Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

HACI BAYRAM-I VELİ' NİN HAYATI TİYATRO SAHNESİNDE

“O Nefeste Gizli Her Şey” Perde Dedi Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları Hacı Bayram Veli’nin Hayatını İlk Kez Tiyatro Sahnesine Taşıdı

12 Aralık 2012 Çarşamba 00:00
HACI BAYRAM-I VELİ' NİN HAYATI TİYATRO SAHNESİNDE

 “O Nefeste Gizli Her Şey” Perde Dedi

Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları Hacı Bayram Veli’nin Hayatını İlk Kez Tiyatro Sahnesine Taşıdı

Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatrosu, Hacı Bayram-ı Veli'nin hayatını ilk kez tiyatro sahnesine taşıdı. Yoğun ilgi ile Başkentlilerle buluşan “O Nefeste Gizli Her Şey” adlı eser, Gençlik Parkı Kültür Merkezi’nde sahneleniyor.

Anadolu’nun manevi önderlerinden Hacı Bayram-ı Veli’nin örnek hayatı, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Başkent Tiyatroları tarafından Ankaralı tiyatro severlerle buluşuyor.

Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler’in yazıp yönettiği “O Nefeste Gizli Her Şey” adlı tiyatro haci_bayrami_veli_hayati_tiyatro_330_12122012.jpgeseri, “Bilmek istersen sen seni/Can içre ara canı/Geç canından bul anı/Sen seni bil sen seni” dizelerinden yola çıkarak, Ankara ve Anadolu için büyük önem taşıyan Hacı Bayram Veli’nin çile ve fedakarlıkla dolu hayat öyküsünü anlatıyor.

Hacı Bayram-ı Veli'nin çilehanede 40 gün boyunca yaşadığı büyük kaostan çıkışını, Hacı Bayram-ı Veli ve etrafında kenetlenen Sultan 1. ve 2. Murat, Somuncu Baba, Akşemseddin Hz., Ahmed ve Muhammed Bican Hz. gibi tarihi karakterlerle anlatan, döneme ilişkin pek çok ayrıntıyı izleyici ile buluşturan eser, dekor, kostüm ve makyaj ile de dikkat çekiyor.

Mehmet Tahir İkiler’in Hacı Bayram-ı Veli rolünü de üstlendiği oyunda, 40 kişilik geniş bir kadro rol alıyor. Kostümleri 14 ve 15. yüzyıl giyim kuşamı üzerinde yapılan incelemelerden sonra hazırlanan oyun ile ilgili İkiler, şunları söyledi:

“Hacı Bayram-ı Veli hazretleri hakkında tiyatro oyunu yazmaya karar verdiğim zaman bu projeyi ilk önce öğrencilerimle paylaştım… Ankara’nın manavi önderi olmasına rağmen bugüne kadar tiyatro eseri olarak sahnelenmemesinin verdiği sorumlulukla ilk defa tiyatromuz tarafından sahneye konulacak olması öğrencilerimi de heyecanlandırdı ve oyun araştırmalarımız hız kazandı. Bir takım talihsizliklerin ardından tüm ekibin özverili çalışmaları ile eser sahnelenmeye hazır hale geldi.”

Oyun biletleri Gençlik Parkı Kültür Merkezi, Kızılay gişesi ile MyBilet Xpress Elektronik Gişeleri ve MyBilet.com internet sitesinden alınabilir.