BÜYÜKŞEHİR PERSONELİNE YANGIN TATBİKATI
Ankara İtfaiyesi eğitim uzmanları, Büyükşehir Belediyesi'nin "Kent Bakım Atölyeleri" çalışanlarına yangın eğitimi verdi. Ankara İtfaiyesi'nde görev yapan İtfaiye Amiri Nurettin Ayaz, elektrik yangınlarına, ocakta yanan yemeğe, asla suyla müdahale edilmemesi ve ortamlarda mutlaka yangın söndürme tüpü bulundurulması gerektiğini söyledi.
19 Nisan 2016 Salı 12:48-ANKARA İTFAİYESİ EĞİTİM UZMANLARI, BÜYÜKŞEHİR'İN KENT BAKIM ATÖLYELERİ ÇALIŞANLARINA YANGIN EĞİTİMİ VERDİ
-İTFAİYE AMİRİ AYAZ:
-"ELEKTRİK YANGINLARINA, OCAKTA YANAN YEMEĞE, ASLA SUYLA MÜDAHALE ETMEYİN"
-"KATI-SIVI VE GAZ YANGINLARINA KARŞI EN ETKİLİ YÖNTEM OLAN YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİNİ, EVLERDE, OTOMOBİLLERDE VE İŞYERLERİNDE MUTLAKA BULUNDURUN. 30 LİRALIK CİHAZI İHMAL ETMEYİN. FELAKETİN BAŞINIZA GELMESİNİ BEKLEMEYİN"
Ankara İtfaiyesi eğitim uzmanları, Büyükşehir Belediyesi'nin "Kent Bakım Atölyeleri" çalışanlarına yangın eğitimi verdi. Ankara İtfaiyesi'nde görev yapan İtfaiye Amiri Nurettin Ayaz, elektrik yangınlarına, ocakta yanan yemeğe, asla suyla müdahale edilmemesi ve ortamlarda mutlaka yangın söndürme tüpü bulundurulması gerektiğini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi’nin kent unsurlarının bakım ve onarımını gerçekleştiren Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kent Bakım Atölyelerinde, “Acil Durum Eylem Planı” çerçevesinde ilk yardım, arama-kurtarma, yangınla mücadele, koruma ve tahliye konularında, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre eğitim verildi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile "İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik” kapsamında; Kent Bakım Atölyelerinde düzenlenen yangın eğitimi ve yangın tatbikatında konuşan İtfaiye Amiri Nurettin Ayaz, nüfusu 5.5 milyona ulaşan Ankara’da, 24 saat içinde kışın 15-20 olaya, yazın da 75-80 olaya müdahale ettiklerini söyledi.
Yangınları başlangıçta kontrol altına aldıkları için bu rakamların kamuoyu tarafından bilinmediğini belirten Ayaz, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak 950 personel ve 160 itfaiye aracıyla, 25 ilçede 42 istasyonda 24 saat görev yaptıklarını bildirdi.
-“ELEKTRİKLİ ALETLERİ PRİZDE UNUTMAYIN”
Ayaz, çoğunluğu dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmalden çıkan yangınların, insan hayatında derin izler bıraktığını ifade etti.
Tost makinesi, su ısıtıcısı gibi elektrikli aletlerin asla prizde unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Nurettin Ayaz, elektrikli ısıtıcı, soba, mangal ve mumun, çocuklar, yaşlılar ve ruh hastaları tarafından devrilmesinin de yangınların çıkış nedenleri olabileceğini kaydetti.
Ayaz, sobaların tiner, boya, benzin benzeri tutuşturucularla asla yakılmaması gerektiğini, baca temizliklerinde de yakma yönteminin, yangın sebepleri arasında olduğunu kaydetti.
-0-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARA DİKKAT!
İtfaiye Amiri Ayaz, 0-6 yaş grubu çocukların ateşle oynamayı sevdiklerini belirterek, “Kibriti, çakmağı masanın üzerinde unutursanız, o yavru, onu alır tülü, perdeyi, kağıdı tutuşturur, yangına sebebiyet verir. Hele hele o anne ve babalar, çocukları kapının üzerinden kilitleyip bir yerlere gidiyor ya, sonuç itibariyle kapı kilitli, pencere demirli, o yavruların hiç şansı yok. Lütfen 0-6 yaş grubu çocuklara sahip çıkın” diye konuştu.
-“ELEKTRİK YANGINLARINA SUYLA MÜDAHALE ETMEYİN”
Elektrik yangınlarına, suyun elektriği çok iyi iletmesi nedeniyle asla suyla müdahale edilmemesi gerektiğini kaydeden Ayaz, “Elektrik, doğalgaz yangınlarına, kimyasal tozla (yangın tüpü) müdahale etmek gerekir” uyarısında bulundu.
Ayaz, ocakta yanan yemeğe yine suyla müdahale edilmemesi gerektiğini, ıslak bir örtünün, yanan tencere-tavanın üstüne kapatılarak da yangının kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Doğru bilinen yanlışlara da örnekler veren Ayaz, alev alan mutfak tüpünün patlamadan 10 dakika dayanabildiğini belirterek, bunu bilmeyenlerin, yangın anında mutfak tüplerini yüksek katlardan aşağı attıklarına işaret etti. Alev alan mutfak tüpünü bir kova suyla da söndürerek gösteren Ayaz, “Aynı zamanda bir ıslak battaniye, masa örtüsü ya da sofra bezini üstüne sararak ve oksijensiz bırakarak da söndürme şansına sahibiz” şeklinde konuştu.
-“30 LİRALIK YANGIN SÖNDÜRME CİHAZINI İHMAL ETMEYİN”
Nurettin Ayaz, katı-sıvı ve gaz yangınlarına karşı en etkili yöntem olan yangın söndürme tüplerinin, evlerde, otomobillerde ve işyerlerinde mutlaka bulundurulmasını isteyen Ayaz, ancak yangın söndürme tüpünün kaliteli olması gerektiğine işaret etti. Ayaz, “30 liralık cihazı ihmal etmeyin, tedbirinizi alın, felaketin başınıza gelmesini beklemeyin” dedi.
Ayaz, yangın söndürme tüplerine, kötü niyetli bazı kişilerin, konulması gereken kimyasal toz yerine kireç, çimento, alçı, un ve tuz doldurabildiklerine de dikkat çekerek, “Konulması gereken kimyasal toz, mono amonyum fostattır” dedi. Ayaz, gerçek kimyasal tozun, suda kimyasal tepkimeye girmeden yangını söndürmesini de uygulamalı olarak gösterdi.
Ayaz’ın sunumunun ardından, Kent Bakım Atölyelerinde çalışan personel, yangın söndürme tüpleriyle yangın söndürme tatbikatına katıldılar.
Tüpün nasıl kullanıldığını öğrenen Büyükşehir personeli, alevler saçan mutfak tüpünü, yangın söndürme cihazlarıyla başarıyla söndürdüler.