Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Hayvanat Bahçesi’nin En Kıdemlısı “Memiş”in Keyfi Yerinde…

-2 YAŞINDA ANKARA’YA GETİRİLEN “MEMİŞ”ADINDAKİ SU AYGIRI BUGÜN HAYVANAT BAHÇESİ’NİN EN ESKİ SAKİNİ -45 YAŞINDA VE 3 TON AĞIRLIĞINDA OLMASINA RAĞMEN ANİ HAREKETLERİYLE ZİYARETÇİLERİNİ HAYRETLER İÇİNDE BIRAKAN MEMİŞ, GÜNDE 10-15 KG SEBZE VE MEYVE TÜKETİYOR

29 Şubat 2012 Çarşamba 12:19
Hayvanat Bahçesi’nin En Kıdemlısı “Memiş”in Keyfi Yerinde…

Tüm yurtta etkisini sürdüren soğuk ve kar yağışlı havaya karşın Hayvanat Bahçesi sakinlerinin keyfi yerinde.

hay_bahcesi_207_29022012.jpg

Afrika’nın tropikal kuşağında, Asya ormanlarında, dünyanın değişik iklim ortamlarında yaşam koşullarına alışkın olan yırtıcı hayvan türleri, Hayvanat Bahçesi’nde soğuğa karşı korunaklı ve ısıtılmış yuvalarında konforlu bir yaşam sürüyor.
2 yaşında Ankara’ya getirilen “Memiş” adındaki su aygırı bugün Hayvanat Bahçesi’nin en eski sakini. Hem en yaşlısı, hem de maskotu olan Memiş, ağır cüssesi ve sevimli görünümüyle özellikle çocukların ilgi odağı. Fıçıya benzer iri hantal vücudu, koca kafası, kocaman ağzı, kısa bacakları, küçük kulak ve gözleriyle Afrika’daki türlerinin bahçedeki güzide temsilcisi Memiş, 25-30 derece arasında  ısıtılan havuzunda yaşamını keyifle sürdürüyor. 45 yaşında ve 3 ton ağırlığında olmasına karşın, zaman zaman ani dönüşleri ve atik hareketleri ile ziyaretçileri hayretler içinde bırakıyor. 
2 yaşında getirilen ve 43 yıldır Hayvanat Bahçesi’nde yaşamını sürdüren Memiş, günde 10-15 kilogram meyve ve sebze tüketiyor. Beslenmesinde önemli bir yer tutmamasına karşın kendisine verilen bir ekmeği ağzını kocaman açarak alan Memiş, bu durumdan oldukça hoşnut gözüküyor ve tüketmesi gereken Çay otunu da zevkle yiyor.
Memiş türündeki su aygırlarında ortalama ömrün 40 yıl olduğunu belirten yetkililer, bahçedeki barınma ve yaşam şartlarına gösterilen özen nedeniyle Memiş’in 45 yaşına geldiğini belirtiyorlar.

-TİMSAHLAR HEM ÜRKÜTÜYOR, HEM DE İLGİ ODAĞI

Sıcak bölgelerdeki akarsuların yırtıcı avcısı timsahlar da Hayvanat Bahçesi’nin hem ürküten hem de ilgi gören hayvanları arasında yer alıyor.

hay_bahcesi_207_2_29022012.jpg

Hayvanat Bahçesi’nde bugün biri 38 yaşında yetişkin, diğeri 16 yaşında genç ve üçüncüsü de 4 yaşında bir çocuk olan 3 timsah bulunuyor. Vücutlarının üzerini örten sert kemiksi plakalar, başının üst kısmında bulunan gözleri, burunları ve kulakları, suda kürek vazifesi gören yandan basık kuyrukları ile timsahlar, yaşadıkları doğal ortamın sıcaklığına uygun 25-30 derece arasında ısıtılan havuzlarında mutlu bir yaşam izlenimi veriyorlar.  
Yetişkin 2 timsah, beslenme doğalarına uygun olarak haftada 2 defa verilen toplam 10-15 kilogram arasındaki tavuk ve kırmızı etten oluşan besinlerini güçlü dişleri, çok kuvvetli çeneleri vasıtasıyla parçalayarak yutuyorlar. 4 yaşındaki yavru timsah ise haftada ortalama 5 kilogram tavuk ve kırmızı et tüketebiliyor.

-160 DEĞİŞİK TÜRDEN 1853 HAYVAN BULUNUYOR
      
1933 yılında tarla bitkilerine zarar veren hayvanları teşhir etmek amacıyla az sayıda geçici kafesle temeli atılan, ilk yıllarda 8-10 tür hayvan çeşidi ile hizmet veren Hayvanat Bahçesi,  bugün, 2 bin dönümlük bir alanda 160 türden 1853 hayvanı barındırıyor
Hayvanat Bahçesi, barındırdığı vahşi ve evcil hayvan çeşitliliği ve kapsamı ile Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyor.