Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Dünya’nın En Büyük Müzesi İçin İmzalar Atıldı…

-AKM ALANINDA YAPILACAK VE DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜZESİ OLACAK “TÜRKİYE UYGARLIKLAR MÜZESİ”NİN PROTOKOLÜ, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY İLE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK TARAFINDAN İMZALANDI -PROTOKOLLE AYRICA HACI BAYRAM CAMİİ’NİN YANINDA YER ALAN AUGUSTUS TAPINAĞI’NIN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILMASI DA ÖNGÖRÜLÜYOR -BAKAN GÜNAY: “DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜZELERİNDEN BİRİSİNİ ANKARA’YA KAZANDIRACAĞIZ” -BAŞKAN GÖKÇEK: “ANKARA MÜZELER ŞEHRİ OLACAK” “ULUS’TA TARİH YAŞATILACAK”

23 Ocak 2012 Pazartesi 16:46
Dünya’nın En Büyük Müzesi İçin İmzalar Atıldı…

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Alanı’na kurulacak Dünya’nın en büyük müzesi olacak “Türkiye Uygarlıklar Müzesi”nin yapımını içeren protokol, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından imzalandı.
Müzeden Kongre ve kültür merkezlerine kadar birçok alanda hizmet verecek olan dev kompleks, Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliğinde yapılacak. İmzalanan protokolle ayrıca Hacı Bayram Camii’nin yanında yer alan Augustus Tapınağı’nın da korunması için çalışmalar yapılması öngörülüyor.
Cer Modern’de düzenlenen protokol imza törenine Bakan Günay, Başkan Gökçek, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediye bürokratları ve davetliler katıldı.

“ANKARA İÇİN TARİHİ BİR GÜN”

İmzaların atılmasından önce bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, “Bugün Ankara için tarihi bir gün” diyerek başladığı konuşmasında, Başkent Ankara’nın çok eski uygarlıklara ev sahipliği yaptığını anlatarak, “Bu kadar önemli zenginliklere sahip olan bir ülkenin başkentinin çok daha büyük bir müzeye, uygarlıklar müzesine sahip olmasını gerektiğini düşündük. Ankara’da şu anda farklı kapsamlarda çeşitli müzelerimiz var. Ama önümüzdeki süreçte çok daha yenilerini yapmak gerektiği konusunda bir fikir birliğine vardık. Büyükşehir Belediyesi’nin inanç ve tarih müzesi, kent müzesi, beraberce de düşündüğümüz fotoğraf müzesi ve başka müze çalışmaları var. Ama dünya çapında bir Uygarlıklar Müzesi için Türkiye’de en uygun yer Ankara’dır. Anadolu topraklarının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentidir ve Ankara’dır diye düşündük” dedi.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜZELERİNDEN BİRİSİNİ ANKARA’YA KAZANDIRACAĞIZ”
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kazı alanlarından elde edilen, yeni bulunan veya depolarda yer alan birçok tarihi eserin bu müzede sergileneceğini kaydeden Bakan Ertuğrul Günay, “Bugün, 25 bin metrekarelik sergi salonu olan ve 50 bin metrekareye kadar sadece müze mekanları bulunan, toplam alan itibariyle de 80 bin metrekareye ulaşan bir müze projesini imzalayacağız. Hayalimiz, dünyanın en büyük müzelerinden birisini Ankara’ya kazandırmak” diye konuştu.
 Bu alanda dünyadaki en büyük ve iddialı müzelerle yarışacak olan yeni müze sayesinde dünyadan ve Türkiye’den çok sayıda insanın Ankara’ya geleceğini kaydeden Bakan Günay, yapılan çalışmaların bununla sınırlı kalmayacağını, Hacı Bayram’da da Büyükşehir Belediyesi’nin göğüs kabartan bir çalışmaya imza attığını kaydederek, Büyükşehir Belediyesi’nin Roma Antik Tiyatro’yu ortaya çıkarma ve Kale ile çevresindeki çalışmalarını anlattı. Başkan Gökçek ve çalışanlarına bir kez daha teşekkür eden Günay, Hacı Bayram Camii’nin çatısı ile birleşik halde bulunan Augustus Tapınağı’na ilişkin de bir protokol imzalanacağını ifade ederek, “Daha önce Augustus tapınağının, Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla yıkılması engellenmiş ve sabitlenmişti. Bu proje de bu suretle tamamlanacak. Ankara’daki tarihi bir eserin daha sonsuza kadar ayakta kalmasını sağlamış olacak” dedi.

BAŞKAN GÖKÇEK: “ANKARA MÜZELER KENTİ HALİNE GELECEK”

Bakan Günay’ın ardından protokollere ilişkin açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Gerçekten bugünün, Ankara için tarih bir gün olduğuna inanıyorum” diyerek başladığı konuşmasında, Ankara’nın bir müzeler kenti haline gelebilmesi için Kültür Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğini eserlerle ortaya koymak istediklerini söyledi.
Protokole atılacak imzalardan birincisinin, AKM’de yapılacak müze olduğunu ifade eden Başkan Melih Gökçek, “Aynı zamanda AKM alanının da yeniden düzenlenmesi gündeme gelecek. Sayın bakanımızın buraya çok amaçlı bir kongre salonu kurulmasıyla ilgili talepleri vardı. Biz de buna son derece sıcak bakıyoruz. Ayrıca dikkat ediyorsanız Ankara, maalesef meydanı bulunmaya bir şehir. Geriye kalan alanda da dev bir Ankara meydanı oluşturması da gündemde. Bu üç olayı hipodrom diye anılan bölgede gerçekleştirdiğimiz zaman mükemmel bir güzellik ortaya çıkacak” dedi.

