Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Dikmen Vadisi Son Etap’ta Çalışmalar Başlıyor…

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek : “Açılan Davalar Sonucunda İki Yıldır Hiç Bir Çalışma Yapamadığımız Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm Projesinde ki Engel Bakanlar Kurulunun Aldığı Karar Çevçevesinde Ortadan Kalktı” “Proje de Yer Almak İstemeyen Hak Sahiplerine Ayrı Bir Alan Ayrılacak, Ancak Projedeki Tüm Alt Yapıya Katılmak Zorunda Kalacaklar”

15 Kasım 2010 Pazartesi 06:25
Dikmen Vadisi Son Etap’ta Çalışmalar Başlıyor…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında 4. ve 5. Etaplar olarak bilinen Son Etap’ta çalışmaların çok yakında başlayacağını bildirdi. 
Gökçek, Dikmen Vadisi’nde belediye ile sözleşme imzalamamakta direnen ve  “Kamulaştırmasız el atma” davası açan vatandaşlara da ayrı bir imar adasında konut yapma olanağı sunulacağını belirterek, “Ancak ilgili mevzuata göre bu hak sahipleri, kamulaştırma dışında kendilerine kalan arsaların büyüklükleri oranında, altyapı ortak giderlerine katılmak zorunda kalacaklar” dedi.
Dikmen Vadisi 1, 2 ve 3. Etap projelerinin devamı niteliğindeki Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki maliklerle, hak sahiplerinin yüzde 90’ının konut anlaşmalarını yaptığını, ancak açılan dava sonucunda projenin 2 yıl önce iptal edildiğini hatırlatan Başkan Gökçek, “Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından Bakanlar Kurulu’nda alınan Dikmen Vadisi  Son Etap Kentsel Dönüşüm  Projesi’nin sınır onayı ve Belediye Meclisi’nde alınan projenin devamına yönelik karar ile işgalci konumundaki vatandaşların durumunda bir değişiklik olmamıştır” diye konuştu.  
  Başkent’in gecekondulardan arındırılması için başlattıkları kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yaşanan sıkıntıların “değer artışlarından haksız bir şekilde kazanç elde etmek isteyenlerin oyunları” nedeniyle yaşandığını ifade eden Başkan Gökçek,
  “Bu projenin uygulama alanında bazı vatandaşların açmış olduğu davalar sonucunda çalışmalar durdurulmuş, belediye ile sözleşme imzalayan vatandaşlar da bu durum nedeniyle mağdur duruma düşürülmüştür” dedi.
-YENİDEN DÜZENLENEN KANUNLA SORUN AŞILDI   
Türkiye’de kentsel dönüşüm projelerinin başarıyla uygulandığı ilk bölge olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip olan Dikmen Vadisi Son Etap’taki sıkıntıların yeni kanuni düzenlemelerle aşıldığını belirten Başkan Gökçek şunları söyledi:
 “Temmuz 2010 tarihinde Belediye Kanunu’nun yeniden düzenlenen 73. maddesine göre, Bakanlar Kurulu Kararı ile projenin istenen hızda ilerletilebilmesi için ‘Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yeni düzenlemeler yapılabilmesi’ yetkisi verilmiştir. Biz de Bakanlar Kurulu’nun bu kararı çerçevesinde projenin ivedi bir şekilde yürütülebilmesi için Ağustos 2010 tarihli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, yeni uygulama esasları belirleyerek, karara bağladık. 2006 tarihinde alınan 483 sayılı karara göre tüm sözleşmelerin aynı şekilde devam etmesi kararlaştırıldı. Ayrıca iki yıllık süreçte kesintiye uğrayan karşılıklı tüm ödemelerin devamının sağlanması, birikmiş borçlara gecikme cezası uygulanmadan aylık olarak tahsil edilmesi kararı verildi.”
-PROJEDE YER ALMAK İSTEMEYEN HAK SAHİPLERİNE FARKLI YERDE EV YAPMA İMKANI…   
Başkan Gökçek, Dikmen Vadisi Son Etap Projesi’nin tamamlanmasına engel olan ve projeye katılmak istemeyerek proje aleyhine “Kamulaştırmasız el atma” davası açan hak sahiplerine ayrı bir imar adasında konut yapma olanağı sunulduğunu belirterek, “İlgili mevzuata göre bu hak sahipleri, kamulaştırma dışında kendilerine kalan arsaların büyüklükleri oranında, altyapı ortak giderlerine katılmak zorundadırlar. Aksi takdirde inşaat ruhsatı veya yapı ruhsatı alamazlar. Tamamlanmış binalarına elektrik, su, doğalgaz bağlatamazlar” diye konuştu.                                  
