Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ

Kentsel Dönüşüm Projelerinde Belgesi Olmayan Vatandaşlar İçin Büyükşehir Belediyesi İle Toki Tarafından Yapılan Konutların Bir Kısmı Çekilen Kuranın Ardından Sahiplerine Teslim Edildi

25 Mart 2013 Pazartesi 00:00
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ

-Kentsel Dönüşüm Projelerinde Belgesi Olmayan Vatandaşlar İçin Büyükşehir Belediyesi İle Toki Tarafından Yapılan Konutların Bir Kısmı Çekilen Kuranın Ardından Sahiplerine Teslim Edildi

-Başkan Gökçek: “ Böyle günler bizim için gerçekten büyük mutluluk. Bugün verdiğimiz sözü yerine getirmenin onurunu yaşıyoruz”

mamak_toren_kura_330.jpg

 Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında bulunan ancak belgesi olmadığı için hak sahibi olmayan gecekondu sahibi vatandaşlar için TOKİ’ye yaptırılan ucuz konutlardan 839’u, çekilen kura sonucu sahiplerine teslim edildi.  

         Mamak Necmettin Erbakan Kültür ve Kongre Sarayı’nda düzenlenen konut kura teslim törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Bulut, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül gecekondu sahipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“YENİ MAMAK PROJESİ’NİN MEYVELERİNİ TOPLUYORUZ”

Kura çekiliş töreni öncesinde konuşan Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Böyle güzel ve anlamlı bir törende sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

       Mamak bölgesinde 7 milyon metrekarelik bir alanda yapılan Dünya’nın en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin meyvelerini topladıklarını belirten Başkan Akgül şunları söyledi:

 “Proje kapsamında bulunan 4 bin tane tapu ya da tapu tahsis belgesi bulunmadığı için hiçbir hakkı olmayan vatandaşlarımız vardı.  Bu vatandaşlar için ne yapabiliriz diye Büyükşehir  Belediye Başkanı Melih Gökçek’e durumu açtık. Bu konuda bir kez bile bizi ikiletmedi ve ‘sosyal belediyecilik anlayışı ile elbette bu vatandaşlarımız için çözüm bulmamız şarttır’ diyerek 1374 konutun inşası için start verdi. İşte bu gün o yapılan 1374 konuttan  839 konutun teslimini gerçekleştiriyoruz. Bu işte emeği geçen başta Başkan Gökçek olmak üzere TOKİ Başkanına ve herkese teşekkür ederiz” dedi.

        Törende konuşan TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Bulut da Ankara Büyükşehir Belediyesi ile 2010 tarihinde yapım sözleşmesi imzaladıklarını belirterek, TOKİ’nin planlı kentleşme seferberliği kapsamında konutları inşa ettiğini kaydetti. Bulut, “Piyasa şartlarında konut sahibi olamayan insanlar için çevre ve sosyal düzenlemeleriyle modern konutlar üretiyoruz. Kusunlar bölgesinde de 86 bin metrekare alanda 75 metrekare büyüklüğünde 1374 konutun inşaatını bitirdik. Hak sahibi vatandaşlara hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

“SÖZÜMÜZÜ YERİNE GETİRMENİN ONURUNU YAŞIYORUZ”

         Ankara Seninle Gurur duyuyor”, “En büyük başkan bizim başkan” tezahüratlarıyla kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek konuşmasına “Herkese sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Böyle günler bizim için gerçekten büyük mutluluk. Bugün verdiğimiz sözü yerine getirmenin onurunu yaşıyoruz” sözleriyle başladı.

           7 milyon metrekarelik alanıyla Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesini Mamak İlçesi’nde gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Gökçek, “Amacımız kimseyi üzmeden ve kanunların bize verdiği yetki dahilinde sizlere en fazla imkanı vermek, hiçbir yasal hakkı olmadığı halde burada yaşayan vatandaşlarımızı konut sahibi yapmaktı. Bugün bunu gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

         Projenin yapıldığı alanın 14 mahalleyi kapsadığını dile getiren Başkan Gökçek, şöyle konuştu: 

        “Proje 11 etapta gerçekleştirilecek. Projenin kapsamında 50 bin civarında konut üretilecek. Bu büyüklükteki projenin tamamlanması da haliyle 10 sene gibi bir zaman alacak. Ve ayrıca cadde üzeri başta olmak üzere pek çok işyeri burada yer alacak.  Bölgede 13 bin 750 tane gecekondu bulunuyor.  Bu gecekondularda oturanlardan 6 bin 900’uyla anlaşma yaptık. Tabiri caizse işi yarıladık.  Daha fazla anlaşma da yapabilirdik. Ama amacımız beklentileri fazla yükseltmeden anlaşma yaptıklarımıza konutları teslim etmekti.”  

       Bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermeye devam eden Başkan Gökçek, “2 bin 300 gecekondunun yıkımını gerçekleştirdik. Gecekonduculara verilmek üzere de konutların ihalesini yaptık. Bu rakamı Allah nasip ederse 5 bine kadar da  çıkarmış olacağız” dedi.

 “KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLACAKSINIZ”         

         Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Mamak Projesi’nde yer alan belgesiz statüsündeki gecekondu sahiplerinin olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, şunları söyledi:

          “Projelerde bu vatandaşlarımızı mağdur etmemek, ‘kanun yetki vermedi’ diye ortada bırakmamak bizim için görevdi. Bu konuda Sayın Başbakanımızın özellikle yaptırmış olduğu kanunlarla, bize vermiş olduğu imkanlarla TOKİ ile işbirliği yapma imkanımız ortaya çıktı. Şimdiki bakanımız o zamanki TOKİ Başkanı olan Erdoğan Bayraktar bey ile konuştuk .  Burada özellikle hak sahibi olmayan vatandaşlarımızı 15 yıl süreyle kira öder gibi ev sahibi yapacak bir imkan sağlayalım dedik. Aslında sizin yasaya göre enkaz bedeli alma hakkınızda yok. Biz dedik ki enkaz bedelini de peşinat olarak ödeyelim. Ödemiş olduğumuz bu peşinatın arkasından kira öder gibi vatandaşlarımız 15 sene süresince ödeme yapsınlar. Ve kendi evlerine geçsinler. Ortalama ayda 250 Tl civarında… Bunun altı da olur üstü de olur. O civarda para ödemek suretiyle evlerinizin sahibi olacaksınız.”    

“SÖZLEŞME İMZALANDIKÇA GERİ KALAN KONUTLARDA TESLİM EDİLECEK”

         “Kusunlar bölgesinde 1374 konut üretildi. Bunlardan 839’u sözleşme imzalayan vatandaşlara teslim edilecek. Geri kalan konutlar da sözleşmeler imzalandıkça kuralar çekilip dağıtılacak” diye konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, konutlar hakkında şu bilgileri verdi:

        “Zannediyorum Haziran ayı itibarıyla içerisine girip inşallah oturacaksınız.  Kusunlar Konutları;  Ankara çevre yoluna 3 kilometre, İKEA AVM’ye 5 kilometre, Mavi Göl’e 9 kilometre, Ulus’a 12,5 kilometre. Ayrıca sosyal donatılar açısından 24 derslikli bir lise, 32 derslikli bir ilköğretim okulu, cami, kreş, ticaret merkezi, park alanları ve altyapı ile çevre düzenlemeleri yapıldı.”

        Başkan Gökçek, törende Kusunlar konutlarının yeni sahiplerine seslenerek, çocukları için yapılan parkları yetersiz görmeleri halinde büyütebileceklerini belirterek, “Biz Büyükşehir Belediyesi ve Mamak Belediyesi olarak bu konuda size yeni parklar yapmaya da söz veriyoruz. Ve orada günlerinizi en güzel şekilde geçirmenizi diliyoruz.  Ticaret Merkezi’nde de yer müsaitmiş, oraya da bir Aile Yaşam Merkezi kurarız. Orada da çocuklar, yaşlılar, hanımlar faydalanır. Sizleri mutlu görmek, bizi de çok mutlu edecek” diye konuştu.     

      “OTURACAĞI EVİN KURASINI HERKES KENDİ ÇEKSİN”

        Konuşmaların ardından kura çekimine geçmeden önce Başkan Gökçek, kuralarda herkesin en güzel yerin kendisine çıkmasını arzu ettiğini ifade ederek, “kuraları siz çekiyorsunuz, ne olur bu yüzden bize gönül koymayın. Sizleri çok seviyoruz. Kusurumuz olursa bağışlayın, evlerinizde mutlu, huzurlu zaman geçirin” dedi.

Daha sonra Akgül, TOKİ Başkan Yardımcısı Bulut, noter huzurunda kura çekimi için sahneye geldiler. Kkura çekilişinde ilk olarak Yener Bakırtaş adlı vatandaşın adını çeken Başkan GÖKÇEK, “Kura sahipleri kendi elleriyle kendi kurasını çeksinler. Çünkü bu kendi şansları olmalı” dedi.

    Başkan Gökçek’ten sonra Mesut Akgül, Ak Parti Ankara İl Başkanı Murat Alpaslan, TOKİ Başkan Yardımcısı Bulut kura çekimine katıldılar.

           Vatandaşlar da kura sonuçlarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Sağolsunlar bizi gecekondudan kurtararak güzel evlere kavuşturdular” dediler.

GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