Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir - OSB İşbirliği Protokolü…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İLE BAŞKENT’TE HİZMET VEREN 8 ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ BAŞKANLARI ARASINDA İMZALANAN PROTOKOLLE, OSB’LERİN ALT VE ÜST YAPI İHTİYAÇLARINI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KARŞILAYACAK -TBMM BAŞKANI ÇİÇEK: “SİYASETEN BAŞKENT OLAN ANKARA, SANAYİ AÇISINDAN BAŞKENT OLUP MARKA BİR ŞEHİR HALİNE GELECEK” -BAŞKAN GÖKÇEK:“TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ” “BU PROTOKOLÜN, ANKARAMIZ İÇİN TÜRK SANAYİSİ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ OLDUĞUNA İNANIYORUM” “2 YIL İÇİNDE OSB’LERE 72 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPACAĞIZ”

28 Eylül 2011 Çarşamba 09:54
Büyükşehir - OSB İşbirliği Protokolü…

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) alt ve üst yapı desteğinin yanı sıra üretim ve istihdamın artırılmasına imkan sağlayacak işbirliği protokolü imzalandı.
 İmza törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları, Ankara Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Başkent’te hizmet veren 7 ayrı OSB Başkanı ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

-“ANKARA SANAYİNİN DE BAŞKENTİ OLACAK”
Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törende imzalar atılmadan önce konuşan TBMM Başkanı Çiçek, “Siyaseten başkent olan Ankara, sanayi açısından başkent olup marka bir şehir haline gelecek” diyerek, imzalanacak protokolün önemine dikkat çekti. Siyaseten pek çok toplantı ve açılışa katıldığını ifade eden Çiçek, “Ama bugünkü tören çok daha önemli. Meclis Başkanı olmamın ötesinde bir Ankaralı ve Ankara Milletvekili olarak, Büyükşehir Belediye Başkanımızla, OSB başkanlarımızın böyle bir törende buluşmaları ve işin protokole bağlanması benim için de son derece önemli” dedi.  
Dünyada gelişmiş toplumların, sanayilerinin de gelişmiş olduğuna dikkat çeken TBMM Başkanı Çiçek, “Bunu önemsediğimiz için buradayız” diye konuştu. 
Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Ankara’da yapılması planlanan fuar alanına ilişkin de açıklamada bulunan Cemil Çiçek, “Ankara için fabrikalar kurulacak, üretim yapılacak ama üretilen malın pazarlamasından tutun da erişimine kadar  bir kısım hizmetlerin de eş güdümlü sürdürülmesi lazım. Bu noktada fuar meselesi önem arz ediyor. Bununla ilgili çalışmalar belli bir mesafeye kadar geldi ve çalışmalar sürüyor” dedi. 
Bilkent ve Etlik’teki hastane yapımlarından, metro inşaatlarına kadar pek çok konuda da çalışmaların sürdüğünü kaydeden Çiçek, “Yan yana getirdiğimizde 2011 yılı bir kısım ihtilafların çözüldüğü, bir kısım sıkıntıların protokole bağlandığı, bir kısım çok büyük yatırımların da devreye sokulduğu önemli bir yıldır. Bu heyecanı birlikte yaşıyoruz” diye konuştu.
 
