Hacı Bayram Camii Açılışı…
- Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Ev Sahipliğinde Gerçekleşen Açılış Törenine Bakanlar, Milletvekilleri, Bürokratlar ve Çok Sayıda Vatandaş Katıldı - Yurdun Dört Bir Yanından Gelen Vatandaşlar 4 Bin 500 Kişilik Camiyi Doldurarak Açılış Öncesi Şükür Namazı Kıldı - Gül Sularıyla Yıkanan Camide Gün Boyunca İlahiler Okundu. Avluda İse Göze Hitap Eden ve Dinginlik Veren Su Oyunları Büyük İlgi Gördü. Vatandaşlara Osmanlı Şerbeti İkram Edildi - Başkan Gökçek:“17 Yıllık Belediye Başkanlığım Boyunca Hacı Bayram Veli Camii ve Civarını Düşünerek Geçirdim” “Bu Camide Teknolojinin En Üst Seviyesi Kullanılmıştır. Ne Varsa En İyisini Bundan Sonra Hacı Bayram Cami’nde Yaşayarak Göreceksiniz.”“İnşallah Hacı Bayram Ankara’nın Eyüp Sultanı Olacak”
14 Şubat 2011 Pazartesi 02:14Hacı Bayram Cami ve ek binası, Hz. Muhammed’in doğum günü olan Mevlit Kandili’nin de denk geldiği 14 Şubat Sevgililer Günü’nde, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ev sahipliğinde, bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ve yurdun dört bir tarafından gelen binlerce vatandaşın katılımıyla hizmete açıldı.
Sabah saatlerinden itibaren, yenilenmiş halini görmek için camiye akın eden vatandaşlar, açılış öncesi 4 bin 500 kişi kapasiteli camide şükür namazı kıldı. Gül kokularıyla yıkanan camide ziyaretçiler gün boyu okunan ilahiler ile karşılandı, vatandaşlara gül suyu ikram edildi.
Başkan Gökçek, konuşmasında “İnşallah Hacı Bayram Ankara’nın Eyüp Sultanı olacak” dedi.
Hacı Bayram Camii’nin orijinal kısmını, tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkaracak şekilde restore eden Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1970’li yıllarda inşa edilen ek binayı da yıkarak, yeniden modern, geniş ve bütünlük oluşturacak bir şekilde inşa etti.
Orijinal caminin yıllar içerisinde gördüğü restorasyonlarla bozulan tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkaran Büyükşehir Belediyesi, sürdürdüğü titiz çalışmasının ardından modern ek binasıyla birlikte camiyi düzenlenen törenle yeniden hizmete açtı.
Büyükşehir Belediyesi’nin ayrıntılı çalışmasıyla tarihi dokusu yeniden ortaya çıkarılan ve yenilenen yapısıyla ibadete açılan, yaklaşık 600 yıllık tarihi Hacı Bayram Cami’nin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanları Faruk Nafiz Özak, Faruk Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ve Hayati Yazıcı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ankara milletvekilleri, bürokratlar ve yurdun dört bir yanından gelen binlerce vatandaş katıldı.
Açılış öncesi konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 17 yıllık belediye başkanlığını Hacı Bayram Veli Cami ve civarını yeniden düzenlemeyi düşünerek geçirdiğini söyledi. Yıllardır,kendisine “Ne zaman burayı yaptırabiliriz” sorusunu sorduğunu dile getiren Başkan Gökçek, cami restorasyonu için projeler hazırlandığını, durumun düzeltilmesi için çok beklediğini dile getirerek, “Bizim iktidarımıza nasipmiş. Ak Parti iktidara gelince o zaman kollarımız serbest kaldı. Planlarımızı yaptık, Hacı Bayram Cami restorasyonu için projelere giriştik” dedi.
