Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Dünya Çocuk Oyunları…

- Başkent Tarihinin En Büyük Uluslar Arası Organizasyonu Dillere Destan Bir Açılış Seremonisi İle Başladı - Açılışın Yapıldığı Ankara Spor Salonu (Arena) Işık Şovları, Müzikleri, Kostümleri, Tematik Dans Gösterileriyle Unutulmayacak Bir Rüyaya Sahne Oldu - Açılışta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Birer Konuşma Yaptı - Başbakan Erdoğan: “Ankara, Çocukların Cıvıltıları, Kahkahaları, Neşe ve Sevinçleriyle Özellikle De Çocuk Masumiyetiyle Dünyaya Bir Kez Daha Barış Dostluk, Kardeşlik Mesajları Gönderiyor -Başkan Gökçek: “Din, Dil, Irk vb. Farklılıkların Olmadığı Evrensel Bir Platformda, 13 Spor Branşında 90 Ülkeden 3 Bin Çocuğu Ağırlamanın Mutluluğunu Yaşıyoruz”

25 Nisan 2011 Pazartesi 01:44
Dünya Çocuk Oyunları…

Başkent’in ev sahipliğinde farklı kültürleri buluşturan, çocukları hem çeşit çeşit kültürel etkinlikle bir araya hem de centilmence müsabakalarla karşı karşıya getiren Dünya Çocuk Oyunları, dillere destan unutulmayacak bir açılış seremonisi ile başladı.

1.JPG
Ankara Spor Salonu’nu 90 farklı ülkeden katılan 3 bin çocuk ve binlerce davetli ile rengarenk bir atmosfere büründüren açılış seremonisine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katıldı.
Müzikleri, ışık gösterileri, dansları ve sahneye taşıdığı Türkiye mozaiği ile izleyenlerden büyük beğeni kazanan seremoni birlik, beraberlik ve sevgi mesajları verdi. Protokol konuşmalarında da dünya çocuk oyunlarıyla Ankara’nın merkez olacağı sporun birleştirici unsurlarına vurgu vardı.

- “ANKARA DOSTLUK MESAJI GÖNDERİYOR”

Yoğun programına rağmen Çocuk Oyunları’nın açılış seremonisine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına salondaki çocukları selamlayarak başladı. Binlerce çocuk sporcuyu Ankara’da ağırlamaktan çok büyük gurur duyduğunu söyleyen Başbakan, Çocuk Oyunlarını düzenledikleri için Büyükşehir Belediyesi,  Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve spor federasyonlarına teşekkür etti. Tüm dünya çocuklarının bayramını kutlayan Erdoğan, Ankara’nın dünya çocuklarıyla farklı bir şekilde çiçek açtığını söyleyerek, “Ankara, çocukların cıvıltıları, kahkahaları, neşe ve sevinçleriyle özellikle de çocuk masumiyetiyle dünyaya bir kez daha barış dostluk, kardeşlik mesajları gönderiyor” dedi.
Çocukların Başkent Ankara’dan tüm dünyaya çatışmaların kavgaların, öfke ve nefretin ne kadar anlamsız, ne kadar gereksiz olduğunu duyurduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: “90 ülkeden çocuklar Ankara’da tanışarak, Ankara’da kucaklaşarak, sevginin barışın paylaşmanın güzelliğini silinmeyecek şekilde hafızalarına nakşediyorlar. Başkent Ankara’dan tüm dünyaya seslenmek istiyorum. Dünyanın neresinde olursa olsun çocuk her yerde çocuktur. Dünyanın her yerinde çocuklar masumdur. Çocukları üzen bir dünya asla masum değildir.”
Çocuklara, “Ankara’ya sadece yarışmak için gelmediniz” diye seslenen Erdoğan, “Sizler sporun birleştirici gücünü Ankara’dan tüm dünyaya duyurmak için bir araya geldiniz. Bir hafta boyunca spor yaparken, başarı için ter dökerken aynı anda birbirinizle tanışmanızı, paylaşmanızı birbirinizle bozulmaz, eskimez yıpranmaz dostluklar kurmanızı temenni ediyorum. Ankara’da tanıştığınız tüm arkadaşlarınızı lütfen bir ömür boyu unutmayın” şeklinde konuştu.

2.jpg
Erdoğan konuşmasını Dünya Çocuk Oyunlarına katılan tüm çocuklara başarı dileyerek sonlandırdı.