“ANKARA’NIN MARKA DEĞERİ ARTACAK VE MÜZELER ŞEHRİ OLACAK”

Alanda yapılan 30 Ağustos kutlamalarına da değinen Başkan Gökçek, “Bunun için daha önce stadyum yapmak istediğimiz yerde aynı zamanda 15 bin kişilik tabiri caizse mini bir stadyum gibi bir yer yapmak ve çok amaçlı olarak orayı kullanmak istiyoruz. Çayyolu girişinde Zırhlı Birliklerin bitişiğinde olması nedeniyle daha kolaylık sağlayacağını ve trafiğin engellenmemesi noktasında da müspet olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Projenin tamamlanmasıyla Ankara’nın müze açısından son derece önemli bir konuma gelmesinin sağlanacağını anlatan Başkan Melih Gökçek, “Sadece bu müzeyi yapmak istemiyoruz. Şehir müzesi, fotoğraf müzesi de yapmak istiyoruz. Biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Hıdırlıktepe’ye İnanç Ve Tarih Müzesi de yapmak istiyoruz. Tüm bu müzeler arka arkaya geldiğinde Ankara’nın marka değeri çok ciddi anlamda artmış olacak. Bundan sonra Ankara bir müzeler şehri olacak” dedi.
İmzanın atılacağı ikinci protokolün de Hacı Bayram Camii’nin yanında yer alan Augustus Tapınağı’na ilişkin olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Bu tapınak konusunda projeyi Bakanlık hazırlayacak, biz belediye olarak tatbikatı yapacağız. Roma Tiyatrosu’nu da bu sene içerisinde bitireceğiz. Roma Tiyatrosu’nun üzerine kaleye doğru çıkan yol yapılmış. Onun için yarım bir tiyatro olacak ama netice itibariyle tarihin canlandırılması açısından çok önemli.
Kaleyi temizliyoruz. Şimdiye kadar yüz kez biterdi ama maalesef mahkeme kararlarını beklemek zorunda kalıyoruz. Kararlar çıkar çıkmaz kale eteklerindeki cami ve kümbet hariç tarihi özelliği bulunmayan tüm binaları yıkacağız. Kale de tüm güzelliğiyle ortaya çıkacak.”
Hacı Bayram’da da benzer bir çalışmanın sürdüğünü, bölgedeki kitapçılar çarşısının yer altına alınacağını ve Kale ile Hacı Bayram’ın karşılıklı olarak en sade halleriyle görüneceğini kaydeden Başkan Gökçek, “Bölge, bütün bunların ardından muhteşem olacak” dedi.

ULUS’A DEV MEYDAN

“Sayın bakanımızla en büyük arzularımızdan bir tanesi de ulus tarihi kent merkezindeki Ulus İşhanı, Anafartalar İşhanı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Gümrük Tekel Bakanlığı ve valiliğe ait 100. Yıl çarşısını tamamıyla yıkılarak, o kısmın ortaya çıkartılması ve tarihi bir meydanın oluşturulması” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, burada yapılacak çalışmalara ilişkin olarak da şunları söyledi:
“İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz. Bu konuda da protokolde son noktadayız. Ulustaki Roma Yolu’nun bitişiğinde beyaz bir bina var. O binayı da kamulaştırıp, yıkacağız.  Sümerbank’ın arkasında ek bina var. Oranın da yıkılması gündeme gelecek. Valilik de karşısındaki Gümrük Tekel Bakanlığı’nın binasına taşınacak. Oranın sağındaki ve solundaki eklentilerin de yıkılması gündemde. Onlar da yıkıldığında Ulus Tarihi Kent Merkezi bütün mükemmelliğiyle ortaya çıkacak. Gerçekten Ulus’ta tarihi yaşatacağız.”
Daha önce Ulus’ta oluşturulacak meydanda çarşı yapılmasının planlandığını ancak vazgeçildiğini anlatan Başkan Gökçek, oluşturulacak meydana ikişer katlı eski Ankara evleri inşa edileceğini ve ortada da “devasa” olarak nitelendirdiği bir meydan yapılacağını kaydederek, “Buraya rahatlıkla turistlerin gelmesini istiyoruz. Yolu da yerin altına almak istiyoruz. Bu sayede de muhteşem bir meydan ortaya çıkmış olacak” dedi.
İmzaları atacakları protokollerin hayırlı uğurlu olmasını da dileyen Başkan Melih Gökçek, “Kültür Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük işbirliğine imza atıyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından imzaları atan Bakan Günay ve Başkan Gökçek, düzenlenen kokteylde de bir süre sohbet ettiler.