Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

HACIBAYRAM YERALTI OTOPARK İNŞAATINDA SONA GELİNDİ

- Büyükşehir Belediyesi Tarafından, Hacı Bayram bölgesine tarihi dokuya zarar vermeyecek Şekilde, yerin altında yapımı sürdürülen 4 katlı 560 araçlık yeraltı otoparkının yüzde 95’i tamamlandı

23 Nisan 2013 Salı 00:00
HACIBAYRAM YERALTI OTOPARK İNŞAATINDA SONA GELİNDİ

- Büyükşehir Belediyesi Tarafından, Hacı Bayram bölgesine tarihi dokuya zarar vermeyecek  Şekilde, yerin altında yapımı sürdürülen 4 katlı 560 araçlık yeraltı otoparkının yüzde 95’i tamamlandı

HAK_9321.jpg

Büyükşehir Belediyesi tarafından, Hacı Bayram bölgesine tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde, yerin altında yapımı sürdürülen 4 katlı 560 araçlık yeraltı otoparkının yüzde 95’i tamamlandı.

Hacı Bayram Camii ve çevresinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda bölgenin ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bölgede yapılan restorasyon ve yenileme çalışmaları ile tarihi doku yeniden ortaya çıkarılırken, diğer yandan da bölge esnafı ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak çözümlere imza atıldığını belirttiler.

Hacı Bayram Veli Caminin restore edilip, ek binasının yıkıldığını ve tarihine uygun şekilde inşa edildiğini bildiren yetkililer, “Camii çevresi muhteşem bir görünüme kavuşturularak, bölgede kullanılamaz haldeki binalar tarihi özelliklerine göre yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Kitapçılar Çarşısı, boşaltılarak yıkımlar başladı.  Yapılan tüm bu çalışmalara paralel olarak da bölgenin en büyük ihtiyaçlarından olan otopark sorununu ortadan kaldırmak amacıyla yapımına başlanan 4 katlı, 560 araçlık yer altı otoparkın inşaatında sona gelindi” dediler.

               -“TARİHİ DOKU KORUNUYOR”-

Otopark’ın Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin hemen arkasındaki boş alanda, giriş cephesi hariç tamamen yer altına inşa edildiğini vurgulayan yetkililer, şu bilgileri verdiler:

Üstü yeşil alan olarak tasarlanan otoparkın hizmete girmesiyle hem esnaf hem bölgeye gelen ziyaretçiler hem de bölge halkı rahat bir nefes alacak. Ankara’nın en önemli inanç turizm merkezlerinden biri haline gelen, tüm Türkiye’den ziyaretçi akınına uğrayan ve Ankara’nın en önemli manevi mimarisi sayılan Hacı Bayram-ı Veli’nin türbesinin yer aldığı Cami ve çevresinin en büyük ihtiyaçlar“ından olan otopark sorunu da böylece çözüme kavuşmuş olacak.”

Otopark inşaatının Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayıyla gerçekleştirildiğine dikkat çeken yetkililer, otoparkın özellikleri hakkında ise şu bilgileri verdiler:

“Betonarme olarak inşa edilen otoparkın, Hükümet Caddesi ve Çamlıca Sokak olmak üzere iki yerde giriş-çıkışı olacak. Otoparkta ayrıca doluluk durumunu gösteren ışıklandırma, kamera ve güvenlik sistemi yer alacak. Kullanılan bu sistemlerin hepsi de merkezi izleme sistemi vasıtası ile takip edilebilecek. Otopark içerisinde iki adet asansör de hizmet verecek.”

                   -YER ALTINDA OTOPARK-

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, otoparkın kapalı olacağını ifade ederek, “Otopark, giriş cephesi haricinde tamamen toprak altında kalacak şekilde yapıldı. Otoparkın üzeri yeşil alan olarak düzenleniyor. Buraya ise sadece     merdiven ve asansör ile ulaşılabilecek. Bu bölümde ayrıca, cam kule ve yeniden yapılacak olan tescilli yapı dışında herhangi bir yapılaşma olmayacak. Yeşil alanda yaya ulaşımı için rampalar ve yine yaya kullanımı için ayrılmış oturma alanları yer alacak” diye konuştular.