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Başkent’in farklı noktalarında yapımı sürdürülen kentsel dönüşüm projelerindeki hak sahipleri ile bölgede yaşayan ama hiçbir hakkı bulunmayan vatandaşların uyum içinde sözleşmelerini imzaladığını hatırlatan Başkan Gökçek, Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bulunan ve hiçbir hakkı olmayan bazı kişilerin ise evlerini boşaltmayarak, sürekli eylem yaptıklarını, buraya hizmet götürmek isteyen belediye araçlarına ve çalışanlarına taşlı sopalı saldırılarda bulunduklarını belirtti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce yapımı gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi kapsamında Dikmen Vadisi 1., 2. ve 3. Etapların tamamlanarak yerleşimlerin sağlandığını kaydeden Başkan Gökçek, “1 milyon 362 milyon metrekarelik alanı kapsayan 4 ve 5. Etap olarak bilinen son Etaptaki 1789 hak sahibi ile hiçbir sorun yaşamadan sözleşmeleri imzaladık. Tapulu arsası veya tapu tahsis belgesi olan hak sahibi vatandaşlarımıza sözleşme karşılığı olarak, Dikmen Vadisi’nden 100 metrekare ile 225 metrekare arasında değişen çeşitli tiplerde konut verilecek” dedi.  
“3. ETAPTAN KONUT VERİLECEK”
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim 2010 tarihinde almış olduğu karar çerçevesinde Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi Son Etap’ta sözleşme yapmış olan tapu tahsis belgeli hak sahiplerine 3. Etaptan ev verilme imkanı doğduğunu vurgulayan Başkan Gökçek şunları söyledi:
“Belediye ile 100 metrekarelik ev üzerinden sözleşme yapmış vatandaşlarımızın daha fazla mağdur olmamaları için Dikmen Vadisi 3. Etapta bulunan konutlardan verilecek. Bu konutların sayısı 93 ile sınırlı olduğundan, 3 Aralık 2010 tarihine kadar Belediye’ye müracaat eden hak sahipleri arasından noter huzurunda çekiliş yapılarak verilecektir. Ayrıca bu bölgede yaşayan ancak şahıs veya kamu arazisi üzerine gecekondu yapan ve hiçbir belgesi olmayan vatandaşları da mağdur etmemek için, bu kişilere Doğukent’ten arsa verilmesi yönünde teklifte bulunduk. Bu durumda olan 1063 kişiden 498’i ile sözleşme imzalanırken, 565 kişi sözleşmeleri imzalamayarak, evlerini boşaltmamakta ısrarcı davranıyor. Bu kişiler her platformda mutlaka ‘hak sahiplerine verilen konutlardan isteriz’ diyerek eylem yapıyorlar.”
HERKES KANUNLARA UYACAK…     
Dikmen Vadisi Projesi’nde sorun çıkaranların açmış oldukları 223 davadan tamamının belediye lehine sonuçlandığını vurgulayan Başkan Gökçek, “Belediye haklarımızı gasp ediyor diyerek, kavga çıkararak, tehditler savurarak, hak sahipleri ile eşit olmak istiyorlar. Bu ülkede devlet var, kanunlar var. Hiç kimse devletin üzerinde olamaz. Onlara tavsiyem en kısa zamanda sözleşmeleri imzalasınlar, evleri de boşaltsınlar. Onlara tanınan bu imkandan faydalansınlar. Çünkü biz çalışmalara en kısa sürede başlayacağız” diye konuştu.
Dikmen Vadisi 4 ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde yapım çalışmalarına başlanmasıyla birlikte, 165 hektarlık alan üzerinde inşaatın başlayacağını belirten Başkan Gökçek, hak sahiplerine verilmek üzere yapılacak konutların yanı sıra proje alanında faklı tiplerde de konut inşa edileceğini sözlerine ekledi.