Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

GÖKÇEK Gazetecilerin Sorularını Cevaplandırdı…

- GÖKÇEK Gazetecilerin Sorularını Cevaplandırdı… - Görevini Kötüye Kullanan Kamu Görevlilerine Ceza İndirimi Öngören Kanun Teklifini Değerlendiren Başkan Melih GÖKÇEK: “Anayasa Mahkemesi Kararları Var, ‘Kanunda Tarif Edilmeyen Suç Olmaz’.” “Biz Diyoruz Ki, Görevi Kötüye Kullanma Maddesini Tadat Edin, Sayın, Düzenleyin Bir Bir…” -“GÖKÇEK Yasası Lafı Son Derece Sığ Bir Düşünce. Benim Hakkımda Bu Konuda Tek Bir Dava Yok Ki”

08 Aralık 2010 Çarşamba 02:13
GÖKÇEK Gazetecilerin Sorularını Cevaplandırdı…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Görevini kötüye kullanan kamu görevlilerine ceza indirimi” öngören kanun teklifi ile ilgili görüşlerini açıklayarak, “Biz diyoruz ki, görevi kötüye kullanma maddesini tadat edin, sayın, düzenleyin bir bir… Anayasa Mahkemesi kararları var, ‘kanunda tarif edilmeyen suç olmaz’. Gökçek yasası lafı son derece sığ bir düşünce. Bu konuda benim hakkımda tek bir dava yok ki” diye konuştu.

Başkan Gökçek, Çankaya Hanımlar Lokali’nin kuruluşunun 10. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen program çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin, “Görevini kötüye kullanan kamu görevlilerine ceza indirimi” öngören kanun teklifine yönelik “Gökçek Yasası” benzetmesi yapıldığına ilişkin görüşlerini sorduğu Başkan Gökçek, “Ben fikirlerimden zerre geriye adım atmış değilim. Gökçek yasası lafı son derece sığ bir düşünce, yanlış bir düşünce” dedi.

Hiçbir zaman görevi kötüye kullanmaya ilişkin maddenin ortadan kaldırılmasına ilişkin bir talebi olmadığını vurgulayan Başkan Gökçek, konuya ilişkin “257. maddede nelerin suç olduğuna ilişkin ifadeler yer almamasına” yönelik eleştirilerini dile getirdi. İlgili maddede “Kanunda suç olarak sayılan haller dışında” diye bir niteleme yapıldığını ancak suçların ne olduğunun açıklanmadığını belirten Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

“Yapmış olduğum bir davranış, size göre suç bana göre değil. Bir savcı veya bir müfettiş benim bir davranışımı suç kabul edebilir. Mesela ben fakire fukaraya bu kadar yardım ediyorum, belediye olarak bu kadar yardım dağıtıyoruz, gıda maddesi, temizlik maddesi olarak. Diyebilir ki bir müfettiş, ‘Bunu yapacağına yol yap, sen görevini kötüye kullandın.’ Kanunda böyle bir şey yok ama bu bir yorum ve bundan dolayı da bir hakimin karşısına gittim diyelim. Hakim de dedi ki, ‘Evet, bu arkadaş haklı.’ ve beni mahkum etti. Kanunda böyle bir suç yazmıyor ki!”

Kanunda olmayan bir suçtan dolayı mahkum edilmenin haksız yönlerine dikkat çeken Başkan Gökçek, “Biz diyoruz ki, ‘Görevi kötüye kullanma maddesini tadat edin, sayın, düzenleyin bir bir… Şunu yaparsan görevi kötüye kullanmış sayılırsın, şunu yaparsan bu.” Kaç madde? 100 madde varsa 100 madde yazın. Ben de onu yapmayayım. Karşılığına da bir cezasını koyabilirsiniz. Ama karşılığı yok. Meçhule kürek sallıyorsun” diye konuştu

- ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURACAĞIM

“Görevi kötüye kullanmaya ceza verilmesin, bunlar ortadan kaldırılsın” gibi bir düşüncesi olmadığını yineleyen Başkan Gökçek, “Eninde sonunda bu kanun nasıl çıkarsa çıksın benim elime fırsat geçerse ben bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmeyi bir borç biliyorum. Niye? Çünkü Anayasa diyor ki, Anayasa Mahkemesi kararları da var, ‘Kanunda tarif edilmeyen suç olmaz.” Kanunda tarif edilmeyen suçu bana nasıl suç diye yüklersin. Ne hakkın var buna? Yanlış mı düşünüyorum. Olay bu” dedi.

Gazeteci Ümit Zileli’nin bir televizyon programında ortaya attığı “Belediyelerin yolsuzlukları, hırsızlıkları, suistimalleri, görevi kötüye kullanmaları var. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanının da bu konuda davaları var” iddialarını da hatırlatan Başkan Gökçek, şunları dile getirdi:

“Kendisine bir sual sordum, ‘Benim hakkımda görevi kötüye kullanmaya dönük şu anda devam eden bir tane dava söyleyin. Yok ki… Olmayan şeyin nesini kaldıracağım ben. Zaten kanundan da bihaber konuşuyor. Son derece bilgisiz. ‘Ne anlam ifade ediyor tarif et’ diyorum, tarif edemiyor. Sonra kanundan açtı okudu, okuyunca, ‘Neymiş’ dedim? ‘Kanunda suç olarak sayılmayan diğer haller…’ Ne bu peki? Sana göre başka bana göre başka. Ben şu anda burada duruyorum. Belediyeye vatandaşın biri geldi, beni bulamadı ve dedi ki, ‘Melih Gökçek keyfi olarak gitti lokale, vakit geçirdi, bu görevini ihmaldir, yerinde bulunmamış, hatta görevi kötüye kullanmadır. Cezalandırılsın.’ Bir tane müfettiş de derki, ‘Bu adam haklı, vatandaşı bekletiyor.’ Al sana görevi kötüye kullanma, bu bir yorum.”

- SON DERECE CAHİLCE BİR CÜMLE

Gazetecilerin Meclis’te son günlerde “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili milletvekillerine ev dağıtıyor” söylentilerinin de yer aldığını dile getirmeleri üzerine, Başkan Gökçek bu söylentilerden haberinin olmadığını belirterek, “Ancak şunu söyleyeyim AK Partili milletvekillerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden, ihaleye girip, ev almasını engelleyen bir yasa mı var. CHP’li milletvekilleri de ihaleye girerek Belediyeden ev alabilir. Bir tek ihlaye yetkisi olanlar ve birinci derece yakınları ihaleye katılamaz. İhale mevzuatı herkese açık. Bu kadar saçma, bu kadar cahilce bir ifade olur mu? Bunu kim söylediyse cahil ve kötü niyetli. Efendim giremez, niye giremiyormuş, sen de gir? Engellendin mi? De ki, ‘Bir milletvekili bir ihaleye girdi ama bizi sokmadın’, o zaman haklısın, o zaman her türlü suçlamayı yapabilirsin. Son derece cahilce bir cümle…” diye konuştu.