-BAŞKAN GÖKÇEK: “TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ”
TBMM Başkanı Çiçek, ASO Başkanı Özdebir ile 7 ayrı OSB Başkanı’nın bulunduğu imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Tarihi bir gün yaşıyoruz. Biz, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, her zaman sanayi bölgelerini desteklemeyi kendimize şiar edindik” dedi.
Belediye Başkanlığı’na ilk seçildiğinden bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi ile OSB’ler arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “OSB Kanunu çıkınca bir takım belediye yetkileri OSB’ye intikal edince, sadece OSB için bir duraklama yaşadık. Ben kolay kolay geri adım atan biri değilim ama burada geri adım atmak zaruretine inandım. Ankara’nın geleceği ve işsiz olan vatandaşlarımızın biran önce istihdam edilip, iş sahibi olmaları için OSB ile belediyelerin işbirliği yapması gerekiyordu. Biz de bunu yapıyoruz” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde ASO’da OSB başkanları ile birlikte bir toplantı gerçekleştirildiğini ve çok samimi geçen sohbette birçok konuda işbirliği yapılabileceğinin ortaya konulduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “Orada yapabileceğimiz işbirliği konularını tespit ettikten sonra Belediye Meclisi’ne konuyu getirdim. Muhalefet partilerinin de oy birliği ile kabul edildi. Bunun için tüm partililere teşekkür ediyorum” dedi.

-“2 YIL İÇİNDE 72 MİLYONLUK YATIRIM”
İmzalanacak olan protokolle neler yapılacağına ilişkin de bilgi veren Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“İşbirliğiyle her hangi bir ücret alınmaksızın yol bakım ve onarım hizmetleri, asfalt ve kaldırım, içme suyu, pissu, yağmur suyu alt yapıları ile atık su arıtma tesisleri, itfaiye tesisleri ile bunların işletilmesi ve bakım onarımlarının yapılması, ulaşım ve trafik düzenlemeleri ile ihtiyaç duyulan her türlü çevre düzenlemesinin Belediye tarafından yapılması kararlaştırıldı.
Bu protokolle OSB’lere ayda 3 milyon liralık alt yapı yatırımı yapacağız. Bu yatırım için iki sene boyunca bu miktar devamlı olarak sanayi bölgelerimize aktarılacak. Bu da iki senede 72 milyon eder.”
OSB’lere uzak durmak zorunda kaldıkları 3 sene önceki dönemde bile Belediye Meclisi’nden Hasanoğlan, Akyurt ve Kazan sanayi bölgeleri için işbirliği kararı alındığını ve bu karar üzerine buralara yatırımlar yapıldığını hatırlatan Başkan Gökçek, “Bu karar üzerine 3 sene içinde bu bölgelerde tam 30 bin kişi iş sahibi oldu. Organize sanayi bölgelerine Ankara’ya 50 bin istihdam sözü istiyoruz dedim, ancak kendileri 25 bin için söz verdiler. 50 bin için de gayret edeceklerini söylediler. Onun için organize sanayi bölgelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Gazi Üniversitesi ile işbirliği içerisinde yürütülen BELTEK’lere ilişkin de bilgi veren Başkan Gökçek, “Gazi Üniversitesi, sanayi bölgeleri ile işbirliği yapmak suretiyle, OSB’lerin hangi alanda ara eleman ihtiyacı varsa o bölgelere ücretsiz eleman  yetiştirmeye hazır. Bu işbirliği için de Gazi Üniversitesine teşekkür ediyorum. Ankara için özellikle işsiz gençlerimiz için son derece önemli bir adım olarak ortaya çıkacak” dedi.

-“BÜYÜKŞEHİR’İN İHTİYAÇLARI ANKARALI ESNAFTAN”
Tüm bu desteklerin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’nin yedek parça ihtiyacının Ankaralı esnaftan karşılanması için Organize Sanayi Bölgeleri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden tespit edilen elemanların müşterek bir çalışma yapacağını da kaydeden Başkan Gökçek, “Özellikle açmış olduğumuz ihalelerimizi Ankara’ya yönelik açmaya özen göstereceğiz. Dolayısıyla yedek parçalarımızı Ankara’da yaptırıp, yurtdışına para vermek yerine doğrudan doğruya paramızın da Ankaramızda kalmasını temin etmeye çalışacağız. Bu konuda işbirliği yapacağız” diye konuştu.
  Fuar alanı konusunda da bilgi veren Başkan Gökçek, yeni fuar alanının da gelecek yıl Ankara’ya kazandırılacağını kaydetti. Başkan Melih Gökçek, “Sanayinin daha rahat ayağa kalkmasını temin edeceğiz. Ayrıca Büyükşehir, OSB’ler ve TUBİTAK işbirliğinde Ar-Ge çalışmaları yapılacak ve belli konularda gelişimler elde edeceğiz” dedi.
Prototip bir metro yapımının da Ankara için “şart” olduğunun altını çizen ve bunun için de adım atmaya karar verildiğini kaydeden Başkan Gökçek, “Bu adımın Ankaramız için Türk sanayisi için son derece önemli olduğuna inanıyorum. Son 4 yıldır Türkiye’nin en yaşanabilir kenti Ankara seçildi. Bu liderliği elden bırakmamak boynumuzun borcu” diye konuştu.

