HACI BAYRAM DOLUP TAŞIYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi dokusuna uygun şekilde restore edilen ve yeraltına yapılan ek ibadet mekanlarıyla kapasitesi arttırılan Ulus’taki Hacı Bayram Camisi’ne gelen ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor.
08 Şubat 2014 Cumartesi 12:45-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN TARİHİ DOKUSUNU YENİDEN ORTAYA ÇIKARDIĞI VE YAPTIĞI EK İBADET MEKANLARI İLE KAPASİTESİNİ YÜKSELTTİĞİ HACI BAYRAM CAMİSİ’NİN ZİYARETÇİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
-ULUS TARİHİ KENT MERKEZİ YENİLEME ALANI PROJESİ’NDE “GÖLE ATILAN TAŞIN İLK HALKASI” OLARAK GÖRÜLEN HACI BAYRAM CAMİSİ’NİN ÇEVRESİNDEKİ SOKAKLARDA ŞU ANA KADAR 77 BİNA VE 80 DÜKKAN RESTORE EDİLDİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi dokusuna uygun şekilde restore edilen ve yeraltına yapılan ek ibadet mekanlarıyla kapasitesi arttırılan Ulus’taki Hacı Bayram Camisi’ne gelen ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor.
Ankara kalesi ile birlikte 1 milyon 300 bin metrekarelik bir alanda üç etapta planlanan Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’nde “Göle atılan taşın ilk halkası” olarak görülen Hacı Bayram Veli Camisi ve çevresi inanç turizminin merkezi haline geldi.
Roma döneminden kalma Augustus (Ogüst) Tapınağı ile birlikte hoşgörünün de temsil edildiği Hacı Bayram Camisi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı restorasyon uygulamaları sonrasında hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Daha önce kapalı mekanda toplamda 1800-2000 civarında cemaat alabilirken, restorasyondan sonra 4 bin 500 kişiye çıkan Hacı Bayram Camisi’nde açık alanla birlikte aynı anda 10 bin kişi ibadet edebiliyor.
-GÜNLÜK 12 BİN ZİYARETÇİ
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Hacı Bayram Camisinin restore edildikten sonra Ankaralıların bu bölgeye ziyaretlerinin arttığını belirterek, bu anlamda camide günlük 12 bin ayakkabı poşeti dağıttıklarına da dikkat çektiler.
Bu rakamın mübarek gecelerde, 35-40 bin’e çıktığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Ankaralılar Hacı Bayram’daki hizmeti bağrına bastı, zaten Başkanımız Melih Gökçek’in en önem verdiği projelerden birisi de buydu, kendisi bire bir gelerek projenin uygulamalarını takip etti” diye konuştular.
-200 BİNA RESTORE EDİLDİ
1900’lü yıllardan kalma Cumhuriyet dönemi binalarındaki tarihi dokuların ortaya çıkartıldığı uluslararası ödüle sahip Hacı Bayram Camisi ve Çevresi’nde restorasyon çalışmaları halen devam ediyor. Projelerin tamamlanma oranının yüzde 85-90 seviyesine çıktığı Hacı Bayram Veli Camisi çevresinde Güvercin Sokak ve bağlantılı 6 sokakta restorasyan projelerinin yanı sıra altyapılar da yenilendi. Hacı Bayram Camisi’nin güney cephesinde de meydan çalışmaları yürütülüyor, Güvercin Sokak ve bağlantılı sokaklarda şimdiye kadar 77 bina 80 dükkan restore edilirken, Hacı Bayram tarafı ile beraber restore edilen bina sayısı 200’e ulaştı.
-RESTORASYONDAN SONRA EVLER DEĞERLENDİ
Projeler gerçekleştirilmeden önce bölgedeki evlerin fiyatları 30-40 bin lira civarında iken restorasyon sonrasında bölgedeki evler ve dükkanlar da büyük oranda değerlendi.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri proje öncesinde esnafla yaptıkları görüşmede ilk başlarda karşı çıktıklarını ancak şimdi çok memnun olduklarını ifade ederken, restorasyon sürecini ise şöyle özetlediler:
-ALTYAPI DA YENİLENDİ
“Bölgede elektrik, telefon, pis su, temiz su hatları, hiç tamir görmemişti. Alt yapı konusunda çok sıkıntılı bir bölgeydi ve o güne kadar hiç alt yapı çalışması yapılmamıştı. Şu anda, doğalgaz getirildi, elektrik kabloları, telefon kabloları aşağıya alındı, pis su temiz su hattı ASKİ tarafından yenilendi.
Hacı Bayram çevresi hem modern hayatın gerektirdiği hizmetlere, imkanlara kavuştu hem de Ankaralıların gezip görebileceği tarihi bir mekan oldu. Bunun yanında orada otopark sıkıntısı vardı, Hacı Bayram Camisi’nin kuzey tarafında 500 araçlık bir yer altı otopark yapıldı. O da yine Kurul tarafından proje bazında onayı alınarak 2-3 kat yerin altına yapılarak otopark hizmete açıldı. Ve son olarak Hacı Bayram’ın güney cephesinde dükkanlar vardı, şu anda oradaki esnafla da anlaşıldı, en kısa sürede dükkanlar yapılıp esnaf yerine taşınacak.
Augustus Tapınağı’nın duvarına Hacı Bayram Camisi’nin duvarının basması hoşgörüyü simgeliyor. Augustus Tapınağının korunmasını da yine kafeslerle Ankara Büyükşehir Belediyesi yaptı”