Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Festivalin İlgi Uyandıran Renkli Yüzleri…

-HİPODROM ALANINI KARNAVALA ÇEVİREN BÜYÜK ANKARA FESTİVALİ’NİN, BİRBİRİNDEN İLGİNÇ STANTLARI VE TARİH KOKAN SERGİLERİ BAŞKENTLİLERİN BÜYÜK İLGİSİYLE KARŞILAŞIYOR -SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFLARLA 1886’DAN 1940’A KADAR ANKARA’NIN ADIM ADIM TARİHİNİN YER ALDIĞI DERİCİZADE’NİN KOLEKSİYON SERGİSİ BAŞKENTLİLERİ TARİHİ BİR YOLCULUĞA ÇIKARIYOR -FESTİVAL ALANININ YİNE EN ÇOK İLGİ GÖREN STANLARINDAN BİRİ DE CAM ÜFLEME SANATININ EN İNCE AYRINTILARI İLE İŞLENDİĞİ BÖLÜM OLUYOR

02 Temmuz 2012 Pazartesi 08:55
Festivalin İlgi Uyandıran Renkli Yüzleri…

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Büyük Ankara Festivali’ndeki ilginç stantlar ve tarih kokan sergiler, büyük ilgi görüyor.

festival_ilgi_400.jpg

Festival alanının renkli yüzlerini oluşturan yüzlerce ayrı stantta yer alan birbirinden değişik aktivitelerin yanı sıra Dericizade Koleksiyonu’nun en nadide eserlerinden oluşan siyah beyaz fotoğraflarla Ankara tarihi gözler önüne seriliyor. 
Bir diğer stantta ise camın estetik, zerafet ve el becerisinin güçlü bir nefesle buluşarak, gaz lambası, Mevlana, mumluk, bardak gibi birbirinden ilginç objelere dönüşmesine de tanıklık ediliyor.
Hipodrom alanında gerçekleştirilen Büyük Ankara Festivali, kapılarını ziyaretçilerine açtığı günden itibaren yüz binlere ev sahipliği yaparken, her gün gerçekleştirilen ilginç etkinliklerle şaşırtmaya devam ediyor.

-FOTOĞRAFLARLA ANKARA’NIN TARİHİ

 Festival alanının her biri ayrı ilgi gören stantlarının yanı sıra birbirinden özel ve güzel sergiler de Başkentlilere bazen şaşkınlık, bazen de hayranlık uyandırmaya devam ediyor. Bu sergilerden biri de Basın Yayın Daire Başkanlığı’nın dev çadırı içerisinde sergilenen Dericizade’nin koleksiyonundan oluşturulan Ankara’nın fotoğraf karelerine yansıyan tarihi oluyor. 1886’da çekilmiş Taşhan’ın (Şimdiki Sümerbank binasının olduğu yer) bulunduğu fotodan 1940’a kadar Ankara’nın değişen ve gelişen yüzünün objektiflere yansıyan karelerinin yer aldığı siyah-beyaz koleksiyon, Başkentlilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
Yaklaşık 10 yıllık araştırmalar sonucu biriktirdiği fotoğraflardan oluşan bu özel koleksiyonu “Benim merakım, içinde ‘Ankara’ olan her şey” diyerek anlatan Dericizade Faruk Küçük, koleksiyonunda bini aşkın tarihi Ankara fotoğrafı bulunduğunu ve bunlardan 40 tanesinin Festival alanında Başkentlilerde buluştuğunu söyledi.
Ankara’ya ait tarihi yerel gazetelerden, dergilere ve çeşitli belgelere kadar geniş bir koleksiyonu bulunduğunu kaydeden Küçük, Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine verdiği desteğe teşekkür ederek, “Büyükşehir Belediyesi’nin benden hiçbir beklentisi yok ve karşılıksız olarak bu koleksiyonumu Başkentlilerle buluşturuyor. Ayrıca bu tarihi fotoğraflara değer veriyorlar, Başkentlilerle buluşturmak için imkan sağlıyorlar ve yardımcı oluyorlar” dedi.
 Dericizade’nin özel koleksiyondan tarihin karelerle Başkentlilere anlatıldığı sergide ayrıca 1700’lü yıllarda yapılmış olan ve Hollanda’dan getirtilen bir adet de Ankara gravürü yer alıyor. 