- EVRENSEL BİR BULUŞMA

3.jpg

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya çocuklarına armağanı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 91. yıl kutlamalarında sporun birleştirici gücü ile çocukların geleceğine bir yatırım yapmak istediklerini dile getiren Başkan Gökçek ise konuşmasına “Şimdi, ‘Dünya Çocuk Oyunları’ adını verdiğimiz bu organizasyonumuzla; din, dil, ırk vb. farklılıkların olmadığı evrensel bir platformda, 13 spor branşında 90 ülkeden 3 bin çocuğu ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek başladı.
Organizasyonda 2 binin üzerinde Büyükşehir Belediyesi personelinin aktif olarak görev aldığını ifade eden Başkan Gökçek, açılışta kullanılan dans kıyafetlerinin Belediye bünyesindeki BELMEK kursiyerleri tarafından hazırlandığı bilgisini verdi. Tarihin Dansı, Anadolu Dansı ve Çocuk Seğmen adlı folklor gösterilerinin de belediye bünyesinde faaliyetlerini sürdüren FOMGET gurubu tarafından sunulduğunu kaydeden Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

-BARIŞ KÖPRÜSÜ ORGANİZASYONLAR-

“Daha evvel Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdiğimiz birçok organizasyonda Kuzey Kıbrıs- Güney Kıbrıs- Azerbaycan- Ermenistan Filistin-İsrail gibi problemli birçok ülkeyi İlk defa bir araya getirerek dünya barışı konusunda ilklere imza atan belediyemiz bugün de; Dünyanın dört bir köşesindeki 90 ülkeden 3 bin çocuğu bir araya getirerek, Dünya Barışına verdiği önemi bir kez daha vurgulamaktadır.
Umuyorum, Ankara’nın tarihini ve kültürünü harmanlayarak, barış ve kardeşlik şiarıyla düzenlediğimiz bu organizasyon önümüzdeki yıllarda daha da büyüyerek, uluslararası bir spor organizasyonu olmanın dışında, barış kardeşlik ve dostluğun pekiştiği örnek bir organizasyon olarak, medeniyetlerin beşiği, Anadolu’nun Merkezi Ankara’dan tüm dünyaya yayılacaktır.”
Tüm yabancı heyetlere “Türkiye’ye hoş geldiniz” dileklerini ileten Başkan Gökçek, konuşmasının sonunda çocuk sporculara oyunlarda başarılar diledi.

-DÜNYADA BİR İLK “DÜNYA ÇOCUK OYUNLARI”-

Başkent Ankara’da dünyada bir ilki gerçekleştirerek, Dünya Çocuk Oyunları’nı başlatmanın sevincini paylaştığını dile getiren Spordan Devlet Bakanı Faruk Özak, tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, “Farklı ülkelerden ve ülkemizden buraya gelerek mutluluğumuza ortak olan tüm misafirlerimize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Geleceğin dünyasını yönetecek dünya çocuklarını, çok değerli ailelerini ve yöneticilerini Türkiye’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Organizasyonun gerçekleşmesine katkı sunan herkese teşekkür eden Bakan Özak, “Bilhassa büyük bir özveriyle gece gündüz çalışarak, kısa bir sürede böyle büyük bir organizasyonun gerçekleşmesini mümkün kılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek Bey’e özel olarak şükranlarımı sunuyorum” dedi. Özak sözlerini, sporculara başarılar dileyerek bitirdi.
Ankara’nın barış bağlamında, müstesna ve tarihi bir gün yaşadığını kaydeden Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de “Paylaşmayı ve uzlaşmayı ve barış anlayışını en güzel şekilde ortaya koyan; fizikleri küçük ama beyinleri ve yürekleri büyük, barışın gerçek mümessilleri siz dünya çocuklarını Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Başkenti Ankara’da ağırlamaktan dolayı Ankara halkıyla birlikte büyük bir onur ve gurur duyuyoruz” diye konuştu.