- ÖZDEBİR: “BÜTÜN İLLER GIPTAYLA BAKACAK”
Dünyada yaşanan ekonomik krizin ardından şehirlerarası rekabetin öne çıktığına vurgu yapan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “İlimizi, çok çalışkan bir belediye başkanımız var diye bırakma lüksüne sahip değiliz. Birbirimize yardım edip, il olarak birbirimize kenetlenip bu rekabet yarışında Ankara’yı öne taşımamız lazım” diye konuştu. 
Türkiye’nin 2023 yılı için hedeflediği sanayileşme yarışında Ankara’nın 11 organize ve küçük sanayi bölgesi ile var olduğunu belirten Özdebir, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek liderliğinde yeni bir hamle yaptıklarını dile getirerek, “Belediyemiz yol, su, altyapı faaliyetlerinde bize destek olma kararı aldı. Bu Ankara’nın düzenli sanayileşmesi için son derece önemli bir gelişmedir. Bu konuda Sayın Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi. 
Toplantının bir başka önemli protokolüne de dikkat çeken Özdebir,  Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulacak AR-GE birimi öncelikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin alımlarının Ankara’dan sağlanacağını, Ankara’da bu imkanlar yoksa yerli sanayi tarafından temin edilmesi için projeler üretileceğini açıkladı. 
Raylı taşıt, elektrikli araçlar gibi yeni projelerde de üniversite-sanayi ve kamu işbirliğini hayata geçireceklerini dile getiren Özdebir, şöyle konuştu:
“Bu çabamızı hayata geçirerek, Ankara’da üretilen gelirin Ankara’da kalması, ülkemizde üretilen gelirin ülkemiz de paylaşılması için önemli bir hamle yaptık. Gerçekten bütün illerimizin gıptayla bakacağı önemli bir adım atıyoruz. Ümit ediyorum ki diğer illerde de bu projeler aynen bu şekilde gerçekleştirilebilir. Geçenlerde Ege bölgesine yaptığımız gezilerde bundan biraz bahsettim. Orada, ‘OSB’lere Gökçek Formülü’ diye, imzalayacağımız bu projeyi kıskançlıkla yerel basına yansıttılar.”

-REKTÖR AYHAN: “BÜYÜKŞEHİR SOSYAL
SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİŞTİR”
Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan ise eğitimin önemine ilişkin bilgiler vererek başladığı konuşmasında, “Övünerek ifade ediyorum, Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek’in Gazi Üniversitesi ile başlattığı işbirliği, uluslararası üniversitelerde uygulanan yapısal değişiklikten çok daha önce başlamıştır” dedi.
BELTEK’lerin önemine değinen Ayhan, “Bu işbirliğiyle Büyükşehir Belediyesi, sosyal sorumluluğunu yerine getirmiştir. Tüm üniversiteler kapılarını belediyelere açmalı ve Ankara’nın gelişimine katkı sağlamalı” diye konuştu.
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen imza töreninde bir kez daha söz alan ASO Başkanı Özdebir, Başkan Gökçek’e vermiş oldukları 25 bin kişilik istihdam sözüne, 15 bin kişi daha dahil ederek, bu rakamı 40 bine çıkaracaklarını söyledi.