Caminin son dönemde içinde bulunduğu sıkıntılı durumu anımsatan Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Birileri, zamanında belki Hacı Bayram Veli hazretlerine duymuş olduğu saygısızlıktan, belki inancına karşı olduklarından Hacı Bayram Camii ve civarını kimliksizleştirmek, ruhsuzlaştırmak amacıyla önce genelevi getirip Hacı Bayram Cami’nin hemen karşısına, hem de Tabakhane Cami’nin yanına yerleştirmiş. Cami karşısında oturan mütedeyyin insanlar bölgeden birer birer uzaklaşmaya başlamış, evler eroinmanlarla dolmuş. Bir zaman gelmiş, restore edeceğiz demişler, kimliğini tam anlamıyla yok ederek, taklit bir roma mimarisi uygulamışlar. Anlamsız ve özellikle plansız olarak hemen yolun kenarına yapılan dükkanlar çalışmamış bile.”
Daha sonra karşısına çeşitli meslek odalarının çıktığını ve mahkemelerle uzunca bir süre engellendiklerini dile getiren Başkan Gökçek, yasanın verdiği bir boşluktan faydalanarak, Kültür ve Tabiat Varlıklarından çıkartılan izinlerle yeniden yola çıkıldığını ve yılmadan verilen mücadele ile yürütmeyi durdurma kararını kaldırtıp, restorasyonu bitirdiklerini aktardı.
Yaklaşık 9 ayda 1600 kişilik caminin 4 bin 500 kişilik bir kapasiteye çıkarıldığını anlatan Başkan Gökçek, cami çevresinde yapılanları ve sonrasında yapılacakları şöyle sıraladı:
“Etrafta uyuşturucu kullanan ne kadar kişi varsa teker teker uzaklaştırıldı. Gördüğünüz gibi binalar birer birer yeniden restore edildi. Eski Ankara yeniden doğdu. Genelevde, 30 tane ev vardı, 19 tanesini yıktık. Yılsonuna kadar inşallah tamamını yıkacağız. Hacı Bayram Cami’nin etrafında, arkada gördüğünüz evlerde olduğu gibi eski Ankara’ya dönüş olacak. İnşallah Hacı Bayram Ankara’nın Eyüp Sultanı olacak. Hıdırlıktepe, İsmet Paşa ve Atıfbey’i yeniden ele alacağız. Orada yaşayan insanları üzmeden aynı bölge içinde Hıdırlıktepe’deki dağın arka tarafında ev sahibi yapacağız. Hıdırlıktepe’ye ise Hacı Bayram ile bütünleştirmeyi düşündüğümüz dev bir müze yapacağız. Ondan da inşallah çok memnun kalacaksınız. Bu müze Hacı Bayram ile bir anlam taşıyacak. Bizim İstanbul gibi bir boğazımız bir tarihimiz yok ki bize turist gelsin, Ankara’nın ekonomisine de inşallah inanç turizm ile ciddi katkıda bulanacağız. Hacı Bayramın değişik yerlerde girişi var, buralara giriş kapısı yapılacak. Kitapçılar alt kısma taşınıp boşalan yerler öyle yıkılacak. Alt kısmındaki geniş alan dev bir rekreasyon alanı olarak düzenlenecek. Kalenin altındaki tiyatro da yeniden ortaya çıkacak.”
Cami arkasına 1200 araçlık otopark inşa edildiğini de söyleyen Başkan Gökçek, bunun yanı sıra dolmuş durağının üst kısmına da 3 bin kişilik bir konferans salonu yapılacağını açıkladı.
Caminin restorasyonu ile ilgili de kısa bilgiler veren Başkan Gökçek, “Bu camide teknolojinin en üst seviyesi kullanılmıştır. Ne varsa en iyisini bundan sonra Hacı Bayram Cami’nde yaşayarak göreceksiniz. Toplam masraf 11 milyon 290 liradır, toplam yapım inşaat alanı 7 bin 184 metrekaredir, ortalama maliyeti hesaplanacak olursa metrekaresi bin dolara mal olmuştur” dedi.
- BAKIMI İÇİN DERNEK KURULDU
Müslümanların en iyisine layık olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, “Ses düzeninden dev televizyon ekranına, bilgisayar sisteminden güvenlik kameralarına, soğutma, ısıtma tesislerinden temizlik sistemlerine, havalandırma tesisatlarından yangın önleme elemanlarına, avizelerden hat yazılarına, halıdan perforjelere kadar her şey en kaliteli malzeme kullanılarak düzenlenmiş, tanzim edilmiştir. Hacı Bayram Ankara’nın en eski ve tarihi yeridir. Bunu düşünerek yaptık” diye konuştu.