- SEREMONİ İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ

Genel Sanat Yönetmenliğini Didar Şahin’in yürüttüğü, müziklerini Can Atilla’nın bestelediği, sunuculuğunu Vatan Şaşmaz ve Burcu Esmersoy’un yaptığı seremoni, Başkan Gökçek’in Gençlik Parkı’ndan uçurduğu, Ankara semalarında süzülerek, Ankara Spor Salonu’na konan kelebek ile başladı. Salon içine yerleştirilen kozanın kırılmasıyla özel ışık efektleri eşliğinde gökyüzüne yükselen kelebek, seyircileri uçarak selamladı.
Ardından başlayan “Anadolu İlhamları” sahnesinde Burhan Öçal  eşlik eden 70 kişilik perküsyon ekibi ile 10 uçan davulcu “su, ateş, hava ve toprak” temalı şovlarıyla izleyenlere unutulmaz bir ritim performansı sundu.
Vatan Şaşmaz, Burcu Esmersoy ve onlara eşlik eden çocuk sunucular Ece ve Ege Öztaş’ın açılış sunuşunun ardından Ayhan Uştuk’un yorumu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.
Protokol konuşmalarını, Nilsu Acar’ın solo performansı ve “Anadolu Ebrusu” adlı gösteri takip etti. Gösteride, sahneye gelen Anadolu heykellerine, Kayseri, Ankara Olgunlaşma Enstitüleri ile Büyükşehir Belediyesi BELMEK tarafından hazırlanan geleneksel kostümleri taşıyan 60 profesyonel dansçı eşlik etti.
Defile tarzındaki gösterinin ardından, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi FOMGET, semah ve semazen gösterisiyle sahneden “birlik ve hoşgörü” mesajı verdi.
Dünyaca ünlü yan flüt sanatçısı Şefika Kutluer’in performansı ise salonda büyük alkış aldı. Sahneye özel bir ışık sistemiyle yansıtılan dünya üzerinde muhteşem bir dinleti sunan Kutluer, Hacettepe Senfoni Orkestrası eşliğinde “Yine Bir Gülnihal” ve Beethoven’ın 9. Senfonisine can verdi. Kutluer’in ardından FOMGET yeniden sahneye çıkarak, Orta Batum, Bingöl Kartal, Halay, Üsküp ve Trabzon oyunlarıyla izleyicileri Anadolu’da kısa bir gezintiye çıkardı.

- MİSKETLER SALONU COŞTURDU

Tüm sevimliliğiyle Ankaralıların gönlünde taht kuran, halk tarafından çok sevilen Misket de şovun en çok ilgi gören parçası oldu. FOMGET’in ardından kedilerin sahneye çıkması ve Misket müziğinin çalmasıyla salonda büyük bir coşku yaşandı.
Açılış seremonisindeki sempatik misket oyunu ile ünü dünyaya yayılan Misket’in ardından da sahneye Yetenek Sizsiniz Türkiye finalleriyle tanınan Cem Arman Yenel, Bayrak Sahnesi’nde gönüllere işleyen bir performans sergiledi.
Nazar Boncuğu sahnesi ise Devlet Opera ve Bale Sanatçısı Soprano Tülay Uyar’ın muhteşem sesiyle başladı. Sahneye çıkan 30 bale sanatçısı ve 100 dansçı, eşsiz figürleriyle “Dünya Çocuk Oyunları’na nazar değmesin” mesajı verdi.
Yetenek Sizsiniz Türkiye finalistlerinden Türkan Kürşad’ın performansının ardından da 120 kişilik çocuk korosunun seslendirdiği şarkı eşliğinde göndere Dünya Çocuk Oyunları Bayrağı çekildi.
Sporcu ve hakem andının hep bir ağızdan okunmasından sonra ise Dünya Çocuk Oyunları’nda şampiyonluk için kıyasıya bir mücadeleye girecek sporcular sahneye girdi.
Atletler tarafından salona getirilen meşale, ekranlara yansıyan Atatürk ve Onun Çocukları videosu ve Atatürk’ün sesi eşliğinde salona taşındı.
Açılış seremonisi, havai fişek gösterisinin ardından tüm çocukların Misket parçası eşliğinde eğlenmesiyle son buldu.

AÇILIŞTAN NOTLAR…

Ankara Spor Salonu’nda 2 bin metrekare gösteri alanında
gerçekleşen şovda 10 tır malzeme ve 100 metrelik uçuş sistemi kullanıldı.
Gösteri sırasında olimpiyat, spor oyunları gibi uluslar arası pek çok organizasyonda imzası bulunan Spinifeks firması muhteşem görsel şovlar yaptı.
Salondaki izleyicilere ışıldak ve üzerinde Seğmen kıyafetli Misket’in bulunduğu tişörtler dağıtıldı.
  Ankara Spor Salonu bahçesinde kurulan satış standtlarında maskot Misket’in hediyelik eşyaları satışa sunuldu.