-CAMA ŞEKİL VEREN GÜÇLÜ NEFES-
      
Festival alanının en çok ilgi gören stantlarından biri de “Üfleme Cam El Sanatı”nın yer aldığı stant oluyor.  Başkentliler, Üfleme Cam El Sanatı ustası Mehmet Demir’in, hünerli elleri ve güçlü nefesiyle buluşan kırılgan camın dakikalar içinde bardağa, mumluğa, ibriğe, gaz lambası gibi inanılmaz güzellikteki hediyelik objelere dönüşmesini hayretler içinde izliyorlar. 
Bazen kırık bir floresanı, bazen kırık lambayı alıp hayat verdiği anlatan Demir, “30 yıldır bu mesleğin içindeyim. Bunca yıla rağmen bu mesleğin inceliklerinin ancak yarısını bildiğimi söyleyebilirim. Oldukça dikkat ve emek isteyen bir iş yapıyorum. Üfleme Cam El Sanatına  Eskiye nazaran artık daha fazla ilgi var bu da bizi çok mutlu ediyor” dedi.
Büyük Ankara Festivali’nde sona yaklaşırken, Hipodrom’u gündüz ayrı gece ayrı şenlik alanına çeviren her gece iki ünlü verdiği konserlerle, dünyaca ünlü grupların şovları, donan heykeller, uzun bacaklar, sevimli maskotlar, çocuk oyun alanları, yarışmalar, eğlenceli gösterilerle yine hafızalarda yer edecek bir yıla daha imza atılıyor.

Haifa Wehbe Başkent’te…

-BÜYÜK ANKARA FESTİVALİ KAPSAMINDA ANKARA’YA GELEN LÜBNANLI ÜNLÜ SANATÇI HAİFA WEHBE, HACI BAYRAM CAMİİ’NDE DUA ETTİ
-KONUK SANATÇI, HACIBAYRAM CAMİİ VE ÇEVRESİNİ DOLAŞIP ESNAF VE VATANDAŞLARLA SOHBET EDEREK FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ
-WEHBE, GENÇLİK PARKI’NDA DA SU VE IŞIK GÖSTERİSİNİ İZLEDİ

haifa_400.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Büyük Ankara Festivali” kapsamında konser vermek üzere Başkent’e gelen Lübnanlı ünlü şarkıcı, manken ve aktris Haifa Wehbe, Hacı Bayram Camii’nde dua etti.
Hacı Bayram Camii ve çevresini dolaşarak, Güvercin Sokak’taki esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden, avize dükkanlarını ilgiyle inceleyen konuk sanatçı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları yapılan bölgeye hayran kaldığını dile getirdi.

- “TÜRK VATANDAŞI OLMAK İSTİYORUM”
Ünlü People Dergisi’nin en güzel 50 insan listesinde yer alarak tüm Dünya’nın dikkatlerini çeken güzel şarkıcı Haifa Wehbe, Ankara’yı tanımak için yaptığı kent gezisi kapsamında Gençlik Parkı’ndaki su ve ışık gösterisini de izledi.
Gösteriden büyülendiğini belirten Wehbe, “Ankara’daki tarihi mekanları, parkları, her şeyi çok beğendim. Türk vatandaşı olmak istiyorum” dedi. 

-Festival’de Yüzlerce Etkinlik Birbiriyle Yarışıyor...

BÜYÜK ANKARA FESTİVALİ’NDE “KELOĞLAN” FIRTINASI ESİYOR
-BELPLAS TARAFINDAN KURULAN “KELOĞLAN MASALLARI KÖYÜ” HER GÜN DOLUP TAŞIYOR

keloglan_400.jpg

Büyük Ankara Festivali’nin yaş ortalaması en düşük, eğlencesi en bol, nüfusu en kalabalık yaşam alanlarından biri “Keloğlan Masalları Köyü” oluyor. 
Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Büyük Ankara Festivali, beşinci yılında da yine en çok çocukların ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Belediye birimlerinin, çocukların ilgisini çekeceği pek çok etkinlikle birbiriyle yarıştığı festivalde, Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden BELPLAS’ın kurduğu “Keloğlan Masallar Köyü” bu yıla damgasını vuran alanlardan biri oluyor. 
TRT Çocuk’ta yayınlanan “Keloğlan Masalları” çizgi filminin bütün karakteristik öğelerinin yer aldığı plato, Büyük Ankara Festivali’nin Mevlana Bulvarı girişine kuruldu. Türkiye'nin ilk çizgi platosu olma özelliğini taşıyan ve gece gündüz çocuklarla dolup taşan Keloğlan Masalları Köyü’ndeki mekan ve karakterler gerçeğe uygun boyutlarda yapıldı.

-KELOĞLAN DİYARINA KISA BİR YOLCULUK
Çocukların özellikle Keloğlan ve hayatına dair pek çok detayı yakından görme fırsatı bulduğu plato, ziyaretçileri çizgi film diyarında kısa bir yolculuğa çıkarırken, sürpriz etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Keloğlan ve Bilgecan Dede’nin maskot karakterleri profesyonel bir ekip tarafından gerçekleştirilen etkinliklerle can buluyor. Çizgi filmde yer alan Adımopter, Denizaltı, Bilgecan Dede’nin evi, Gözetleme Kulesi, Kara Vezirin Şatosu, Keloğlan'ın evi, Su Kuyusu ve Cadı Kazanı’nın yer aldığı köyde uzunca vakit geçiren çocuklar bol bol fotoğraf çektirirken, çeşitli yarışmalar, skeçler, hikayelerle de eğlenme şansı buluyor.