Cami’nin temizlik, tamirat ve bakım işleri için başkanlığını Altındağ Belediyesi eski başkanı Ziya Kahraman’ın yaptığı bir dernek kurulduğunu da açıklayan Başkan Gökçek, yardımların bu dernek çatısı altında toplanacağını kaydetti. Cemaatin, verdiği parayı, cami yanında inşa edilen dernek binasından takip edebileceğini kaydeden Başkan Gökçek, cami avlusunda Osmanlı şerbeti ya da ayran dağıttırmak isteyen vatandaşların derneğe müracaat ederek hayır yapabileceğini belirtti. Başkan Gökçek, konuşmasını cami restorasyonunda emeği geçen Bakanlar Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Ertuğrul Günay, Faruk Çelik ve Ankara Milletvekili Salih Kapusuz’a teşekkür ederek bitirdi.
MEHMET GÖRMEZ: “KUTLUYORUM”
Başkan Gökçek’ten sonra söz alan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, evlerden evlere sevgi köprüleri kurulmazsa şehirlerin imar edilemeyeceğine vurgu yaptı. Şehirlerin ruhunun merkezinin “alınların rahmana secdede buluştuğu camiler ve mabetler” olduğunu söyleyen Görmez, bu nedenle “Bunu gerçekleştiren Belediye Başkanı Melih Gökçek ve çalışma arkadaşlarına huzurlarınızda teşekkür etmeyi vazife addediyorum. Birçok mekan çıktı meydana, özellikle kadınlar bölümleri bizi mahcup eden bölümlerdir. Hacı Bayramda yapılan bölümler başka camilerde de örnek alınacak bölümler olmuştur. Kutluyorum” diye konuştu.
Ankara’da manevi mekan denildiğinde Hacı Bayram Veli Cami’nin akla geldiğini söyleyen Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Camiyi, dünden bugüne, bugünden yarına taşıyan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu işi herkes yapamazdı, bu bir gönül ve vefa işi” dedi.
Açılışa katılan vatandaşların Mevlit Kandilini kutlayarak konuşmasına başlayan Ertuğrul Günay da şunları söyledi:
“Ne kadar güzel bir gün. Anadolu’yu bize vatan yapanlardan birisinin adıyla Ankara’ya nakşedilmiş bulunan bu güzel caminin restorasyonunu tamamlayıp birlikte açılışını gerçekleştiriyoruz. Hizmet eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”
- GÖRMEZ, İLK ÖĞLE NAMAZINI KILDIRDI
Konuşmaların ardından bakanlar, milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanı ve Başkan Gökçek, hep birlikte açılış kurdelesini keserek Camiyi gezdiler. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yurdun dört bir yanından gelen vatandaşlarla tıklım tıklım dolan camide cemaate öğle namazı kıldırdı. Başkan Gökçek, öğle namazından sonra vatandaşlarla el sıkışarak, kandillerini kutladı. Çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek binlerce vatandaş Hacı Bayram Veli Cami’nin manevi havasında kandilin de denk geldiği özel günde öğle namazını kılmanın huzuru içerisinde birbirlerinin de kandillerini kutladılar. Geleneksel kıyafetler içinde maşrapalarla camiye gelen ziyaretçilere Osmanlı şerbeti ikram edildi.
- YATSI NAMAZINI MÜTEAKKİP MEVLİD OKUNACAK
Hacı Bayram Cami’ndeki program bugün yatsı namazından sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in katılacağı, dünyaya canlı olarak yayınlanacak kandil programı ile devam edecek. Programda mevlid okunacak.
Mevlidden sonra, vatandaşlara içinde şampiyon ekmek ve Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan Hacı Bayram Veli’nin hayatını, Hacı Bayram Veli Cami’nin tarihçesini ve şairlerin Hacı Bayramı anlattığı kitaplardan oluşan bir set dağıtılacak.