastalıklarına derman arayanların bu çaresizliklerini yıllar önce gören Büyükşehir Belediyesi, bu insanları sefaletten kurtararak, sıcak bir yuvaya kavuşturdu.

   Şifa ararken banklarda yatan, gazeteleri yorgan, ceketleri yastık yapan, soğuğa, sıcağa, gürültüye, karmaşaya aldırmadan sıkı sıkıya sarındıkları battaniyeleriyle umudu kovalayanların, günlerce belki aylarca ev gibi kullandığı bu bahçelerdeki yürek burkan görüntülere son veren Büyükşehir, 5 adet şefkatevi ile bugüne kadar binlerce hasta ve hasta yakınına otel konforunda hizmet verdi, her geçen gün büyüyerek de hizmet vermeye devam ediyor.

   Hiç bitmeyecekmiş gibi yürek burkan bu sefalete şefkat eli uzatan Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesindeki Şefkatevleri ile büyük bir yaraya merhem olarak, umuda umut katıyor.

   Başka illerden hatta yurt dışından Ankara’ya gelen, kalacak yeri olmayan hasta ve hasta yakınları için ilki 2003 yılında Etlik Osmanlı İş Merkezi’nde açılan Şefkatevlerinin sayısı yıllar geçtikçe çoğalarak kent geneline yayıldı. Sıcak bir ortamda, otel konforunda 7 yıldır hizmet veren şefkatevleri, 439 yatak kapasiteli 5 Şefkatevi ile bugüne kadar 61bin 957 hasta ve yakınını ağırladı.

-OTEL KONFORUNDA HİZMET-

   Büyükşehir Belediyesi Şefkatevleri, şehir dışından Ankara’ya gelerek, şifa arayan ve barınma sorunu yaşayan hasta ve hasta yakınlarına yıllardır güvenilir bir çatı oluyor.

    Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı olarak, ilki 2003 yılında Etlik Osmanlı İş Merkezi’nde açılan şefkatevlerinin ikincisi 2005 yılında Ulus Rüzgarlı’da, üçüncüsü de 2007 yılında Varlık’ta hizmete girdi. 2010 yılında ise Ulus ve Onkoloji şefkatevleri konuklarını ağırlamaya başladı.

   Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan son karar doğrultusunda da AOÇ Genel Müdürlüğü ile protokol imzalanarak, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi yakınına da yeni bir şefkatevi inşa edilmesine karar verildi.

-FİKİR ANNESİ NEVİN GÖKÇEK-

   Şefkatevlerinin anlamı büyük, değeri hiçbir şeyle ölçülmeyecek sosyal hizmetlerden biri olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent’te artık hastane yakınlarında, bahçelerinde, sokakta ya da arabalarında yatan, soğuk günlerde açıkta kalan hasta yakını kalmadığını, bunun büyük bir mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade etti.

   Başkent’in sağlık kurumları ile Türkiye’nin aynı zamanda sağlık başkenti olduğunu da kaydeden Başkan Gökçek, dünya çapında yoğun bir hasta gidiş gelişi olduğunu vurguladı. Başkente şehir dışından da şifa aramak için çok sayıda hasta ve hasta yakını geldiğini kaydeden Başkan Gökçek, özellikle kanser, kalp ve tüp bebek gibi uzun süreli tedavi gerektiren durumlarda hasta kişilerin ve yakınlarının çok zor günler yaşadıklarını dile getirerek, yıllar önce eşi Nevin Gökçek’in gezileri sırasında gördüğü manzaradan çok etkilenerek böyle bir projeyi geliştirdiğini ifade etti.

   Başkan Gökçek, “Eşim Ankara’da çok yerleri dolaşır. Bir gün hastane bahçesinde gördüğü manzaradan çok etkilenmiş. Bir anne kaldığı çadırın kenarında, soğukta, çocuğunun kıyafetlerini yıkıyormuş. Bunu akşam bana anlattı. Bunun üzerine şefkatevleri projesi doğdu. Şimdi onlar bizim misafirimiz. Yokluk zamanlarında, en acılı günlerinde dertlerine biraz olsun derman olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

-ZOR GÜNLERİN SIĞINAĞI-

   Yurt içinden ve dışından gelen, Başkentte tanıdığı olmayan, dar gelirli hasta ve yakınlarının faydalanabildiği şefkatevlerinde barınma, sabah kahvaltısı, akşam yemeği ve temizlik hizmeti ücretsiz olarak veriliyor. İçinde mutfak, banyo, çocuk oyun odası, televizyon odası ve dinlenme odası bulunan Şefkatevleri`nin konuklarına uzman personeller tarafından da her türlü destek sunuluyor.

   Hastalar, her sabah servislerle hastanelere ulaştırılıyor. Hasta ve hasta yakınlarına moral geceleri düzenleyerek bir nebze olsun sıkıntılarını gidermeye çalışan şefkatevlerinin yetkilileri, yol parası olmayan, giysi sıkıntısı çeken ya da hastanedeki bürokratik işleri yapmakta zorlanan konuklarına da her konuda yardımcı oluyor.

-EN FAZLA HASTA DOĞU VE GÜNEYDOĞUDAN-

   Türkiye’nin dört bir yanından gelen hasta ve yakınlarını ağırlayan Şefkatevleri’nin konukları arasında birinci sırada Van ilinden gelenler yer alıyor. Sonrasını Hakkari ve Diyarbakır illerinden gelenler oluşturuyor. Özellikle uzun tedavi gerektiren kanser tedavisi, kalp ve böbrek hastalıkları nedeniyle Başkent’te şifa arayan hasta ve yakınlarının başvurduğu şefkatevlerinden çoğunlukla erkekler faydalanıyor. Konukların tedavi gördüğü hastanelerin başında ise Hacettepe Tıp Fakültesi ile Numune Hastanesi geliyor.

-KAYIT ÇOK KOLAY-

   Ankara'ya gelip, hastasını hastaneye yatıran ya da sürekli gidip gelmesi gereken dar gelirli vatandaşların şefkatevlerine kaydı ise çok kolay. Hastanelerin “Sosyal Servis” bölümüne gittiklerinde oradaki görevliler gerekli belge ve şartları hastalara iletiyor.

   Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar, sosyal güvencesi SSK, Bağ-Kur ya da yeşilkart olanlar, hastaneden alınan onaylı belge, ikamet ettiği şehirden aldığı sevk belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, sağlık karnesi fotokopisi ve tedavi süresini gösterir belge ile şefkatevine başvuru yapabiliyorlar.